dimotiko
Θεσμοθέτηση μέγιστου αριθμού ανά τμήμα τους/τις 20 μαθητές/τριες,  και ελάχιστου αριθμού ανά τμήμα  τους/τις 12 μαθητές/τριες για τις εγγραφές του σχολικού έτους 2025-2026, που θα πραγματοποιηθούν στα νηπιαγωγεία και την Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων τον Μάρτιο του 2025.

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΔΣ της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., και αφορά στην πρότασή του για μέγιστο αριθμό 20 μαθητών/τριών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, αλλά και στην κατάθεση και άλλων σημαντικών προτάσεων που  θα συμβάλλουν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στα δημόσια σχολεία. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ

                      ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ/ΝΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Π.Ε.

                                                                   

Προς                                                           1. Τoν Υπουργό Παιδείας

                                                               κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

                                                             2. Την Υφυπουργό Παιδείας

                                                                                          κ.  Ζωή Μακρή

                                                                                     3. Τoν Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας

                                                                                          κ. Ιωάννη Κατσαρό

 

 Θέμα: «Πρόταση για μέγιστο  αριθμό 20 μαθητών/τριών ανά τμήμα, και άλλες προτάσεις για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την επικείμενη έκδοση των εγκυκλίων για τις εγγραφές μαθητών/τριών στα νηπιαγωγεία και την  Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων  της χώρας, και  λαμβάνοντας υπόψη:

α. τη μείωση του αριθμού των  εγγραφών μαθητών/τριών στα νηπιαγωγεία και την  Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων  της χώρας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια,

β. τη συνεχή  αύξηση του αριθμού των μαθητών/τριών που λαμβάνουν γνωματεύσεις για αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ. τις σχετικές έρευνες που αποδεικνύουν πως τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με αριθμό μαθητών/τριών που υπερβαίνει τους/τις 20 δυσχεραίνουν, σε κάθε περίπτωση, την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική οργάνωσή της και, τελικά, την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων,

 επανακαταθέτει προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις παρακάτω  προτάσεις, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου:

1. Θεσμοθέτηση μέγιστου αριθμού ανά τμήμα τους/τις 20 μαθητές/τριες,  και ελάχιστου αριθμού ανά τμήμα  τους/τις 12 μαθητές/τριες για τις εγγραφές του σχολικού έτους 2025-2026, που θα πραγματοποιηθούν στα νηπιαγωγεία και την Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων τον Μάρτιο του 2025. Με τον τρόπο αυτό, σε βάθος εξαετίας, και συγκεκριμένα από το σχολικό έτος 2030-2031 και μετά, σε κανένα τμήμα των νηπιαγωγείων  και των δημοτικών σχολείων της χώρας δεν θα φοιτούν πάνω  από 20 μαθητές/τριες.

Η μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών σε 20 ανά τμήμα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του/της  κάθε μαθητή/τριας στο σχολείο, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, μέσω της  δυνατότητας των εκπαιδευτικών για εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση.

2. Επαναπροσδιορισμό της ηλικίας εγγραφής στην Α’ δημοτικού από την ηλικία των πέντε(5) ετών και οκτώ(8) μηνών που ισχύει τώρα, στην ηλικία των έξι(6) συμπληρωμένων ετών, δεδομένου ότι ένα ποσοστό μαθητών/τριών  δεν έχουν κατακτήσει την απαιτουμένη «σχολική ετοιμότητα».

3. Θεσμοθέτηση υποχρεωτικού Τεστ Σχολικής Ετοιμότητας για όλους/ες  τους/τις μαθητές/τριες  των νηπιαγωγείων που πρόκειται να φοιτήσουν  στην Α’ Δημοτικού, όπως εφαρμόζεται εδώ  και χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.  Θεσμοθέτηση θέσης δεύτερου/ης  νηπιαγωγού-δασκάλου/ας σε όλες τις τάξεις σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε υποβαθμισμένες περιοχές με ευάλωτο πληθυσμό.

5. Επέκταση της λειτουργίας Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης(Ε.Δ.Υ.), με Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό,  σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

6. Δημιουργία οργανικών θέσεων  σε κάθε  Διεύθυνση Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης, Σχολικούς Νοσηλευτές και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό(ΕΒΠ), ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή και συνεχή υποστήριξη των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης: Δίνουμε 350 εκ.ευρώ για να ανακαινιστούν 600 σχολεία στο 80% των δήμων της χώρας
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού συνοδεία του υπουργού Παιδείας στο 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας
Μητσοτάκης: Δίνουμε 350 εκ.ευρώ για να ανακαινιστούν 600 σχολεία στο 80% των δήμων της χώρας
έβρος
Αυτοί οι δήμοι της Ελλάδας σας πληρώνουν ως 10.000 ευρώ για να μετακομίσετε εκεί
Η επιλογή των δικαιούχων θα βασίζεται στη λογική της μετεγκατάστασης τους στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή /...
Αυτοί οι δήμοι της Ελλάδας σας πληρώνουν ως 10.000 ευρώ για να μετακομίσετε εκεί
εκπαιδευτικοσ
Εκπαιδευτικοί: 7 στους 10 στον ιδιωτικό τομέα επιστρέφουν από την εργασία τους εξουθενωμένοι...
«Σαρώνει» η εργασιακή εξουθένωση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με βάση τα στοιχεία έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
Εκπαιδευτικοί: 7 στους 10 στον ιδιωτικό τομέα επιστρέφουν από την εργασία τους εξουθενωμένοι...