ekpa
Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ δεν λαμβάνει υπόψιν της το ουσιαστικό κριτήριο που αφορά στο πραγματικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο εξαρτάται κυρίως από το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, αλλά και από τη χρονολογία κατασκευής τους...

Ηχηρό μήνυμα για την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και την απουσία του ουσιαστικού κριτηρίου που αφορά στο πραγματικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του ιδρύματος, το οποίο εξαρτάται κυρίως από το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, αλλά και από τη χρονολογία κατασκευής τους, στέλνει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ στον Υπουργό Παιδείας.  

Στην περίπτωση του ΕΚΠΑ μάλιστα, το το έτος κατασκευής των περισσότερων υποδομών του χρονολογείται πριν από ...50 έως 180 έτη!

Την στιγμή που εξελίσσεται η σύνοδος Πρυτάνεων στον Μυστρά, τις εργασίες της οποίας αναμένεται να παρακολουθήσει την τελευταία ημέρα (Παρασκευή 13/12)  και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σύγκλητος του αρχαιότερου ιδρύματος της χώρας επέλεξε ως πλέον κατάλληλη για να αποστείλει το μήνυμά της.

Οπως αναφέρει, η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία έτη, είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τη χρηματοδότηση πριν από τη δεκαετή οικονομική κρίση (χρηματοδότηση 2009: 38 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση 2024: 15 εκ. ευρώ) 

Κατά συνέπεια, το ίδρυμα ουσιαστικά εκπέμπει σήμα κινδύνου ότι αν δεν αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανελαστικές του δαπάνες... 

Ανάλογες αναφορές αναμένεται να κάνουν στον κ.Πιερρακάκη και οι πρυτάνεις άλλων ιδρυμάτων. Για παράδειγμα , μόλις χτες η Πρύτανις του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Αννα Μπατιστάτου, σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο alfavita.gr, ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Ο προϋπολογισμός, αν και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, δεν επαρκεί για την κάλυψη των ανελαστικών αναγκών του Πανεπιστημίου, πολύ δε περισσότερο για την χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής. Στο Πανεπιστήμιό μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, έχουμε και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, οπότε η κατάσταση είναι δύσκολη. Όσον αφορά την υποστελέχωση, είναι πρόβλημα μείζον και χρόνιο, όχι μόνο για το διδακτικό προσωπικό (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) αλλά και για το διοικητικό προσωπικό, το οποίο με τις συνταξιοδοτήσεις φθίνει σταθερά αριθμητικά. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι η συντήρηση των κτηριακών υποδομών, που μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής, σε κατά τα λοιπά εντυπωσιακά πράσινες πανεπιστημιουπόλεις, που επίσης απαιτεί φροντίδα και συντήρηση»

Ολη η ανακοίνωση της Συγκλήτου ΕΚΠΑ

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συζήτησε το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. και των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή της χρηματοδότησης σε αυτά.

Ειδικότερα, σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων για την  κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα Α.Ε.Ι. , ύστερα από προηγούμενη εισήγηση της ΕΘ.Α.Α.Ε., προτείνει τη θέσπιση νέου κριτηρίου για τη διατύπωση της εισήγησης, ώστε ο προσδιορισμός των πραγματικών αναγκών του κάθε Α.Ε.Ι. να λαμβάνει υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του σύμφωνα με το συνολικό εμβαδό τους, επισημαίνοντας συγχρόνως τα εξής :

α) Τη σύνδεση από την ΕΘ.Α.Α.Ε. της εσωτερικής και εξωτερικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με τη μέση ετήσια συνολική χρηματοδότηση ανά φοιτητή (βλ. σελ. 13 και 14 της Ετήσιας Έκθεσης για την Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης του έτους 2022 της ΕΘ.Α.Α.Ε.).

β) Την παράλειψη του ουσιαστικού κριτηρίου που αφορά στο πραγματικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Α.Ε.Ι. το οποίο εξαρτάται κυρίως από το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, αλλά και από τη χρονολογία κατασκευής τους.

γ) Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει εκπαιδευτικούς χώρους συνολικού εμβαδού 800.000 τετραγωνικών μέτρων σε πέντε διαφορετικά campus και κτίρια των οποίων το έτος κατασκευής χρονολογείται πριν από 50 έως 180 έτη .

δ) Η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρότι έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία έτη, είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τη χρηματοδότηση πριν από τη δεκαετή οικονομική κρίση (χρηματοδότηση 2009: 38 εκ. ευρώ, χρηματοδότηση 2024: 15 εκ. ευρώ)

Τέλος, οφείλει να επισημάνει ότι η απουσία του προτεινόμενου νέου κριτηρίου προσδιορισμού των πραγματικών αναγκών του κάθε Α.Ε.Ι. σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση, οδηγεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε αδυναμία κάλυψης των  ανελαστικών δαπανών του και της συντήρησης των υποδομών του.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νετρίνα στην Κίνα
Νετρίνα: Η γιγάντια σφαίρα που βρίσκεται κάτω από τη γη - Πώς θα λύσει γρίφο της φυσικής
Το πείραμα JUNO στην Κίνα ίσως καταφέρει να μετρήσει τα νετρίνα, υποατομικά σωματίδια που διαπερνούν το σώμα μας κατά τρισεκατομμύρια κάθε...
Νετρίνα: Η γιγάντια σφαίρα που βρίσκεται κάτω από τη γη - Πώς θα λύσει γρίφο της φυσικής
Μετρό - ΜΜΜ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Ποδαρικό» για τις ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίου σήμερα
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πρεμιέρα για τις ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίου - Τι ισχύει από σήμερα
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «Ποδαρικό» για τις ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίου σήμερα