Εντονότατες αντιδράσεις για τη «μουλωχτή» τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά προ ημερών στη Βουλή, και δίνει το δικαίωμα σε πτυχιούχους ξένων πανεπιστημίων μέσω κολεγίων στην Ελλάδα μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα επαγγελματικών συλλόγων Υγείας, εφόσον οι τίτλοι τους έχουν αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισότιμοι από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, ξέσπασαν από τους διάφορους συλλόγους επαγγελματιών υγείας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μαίες, επισκέπτες υγείας, κλπ).
Σύμφωνα με αυτούς, ο νόμος - σκάνδαλο του Υπουργείου Υγείας 5173/2025, δημιουργεί επικίνδυνες «παρενέργειες» στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αφού οι απόφοιτοι κολλεγίων, παρακάμπτουν την ισχύουσα νομοθεσία και αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς την έγκριση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως προβλέπει ο νόμος, που στόχο έχει τη διασφάλιση του κοινού συμφέροντος! Ο Υπουργός Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδης μάλιστα, οπως αναφέρουν, περιέπεσε και σε ένα ακόμη ατόπημα και παραβιάζοντας τα χρηστά πολιτικά ήθη, νομοθέτησε ενώ για το θέμα αναμένεται σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου των ΝΠΔΔ και των άλλων συλλόγων επαγγελματιών υγείας, που οργανώθηκε απο τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών (Π.Σ.Ε), το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθηνών (Σ.Ε.Μ.Μ.Α), με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Σ.Κ.Λ.Ε), του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ.), του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών (Π.Σ.Ο), της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε), του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε), οι Πρόεδροι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Φυσικοθεραπείας ή εκπρόσωποι των τμημάτων και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ). τονίστηκε ότι η τροπολογία αυτή θα λειτουργήσει καταστροφικά για τους επιστήμονες και ευνοϊκά για τους αποφοιτους κολεγίων, τα οποία διαχρονικά στηρίζει η κυβέρνηση...
Ενδεικτικά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, αναφέρει:
«Με τον τρόπο αυτό και ειδικώς μόνο, για μια συγκεκριμένη κατηγορία ενδιαφερομένων παρακάμπτεται η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την λειτουργία των νπδδ, ενώ αναιρείται εν τοις πράγμασι ακόμη και ο λόγος ύπαρξής τους, καταργώντας στην ουσία μια σειρά Νόμων, για χάρη της «Ωραίας Ελένης», δηλαδή για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, παράγοντας σωρηδόν επαγγελματίες υγείας, χωρίς κανένα ποιοτικό έλεγχο από τις ανεξάρτητες αρχές και το Ελληνικό Κράτος. Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές νομοθέτησης που σκοπό έχουν την υποβίβαση του έργου μας και της προσφοράς μας στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας, θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση, με κοινό μέτωπο των ΝΠΔΔ, κατά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης»...
Αυτό καθώς βασικές Διατάξεις της Τροπολογίας, είναι οι εξής:
- Αν ένας επαγγελματικός φορέας (π.χ. Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών) δεν προχωρήσει στην εγγραφή μέσα σε 30 ημέρες, η εγγραφή τεκμαίρεται αυτοδικαίως.
- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν σχετική βεβαίωση εγγραφής.
- Οι αρμόδιες Περιφέρειες υποχρεούνται να εκδίδουν βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Με την έκδοση της βεβαίωσης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκεί νόμιμα το επάγγελμά του.
Η ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το αν αποδυναμώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών.
Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ενώσεων, «η Τροπολογία, μέσα και από τον τρόπο που ψηφίστηκε, είναι μία ενέργεια του Υπουργείου Υγείας η οποία:
- Είναι ενάντια στα χρηστά πολιτικά ήθη, εν όψει και της απόφασης του ΣτΕ
Τις επόμενες ημέρες καθαρογράφεται η απόφαση από το ΣτΕ και είναι τουλάχιστον ανορθόδοξο η νομοθετική εξουσία να καταλαμβάνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας (του ΣτΕ). Το γεγονός αυτό έρχεται σε ευθεία παραβίαση με τις διατάξεις του άρθρου 6 τις Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που κατοχυρώνει το Δικαίωμα τις Δίκαιης Δίκης.
- Παραβιάζει την δημοκρατική διαδικασία που ακολουθείται στην ψήφιση των Νόμων του Κράτους
Η εν λόγω Τροπολογια ψηφίστηκε χωρίς καμία διαβούλευση και προηγούμενη ενημέρωση των ΝΠΔΔ και έγινε Νόμος (Αρ. 21 ν. 5173/2025)
- Ακυρώνει στην πράξη το ρόλο των φορέων οι οποίοι εποπτεύονται από το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, για χάρη μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αιτούντων στα ΝΠΔΔ!!
Με την ενέργειά του αυτή το Υπουργείο Υγείας μειώνει θεσμικά τους φορείς του – φορείς οι οποίοι εποπτεύονται από το ίδιο το Υπουργείο!! – οι οποίοι είχαν την νομοθετική κατοχύρωση όχι μόνο για την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά φέρουν και ευθύνη για την προστασίας της Δημόσιας Υγείας
- Παρακάμπτει τα ΝΠΔΔ με συνέπεια την παραγωγή επαγγελματιών υγείας χωρίς ποιοτικό έλεγχο από τις ανεξάρτητες αρχές και το Ελληνικό Κράτος
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ.Μερόπη Τζούφη που παρέστη στη συνέντευξη. Η Νέα Αριστερά κατήγγειλε την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία, λίγες μόλις ημέρες πριν από την απόφαση του ΣτΕ για τις πράξεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολλεγίων από το ΑΤΕΕΝ, θεσμοθετήθηκε η χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος στους αποφοίτους κολλεγίων στον χώρο της Υγείας.
Στην τοποθέτησή της, η Μερόπη Τζούφη δήλωσε:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική της απορρύθμισης, παρακάμπτοντας και διαλύοντας θεσμούς που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη τροπολογία καταργεί στην ουσία τον ρόλο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύουν κρίσιμα επαγγέλματα υγείας και υπονομεύει το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης, εξυπηρετώντας αποκλειστικά ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης».
Η Νέα Αριστερά στηρίζει απόλυτα τον δίκαιο αγώνα των επαγγελματιών και των φοιτητών του χώρου της Υγείας, καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση και συμμετέχει ενεργά στον συντονισμό των κινητοποιήσεων, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της ρύθμισης. Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της επιστημονικής αξιοπιστίας των επαγγελμάτων Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών
Ενάντια στα χρηστά πολιτικά ήθη η ενέργεια του Υπουργείου Υγείας για τη Νομοθέτηση της παράκαμψης των ΝΠΔΔ και της απευθείας χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος σε αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων, εν αναμονή της κρίσης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ).
Είναι σύνηθες στην Πολιτική ζωή της χώρας και στην ορθή Νομοθετική πρακτική, η αναμονή των αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ), που έχει δικάσει στις 14 Μάϊου 2024 το ζήτημα της νομιμότητας ή μη των αποφάσεων του ΑΤΕΕΝ περί της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών νομοθετικώς ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων και αναμένεται να δημοσιεύσει από μέρα σε μέρα την απόφασή του.
Όμως δεν είναι σύνηθες στην Πολιτική ζωή της χώρας, ούτε και αποτελεί ορθή νομοθετική πρακτική, αλλά κυρίως αντίκειται στα χρηστά Πολιτικά ήθη, να Νομοθετείται από το Υπουργείο, για το ίδιο θέμα που δίκασε με Πιλοτική Δίκη το ΣτΕ, τη στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, γνώριζε και τον ορισμό της Πιλοτικής Δίκης και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 14 Μάϊου 2024 και την αναμονή της απόφασης, που επρόκειτο να δημοσιευθεί στα τέλη του 2024 και αναμένεται, πλέον, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Μάλιστα είχε δηλώσει σε συναντήσεις με τους φορείς ότι δεν πρόκειται να Νομοθετήσει πριν εκδοθεί η απόφαση της Πιλοτικής Δίκης.
Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία που ψηφίστηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά ΄΄μεσάνυχτα΄΄ στη Βουλή, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση των ΝΠΔΔ, και έγινε Νόμος του Κράτους (Αρ. 21 ν. 5173/2025), καθιερώθηκε ένα τεκμήριο εγγραφής στα μητρώα τους υπέρ όσων:
α) έχουν επιτύχει την αναγνώριση είτε των επαγγελματικών προσόντων τους, είτε της επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών τους,
β) έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής και
γ) έχει παρέλθει άπρακτη χρονική περίοδος τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Σημειωτέον, ότι μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας οι υπηρεσίες της κατά τόπον αρμόδιας περιφέρειας θα εκδίδουν βεβαίωση άσκησης της οικείας επαγγελματικής δραστηριότητας, χωρίς την προσκόμιση της βεβαίωσης εγγραφής μέλους στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους, όπως ο νόμος ορίζει για όλους τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων! και έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα δύνανται να ασκούν νόμιμα το σχετικό επάγγελμα Υγείας!!!
Με τον τρόπο αυτό και ειδικώς μόνο, για μια συγκεκριμένη κατηγορία ενδιαφερομένων παρακάμπτεται η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την λειτουργία των νπδδ, ενώ αναιρείται εν τοις πράγμασι ακόμη και ο λόγος ύπαρξής τους, καταργώντας στην ουσία μια σειρά Νόμων, για χάρη των αποφοίτων των κολλεγίων, δηλαδή για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, παράγοντας σωρηδόν επαγγελματίες υγείας, χωρίς κανένα ποιοτικό έλεγχο από τις ανεξάρτητες αρχές και το Ελληνικό Κράτος.
Το τελευταίο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των κολλεγίων στη χώρα μας το έχουν ομολογήσει ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια στη Βουλή των Ελλήνων.
Χαρακτηριστικά όπως κριτήρια εισαγωγής στα λειτουργούντα παραρτήματα στην Ελλάδα, κριτήρια για τους διδάσκοντες καθηγητές, για τα προπτυχιακά προγράμματα και ιδιαίτερα η αξιολόγησή τους από την ΕΘΑΑΕ ή από άλλη αρχή του Κράτους είναι άγνωστες λέξεις.
Όμως κατά τα άλλα παρέχουν τίτλους σπουδών Βρετανικών πανεπιστημίων που όμως δεν αναγνωρίζονται ούτε από τον ΔΟΑΤΑΠ και ούτε από τον HCPC (το επιμελητήριο των επαγγελμάτων υγείας της Μεγάλης Βρετανίας).
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 εκδόθηκε για να διευκολύνει την μετακίνηση των εργαζομένων των Κρατών μελών της Ε.Ε από ένα Κράτος σε άλλο Κράτος.
Δηλαδή για τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα (π.χ φυσικοθεραπευτής) αν κάποιος Ευρωπαίος πολίτης έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος (π.χ φυσικοθεραπευτή) σε ένα Κράτος (π.χ Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία κλπ), αν θέλει να μετακομίσει σε άλλο Κράτος μέλος (π.χ στην Ισπανία) και να εργάζεται εκεί, προκειμένου να διευκολυνθεί για να λάβει το ίδιο επαγγελματικό δικαίωμα, θα λάβει την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και θα ασκεί το ίδιο επάγγελμα.
Στην Ελλάδα η Βουλή των Ελλήνων Νομοθέτησε και την επαγγελματική ισοδυναμία που προβλέπεται για κάποιον πολίτη που δεν χρειάζεται να ασκήσει νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα και όχι για τα επαγγέλματα που χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος (όπως αυτό του φυσικοθεραπευτή).
Στην Ελλάδα η Βουλή των Ελλήνων Νομοθέτησε και συμπεριέλαβε στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005 και τρίτες χώρες. Δηλαδή μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που ισχύει ΜΟΝΟ για τις χώρες μέλη της Ε.Ε την εφαρμόζει η Ελλάδα και για τρίτες χώρες που είναι εκτός Ε.Ε, όπως Αλβανία, Τουρκία, Καζακστάν, Νιγηρία, Λίβανο , αλλά κυρίως για τη Μεγάλη Βρετανία από την οποία προέρχονται όλα τα συνεργαζόμενα ΄΄μητρικά΄΄ Πανεπιστήμια που συνεργάζονται με τα ιδιωτικά κολλέγια.
Από το 2021 το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) εκδίδει πράξεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας για το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή κλπ, σε αποφοίτους που κατέχουν τίτλο σπουδών από κολλέγια, που συνεργάζονται με Βρετανικά Πανεπιστήμια (τρίτες χώρες - εκτός Ε.Ε).
Στις αποφάσεις 178/2023 και 179/2023 της Ολομέλειας του ΣτΕ, αποτυπώνονται σκέψεις που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμόζεται ο θεσμός της επαγγελματικής ισοδυναμίας σε Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα (βλέπε φυσικοθεραπευτή).
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προσέβαλε, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κάθε απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας που εξέδιδε το ΑΤΕΕΝ.
Επειδή το ζήτημα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έννομη τάξη, η Επιτροπή του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη και την Αντιπρόεδρο του καθ’ ύλην αρμόδιου Τμήματος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, έκρινε ότι :
΄΄Με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι με την αίτηση ακυρώσεως του «Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών» τίθενται νομικά ζητήματα που αφορούν στο εάν
α. η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ. 3 του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78) διαδικασία αναγνωρίσεως της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα και
β. η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής σε κατόχους τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης ιδρυμάτων τρίτης χώρας, η οποία δεν είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντίθετη προς το άρθρο 16 του Συντάγματος, ζητήματα τα οποία έχουν συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων και συγκεκριμένα σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα κατόπιν αναγνωρίσεως της επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου τους, σε περίπτωση που γίνει δεκτό ότι τα επαγγέλματα αυτά εξαιρούνται από την ως άνω διαδικασία και περαιτέρω, στους κατόχους τίτλων σπουδών που χορηγούνται από ιδρύματα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτης χώρας, σε περίπτωση που κριθεί η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 3 του π.δ. 38/2010 αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος.
Και καθόρισε στις 14 Μάϊου 2024 την Πρότυπη (πιλοτική) δίκη για το θέμα αυτό.
Η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί από μέρα σε μέρα, αλλά ο Υπουργός Υγείας δεν άντεχε να περιμένει την Κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Νομοθέτησε, για άγνωστους λόγους, τη διευκόλυνση των αποφοίτων των κολλεγίων.
Σας καλούμε στην κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ώρες 16:00-18:00 στην αίθουσα 5 του Ζαππείου
Ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση του άρθρου 21 του ν.5173/2025!!!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση