Κρίση στα ελληνικά σχολεία εξωτερικού: Απουσία εκπαιδευτικών - Σε κίνδυνο η γλώσσα και ο πολιτισμός
Υποστελέχωση των σχολείων της ομογένειας: Απαράδεκτες καθυστερήσεις και αδιαφορία από το Υπουργείο Παιδείας

Η υποστελέχωση των ελληνόγλωσσων σχολείων και δομών εκπαίδευσης στο εξωτερικό έχει εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ομογένεια και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β.) καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων και απαιτεί την άμεση αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου αποσπάσεων, το οποίο όχι μόνο αποτυγχάνει να προσελκύσει εκπαιδευτικούς, αλλά συχνά τους οδηγεί σε διακοπή της απόσπασής τους πριν τη λήξη της θητείας τους.

Ένα από τα βασικά εμπόδια είναι η άδικη ρύθμιση που προβλέπει την παροχή επιμισθίου μόνο για τα τέσσερα από τα πέντε έτη απόσπασης, γεγονός που καθιστά οικονομικά ασύμφορη την παραμονή των εκπαιδευτικών στον πέμπτο χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ανακύκλωση αποσπασμένων, χωρίς καμία πραγματική εξοικονόμηση, ενώ τα σχολεία παραμένουν αστελέχωτα.

Επιπλέον, το επιμίσθιο παραμένει αμετάβλητο εδώ και 15 χρόνια, παρά την εκτόξευση του κόστους ζωής στις χώρες του εξωτερικού, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν γίνει δυσβάσταχτες. Οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βασικά έξοδα διαβίωσης, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες αποσπάσεις.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. ζητά επίσης την αυτοδίκαιη παράταση της απόσπασης για εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει οκταετία, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η σημερινή πρακτική, που συχνά τους οδηγεί σε εξουθενωτικές μετακινήσεις ή ακόμα και παραίτηση, αφήνει τα σχολεία εκτεθειμένα σε ελλείψεις προσωπικού.

Τέλος, καταγγέλλεται ως απαράδεκτη η διάταξη που περιορίζει την απόσπαση με επιμίσθιο στα τρία χρόνια και συνολικά στα έξι. Η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. προτείνει την κατάργηση αυτού του περιορισμού και τη δημιουργία δεύτερου πίνακα για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να επανέλθουν, ακόμη και χωρίς επιμίσθιο, εφόσον έχουν εξαντληθεί οι αιτήσεις πρώτης απόσπασης.

Η συνεχιζόμενη αδράνεια των αρμοδίων αποτελεί προσβολή για τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται υπό αντίξοες συνθήκες και για την ελληνική ομογένεια, που στηρίζει την εκπαίδευση ως θεμέλιο της πολιτισμικής της ταυτότητας. Η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, προχωρώντας άμεσα σε αποφασιστικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την πλήρη στελέχωση των ελληνικών σχολείων και τη συνέχιση της πολύτιμης προσφοράς τους.

Αναλυτικά

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. για την επίλυση του προβλήματος της στελέχωσης των σχολείων»

Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να αποσπαστούν στα ελληνικά σχολεία και τις υπόλοιπες  δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, απευθυνόμαστε σε εσάς, καλώντας σας να προβείτε σε άμεση αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των αποσπάσεων, προχωρώντας έγκαιρα σε όλες εκείνες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες, ώστε να εξασφαλιστεί το ερχόμενο έτος η πλήρης στελέχωση όλων των σχολείων της ομογένειας.

Οι λύσεις που η Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. προτείνει κινούνται σε τέσσερις άξονες και αφορούν στα εξής:

1. Παροχή του επιμισθίου για πέντε χρόνια : Είναι ανάγκη να τροποποιηθεί άμεσα η διάταξη που προβλέπει την απόσπαση για πέντε χρόνια, αλλά την παροχή επιμισθίου
μόνο μέχρι και τον τέταρτο χρόνο της απόσπασης. Η παράλογη αυτή διάταξη στην ουσία οδηγεί τους/τις εκπαιδευτικούς στη διακοπή της απόσπασης μετά τη λήξη της
τετραετίας, αφού ελάχιστοι είναι οι εκπαιδευτικοί που παραμένουν και τον πέμπτο χρόνο, λαμβάνοντας μόνο τις τακτικές τους αποδοχές. Η προσδοκώμενη, λοιπόν,

εξοικονόμηση είναι πραγματικά αμελητέα, αφού τη θέση των εκπαιδευτικών που διακόπτουν την απόσπαση λαμβάνουν νέοι/νέες αποσπασμένοι/ες (εάν αυτό καταστεί τελικά δυνατόν), οι οποίοι/ες επίσης λαμβάνουν επιμίσθιο. Το χρόνιο λοιπόν πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να αποσπαστούν, επιβάλλει  την αλλαγή στρατηγικής και την ενίσχυση της προσπάθειας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις θέσεις τους, καλύπτοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας.

2. Αύξηση του επιμισθίου κατά τουλάχιστον 30% : 

Η καθήλωση του επιμισθίου την τελευταία δεκαπενταετία(!) δεν συνάδει με την αλματώδη αύξηση του κόστους ζωής -και ιδιαιτέρως των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις- που έχει σαν αποτέλεσμα το επιμίσθιο να αρκεί σε πολλές περιπτώσεις μετά βίας για την κάλυψη μόνο των εξόδων στέγασης. Κατά συνέπεια ακυρώνεται ο σκοπός για τον οποίο δίνεται στους/στις εκπαιδευτικούς, που δεν είναι άλλος από την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου θεωρούμε αναγκαία την αύξηση του
επιμισθίου, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, θεωρώντας πως αυτό θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση και ένα πρόσθετο κίνητρο για την
προσέλκυση νέων εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στις δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

3. Αυτοδίκαιη παράταση της απόσπασης των εκπαιδευτικών πέραν της 8ετίας :

Παροχή της δυνατότητας σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που υπερβαίνουν την οκταετία συνεχόμενης απόσπασης στο εξωτερικό να λάβουν παράταση της απόσπασής τους κατά προτεραιότητα. Είναι φανερό πως οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς λαμβάνουν συνεχείς παρατάσεις τα τελευταία χρόνια, καλύπτουν διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλον τρόπο. Ως εκ τούτου η ταλαιπωρία που υφίστανται με το ισχύον καθεστώς (συνεχείς μετακινήσεις σε σχολεία που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμής κατοικίας τους, εξώθηση σε άδεια άνευ αποδοχών και παραίτηση), ούτε κάποιον πρακτικό σκοπό εξυπηρετεί, αλλά ούτε και τα ίδια τα σχολεία τα οποία τελικά μένουν αστελέχωτα. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η παρουσία μιας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών που θα εξασφαλίζουν τη συνέχεια σε σχολικές μονάδες με μεγάλη κινητικότητα.

4. Άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά: 

Προτείνουμε, να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους/όλες τις εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να αποσπαστούνακόμη κι αν είχαν αποσπαστεί στο παρελθόν- εντασσόμενοι σε έναν δεύτερο πίνακα από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί μετά την εξάντληση του πίνακα των εκπαιδευτικών που αιτούνται για πρώτη φορά απόσπαση. Από τον πίνακα αυτό οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται χωρίς επιμίσθιο για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους. Η λύση αυτή θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή άντλησης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να υπηρετήσουν στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας,δίνοντας απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης. 

Σε αυτή την πολύ κρίσιμη πραγματικά στιγμή για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, σας καλούμε να προβείτε σε αποφασιστικά βήματα και αλλαγή ενός απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα