Η τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ που κλείνει σήμερα ξεπέρασε τον αριθμό των 100.000 αιτήσεων, ενώ ο οργανισμός βρίσκεται στο στάδιο της συμφωνίας με τους φορείς για την πλήρωση θέσεων σε ειδικότητες φύλαξης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στο υπουργείο Πολιτισμού. Τα στοιχεία αυτά τα δίνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου στη σημερινή συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ενώ επισημαίνει ότι το προσεχές δίμηνο θα εκδοθούν προκηρύξεις για περίπου 2.000 θέσεις Τ.Ε. και 4.000 θέσεις Π.Ε., στις οποίες θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση οι υπόλοιποι επιτυχόντες του γραπτού. Επισημαίνει επίσης ότι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ενισχύσουν την εντοπιότητα, να δημιουργήσουν αντικίνητρα στην άρνηση αποδοχής θέσης διοριστέου και να συντομεύσουν τις προθεσμίες μέχρι την πρόσληψη.
● Πρόσφατα δηλώσατε ότι το 2024 ήταν πολύ καλή χρονιά για το ΑΣΕΠ από πλευράς έκδοσης οριστικών αποτελεσμάτων. Τι εννοείτε;
Πράγματι, ήταν μια χρονιά με εντυπωσιακές επιδόσεις. Για να σταθώ μόνο στην έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, μέσα σε ένα χρόνο εκδώσαμε οριστικούς πίνακες για 13.500 θέσεις τακτικού προσωπικού, δηλαδή για περισσότερες θέσεις από ό,τι όλη την τριετία 2021-2023. Αυτό από μόνο του λέει νομίζω πολλά.
Παράλληλα, μπήκαμε δυναμικά σε ένα νέο πεδίο αρμοδιοτήτων που είναι η επιλογή των διοικήσεων των νοσοκομείων και εν γένει των δημοσίων φορέων. Διοργανώσαμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, εφαρμόσαμε καινοτόμες διαδικασίες και μέσα σε 12 μήνες ολοκληρώσαμε διαδικασίες δύσκολες και με ασφυκτικά ρυθμισμένο νομικό πλαίσιο. Καμία εταιρεία επιλογής στελεχών δεν θα αναλάμβανε να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα με πολλά κριτήρια, μόρια, ενστάσεις και συνεντεύξεις σε ένα φορτισμένο πολιτικά κλίμα και τόσο έντονη καχυποψία μεταξύ των υποψηφίων. Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν στον νόμο τώρα που υπάρχει η εμπειρία, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έγινε η αρχή και πιστεύω πως όποια μεταρρύθμιση του νόμου από όποια κυβέρνηση στο μέλλον δεν θα επιστρέψει τον τόπο στην εποχή της πλήρους ελευθερίας στην τοποθέτηση των διοικήσεων του Δημοσίου.
● Τα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο των προσλήψεων που αναφέρατε οφείλονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο (ν. 5149/2024);
Οχι ακόμη. Οι νέες διατάξεις ψηφίστηκαν στο τέλος Οκτωβρίου. Εχουν σημαντικές ρυθμίσεις όπως: α) ενίσχυση της εντοπιότητας, β) δημιουργία αντικινήτρων στην άρνηση αποδοχής θέσης διοριστέου και γ) προσπάθεια να συντομευθούν οι προθεσμίες μετά την ολοκλήρωση του έργου του ΑΣΕΠ και μέχρι την πρόσληψη. Πλην όμως, αυτές οι θετικές διατάξεις θα έχουν εφαρμογή στις καινούριες προκηρύξεις και έτσι θα δούμε αποτελέσματα όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των νέων προκηρύξεων που εκδόθηκαν από τον Νοέμβριο του 2024 και μετά και κυρίως όταν φθάσουμε στη φάση των προσλήψεων μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων, φάση που μέχρι τώρα προσθέτει 4-6 μήνες στην όλη διαδικασία.
● Η διασύνδεση των πληροφορικών συστημάτων και των ηλεκτρονικών αρχείων σας με άλλες υπηρεσίες σας θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών;
Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διασύνδεση, η διαλειτουργικότητα όπως λέγεται, σίγουρα θα διευκολύνει τους πολίτες που δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν δικαιολογητικά και, σε ένα βαθμό, θα ενισχύσει και τις ταχύτητες του ελέγχου. Η διαλειτουργικότητα, όμως, αφορά πολλά πεδία (πτυχία, απολυτήρια, επαγγελματική εμπειρία, εντοπιότητα κ.λπ.) που έχουν διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά αρχεία του ΕΦΚΑ είναι πολύ ενημερωμένα για τους μισθωτούς, ενώ είναι σχετικά πίσω για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η κατάσταση είναι απελπιστική στα Πανεπιστήμια όπου σχεδόν τα μισά δεν έχουν καταχωρίσει ηλεκτρονικά τα πτυχία τους ή τα έχουν καταχωρίσει σε πολύ μικρό βάθος χρόνου. Ωστόσο, γίνονται βήματα προόδου. Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική καταχώριση των πτυχίων στο ΕΜΠ. Εν κατακλείδι, η διαλειτουργικότητα είναι πολύ σημαντική, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εσωτερικών, που ορθά έχει προτεραιοποιήσει το ζήτημα, και τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή εταιρειών πληροφορικής αλλά είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά και με διαφορετικές ταχύτητες για κάθε επιμέρους πεδίο.
● Πάντως δέχεστε κριτική για τους χρόνους έκδοσης των αποτελεσμάτων.
Πράγματι. Κατανοώ την κριτική των πολιτών για το θέμα αυτό και γι’ αυτό βελτιώνουμε διαρκώς στο ΑΣΕΠ και τις διαδικασίες μας και το πληροφορικό μας σύστημα. Για παράδειγμα το σύστημα σύνταξης και έκδοσης των αποφάσεών μας επί των ενστάσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ και τα τρία Τμήματα του ΑΣΕΠ έχουν εναρμονιστεί ως προς τη νομολογία τους, κάτι που δεν ήταν δεδομένο παλαιότερα. Σε ό,τι αφορά το πληροφορικό μας σύστημα, το οποίο διαρκώς αναβαθμίζεται, οι αντοχές του την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά.
Εάν όμως η κριτική των πολιτών είναι δικαιολογημένη, η κριτική από ορισμένους φορείς με απογοητεύει. Υπάρχουν φορείς στους οποίους περιορίστηκε ο ρόλος του ΑΣΕΠ με στόχο να συντομευθούν οι διαδικασίες τους. Και όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την υποδομή του ΑΣΕΠ. Υπήρξε φορέας που διαμαρτυρήθηκε για καθυστέρηση στην έγκριση της προκήρυξής του όταν ο ίδιος, στο σχέδιο που μας είχε αποστείλει, δεν είχε συμπεριλάβει την πρόσφατη τροποποίηση της δικής του νομοθεσίας.
Να θυμόμαστε ότι η ταχύτητα των προσλήψεων δεν αφορά μόνο το ΑΣΕΠ. Και σε κάθε περίπτωση, η αξιοκρατία έχει το τίμημά της σε χρόνο βραχυπρόθεσμα. Μεσομακροπρόθεσμα όμως αποδίδει και σε αυτό πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε.
● Να περάσουμε τώρα στα ζητήματα που καίνε πιο άμεσα τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Τι γίνεται με την έκδοση νέων προκηρύξεων;
Ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή αιτήσεων στη μεγάλη προκήρυξη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε διάφορους φορείς του Δημοσίου (2.217 θέσεις). Ξεπεράσαμε τις 100.000 αιτήσεις υποψηφίων εκ των οποίων πολλοί είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων, οι οποίοι βέβαια δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία αυτή.
Παράλληλα, βρισκόμαστε στο στάδιο της συμφωνίας με τους φορείς για την πλήρωση εκατοντάδων θέσεων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στο υπουργείο Πολιτισμού (ειδικότητες Φύλαξης, Ημερησίων Φυλάκων και Νυχτοφυλάκων). Δυστυχώς, σε όλα αυτά έχουμε και πάλι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιδιώκουν τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Αυτό, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, εκτός από προβληματικό συνταγματικά είναι και αντιπαραγωγικό αφού δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος μας θα πέσει σε τρία μέτωπα: στην πλήρωση μερικών εκατοντάδων θέσεων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης από επιλαχόντες της προκήρυξης 1Γ/2022 στην ΑΑΔΕ, την έκδοση των προκηρύξεων Β’ Σταδίου για την πλήρωση των θέσεων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που αφορούν στις προσλήψεις μέχρι και το 2025 από τους επιτυχόντες του πρώτου πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022) καθώς και στη διοργάνωση του επόμενου πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού.
● Αλήθεια, τι θα γίνει με τους επιτυχόντες του 1ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού;
Το προσεχές δίμηνο θα εκδοθούν προκηρύξεις για περίπου 2.000 θέσεις ΤΕ και 4.000 θέσεις ΠΕ στις οποίες θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση οι υπόλοιποι επιτυχόντες του γραπτού. Φέτος, θα εκδοθούν και δύο προκηρύξεις για τους επιτυχόντες όπως για τη ΜΟΔ και για προξενικούς υπαλλήλους. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει η δυνατότητα να διοριστεί η μεγάλη πλειοψηφία όσων επιτυχόντων δεν έχουν ακόμη διορισθεί.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση