Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, η Συνήγορος του Παιδιού απέστειλε επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας στοιχεία για το φαινόμενο της σχολικής διαρροής στη χώρα. Στο έγγραφο, η Συνήγορος ανέφερε ότι, παρά την έρευνά της, δεν κατάφερε να βρει δημοσιευμένα δεδομένα του ΙΕΠ που να αφορούν τη σχολική φοίτηση των παιδιών για την περίοδο 2018-2022.
Όπως σημειώνει ο Νίκος Γιαννόπουλος στο news47.gr, αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να είναι εύκολα προσβάσιμα, καθώς είναι «ανοιχτά δεδομένα» (open data), τα οποία θα βοηθούσαν το υπουργείο να καταγράψει την έκταση του προβλήματος και να αναπτύξει στοχευμένες πολιτικές για την επίλυσή του.
Στο έγγραφο της, η Συνήγορος υπογραμμίζει επίσης ότι, σύμφωνα με την έκθεση «Education and Training Monitor 2022» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τα μη εγγεγραμμένα παιδιά στο σχολείο στην ηλικία των 15 ετών (με ποσοστό άνω του 5%), μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Το πρόβλημα αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σοβαρό, και ίσως ενισχύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν τα σχολεία λειτούργησαν για μήνες με τηλεκπαίδευση.
Για αυτούς τους λόγους, η Συνήγορος ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να παρέχει τα ποσοστά μαθητικής διαρροής για το διάστημα 2018-2022 και να προσκομίσει στοιχεία ανά έτος και σχολική βαθμίδα, περιλαμβάνοντας και δεδομένα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως η εθνική ή εθνοτική καταγωγή και η αναπηρία.
Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, που εστάλη στις 27 Δεκεμβρίου 2023, δεν παρέχει καμία απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα. Αντί να προσκομίσει τα ζητούμενα στοιχεία, το έγγραφο περιγράφει τη νομοθεσία που αφορά τη σχολική φοίτηση, το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, τις προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και τη στήριξη των παιδιών προσφύγων, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο φαινόμενο της σχολικής διαρροής.
Με βάση αυτή την αόριστη απάντηση, η Συνήγορος εκφράζει τον προβληματισμό της στην έκθεση του Αυγούστου 2024, τονίζοντας τη σοβαρή έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη σχολική διαρροή και την αδυναμία άντλησης δεδομένων για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δήλωσε πως η επεξεργασία των δεδομένων για τη μαθητική διαρροή βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Ωστόσο, βρισκόμαστε ήδη στο Μάρτιο του 2025 και τα δεδομένα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παρά τις δεσμεύσεις του ΙΕΠ, τα στοιχεία για τη σχολική διαρροή παραμένουν ανενεργά, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοιου είδους δεδομένα είναι εύκολα προσβάσιμα.
Αν και η πανδημία φαίνεται να έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, η έλλειψη αυτών των δεδομένων εμποδίζει την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Η άμεση πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία είναι επιτακτική για την κατανόηση του φαινομένου και την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας, αλλά και στοιχειώδους λογικής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ