Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν 290 εκπαιδευτικοί των σχολείων του Δήμου Αλίμου για την κατάσταση στα σχολεία τους.
Οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται στην υποχρηματοδότηση των σχολείων τους, η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία και στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουμε στους μαθητές μας.
Συγκεκριμένα στα σχολεία του δήμου παρατηρείται έλλειψη βασικών υλικών (και υποδομών) για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αναγκάζονται είτε να προσαρμόζονται στα περιορισμένα μέσα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία είτε να καλύπτουν από την τσέπη τους τις ελλείψεις επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου και για πρώτη φορά διαγωνίσματα που έχουν βάλει για την αξιολόγηση των μαθητών τους τα έχουν φωτοτυπήσει εκτός σχολείου λόγω έλλειψης χαρτιού και μη λειτουργίας των φωτοτυπικών μηχανημάτων.
Για πρώτη φορά έχουν αναγκαστεί να αγοράσουν με δικά τους έξοδα χαρτί υγείας, χειροπετσέτες, σαπούνι, μαρκαδόρους, αντισηπτικά αλλά και απορρυπαντικά. Τεχνικά προβλήματα και κακοτεχνίες στα σχολεία ταλανίζουν μαθητές και καθηγητές.
Η συντήρηση είναι ανεπαρκής και ελλιπής. Πόρτες δεν κλείνουν, παράθυρα δεν εφαρμόζουν εξώπορτες μένουν ανοιχτές και οι κίνδυνοι είναι ορατοί.
Οι εκπαιδευτικοί ντρέπονται να λένε στους μαθητές τους ότι δεν μπορούν να τους δώσουν σημειώσεις γιατί τα φωτοτυπικά δεν έχουν επισκευαστεί ακόμα.
Ντρέπονται να περιμένουν από τους συλλόγους γονέων να αγοράσουν χαρτιά υγείας.
Ντρέπονται να βλέπουν καθαρίστριες με το μειωμένο ωράριο των τριών ωρών να πασχίζουν να κρατήσουν το σχολείο καθαρό και να φέρνουν πολλές φορές απορρυπαντικά από το σπίτι τους για τις ανάγκες του σχολείου.
Το «ψηφιακό σχολείο» έμεινε από χαρτί φωτοτυπικού, απορρυπαντικά, χαρτί υγείας και σαπούνι στις τουαλέτες!
Η εικόνα αυτή προκαλεί, για άλλη μια φορά, αγανάκτηση για το λεγόμενο επιτελικό κράτος – μέσα σε αυτό και οι Δήμοι - και το «ψηφιακό σχολείο» του κ. Πιερρακάκη. Όταν μια πολιτική αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο (συγχωνεύσεις τμημάτων, διώξεις εκπαιδευτικών, προώθηση αξιολόγησης) λειτουργεί 15αυγουστο και σαββατοκύριακα. Όταν δεν αποτελεί (πληρωμές νεοδιόριστων, χρηματοδότηση σχολείων) , απλά αδιαφορεί!
Η Επιστολή διαμαρτυρίας των 290 εκπαιδευτικών των σχολείων του Δήμου Αλίμου
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την υποχρηματοδότηση των σχολείων του Δήμου μας, η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία και στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουμε στους μαθητές μας.
Συγκεκριμένα στα σχολεία του δήμου παρατηρείται έλλειψη βασικών υλικών (και υποδομών) για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αναγκάζονται είτε να προσαρμόζονται στα περιορισμένα μέσα, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία είτε να καλύπτουν από την τσέπη τους τις ελλείψεις επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου και για πρώτη φορά διαγωνίσματα που έχουμε βάλει για την αξιολόγηση των μαθητών μας τα έχουμε φωτοτυπήσει εκτός σχολείου λόγω έλλειψης χαρτιού και μη λειτουργίας των φωτοτυπικών μηχανημάτων.
Για πρώτη φορά έχουμε αναγκαστεί να αγοράσουμε με δικά μας έξοδα χαρτί υγείας, χειροπετσέτες, σαπούνι, μαρκαδόρους, αντισηπτικά αλλά και απορρυπαντικά. Τεχνικά προβλήματα και κακοτεχνίες στα σχολεία ταλανίζουν μαθητές και καθηγητές.
Η συντήρηση είναι ανεπαρκής και ελλιπής. Πόρτες δεν κλείνουν, παράθυρα δεν εφαρμόζουν εξώπορτες μένουν ανοιχτές και οι κίνδυνοι είναι ορατοί.
Ντρεπόμαστε να λέμε στους μαθητές μας ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε σημειώσεις γιατί τα φωτοτυπικά δεν έχουν επισκευαστεί ακόμα.
Ντρεπόμαστε να περιμένουμε από τους συλλόγους γονέων να αγοράσουν χαρτιά υγείας.
Ντρεπόμαστε να βλέπουμε καθαρίστριες με το μειωμένο ωράριο των τριών ωρών να πασχίζουν να κρατήσουν το σχολείο καθαρό και να φέρνουν πολλές φορές απορρυπαντικά από το σπίτι τους για τις ανάγκες του σχολείου.
Φοβόμαστε για την ασφάλεια του σχολείου γιατί οι φύλακες καταργήθηκαν, το σύστημα συναγερμού δεν συντηρείται όπως πρέπει και η εταιρεία security που είναι συνδεδεμένη με τον συναγερμό είναι ακόμα απλήρωτη.
Τα σχολεία μας οφείλουν να είναι ασφαλή, σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης.
Η έλλειψη των απαραίτητων πόρων για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων και την αγορά εκπαιδευτικού υλικού είναι απαράδεκτη και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής που θέλετε να προσφέρετε στους δημότες σας.
Με αίσθημα ευθύνης, ζητάμε από εσάς να εξετάσετε άμεσα τη σοβαρότητα του προβλήματος και να εντείνετε τις προσπάθειες για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων και τη χρηματοδότηση των σχολείων μας.
Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.
Για λόγους διαφάνειας και τεκμηρίωσης, οι υπογραφές των 290 εκπαιδευτικών που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία βρίσκονται στη διάθεση της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και μπορούν να ελεγχθούν εφόσον απαιτηθεί.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση