Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Στάμου, σε ηλικία 78 ετών.

Συλλυπητήριο ψήφισμα της Συγκλήτου του ΔΙΠΑΕ για τον θάνατο του Γιώργου Στάμου
Η οικογένεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αποχαιρετά με συγκίνηση και θλίψη τον πρώην Πρόεδρο του ΔΙΠΑΕ και Ομότιμο Καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ Γιώργο Στάμου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.
Ο Γιώργος Στάμου υπηρέτησε την πανεπιστημιακή κοινότητα από καθηγητικές, αλλά και διοικητικές θέσεις, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, αρχικά ως αντιπρόεδρος και έπειτα ως πρόεδρος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της δομής και λειτουργίας του νέου ΔΙΠΑΕ.
Για τον λόγο αυτό η Σύγκλητος του ΔΙΠΑΕ στη σημερινή της συνεδρίαση και ύστερα από πρόταση του Πρύτανη, Καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλου, εξέδωσε συλλυπητήριο ψήφισμα, στο οποίο «αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην αναβάθμιση του ΔΙΠΑΕ, εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του. Ο εκλιπών θα μείνει πάντα στη μνήμη μας ως ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με αφοσίωση την επιστήμη».
Ο Γιώργος Στάμου γεννήθηκε το 1947 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του ΑΠΘ, πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γαλλία και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε διακεκριμένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπηρέτησε με συνέπεια το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ σε όλες τις καθηγητικές βαθμίδες, καθώς και το ΔΙΠΑΕ από τη θέση του Αντιπροέδρου και στη συνέχεια αυτή του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής.
Ως κύριος επιβλέπων έχει καθοδηγήσει την εκπόνηση 14 διδακτορικών διατριβών και μεγάλου αριθμού προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, ενώ πάνω από 130 ερευνητικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
Το ψήφισμα της Συγκλήτου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος έχει ως εξής:
«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με θλίψη αποχαιρετά τον Γιώργο Στάμου, Ομότιμο Καθηγητή Οικολογίας, του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., που απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από σύντομη, αλλά άνιση μάχη με την ασθένεια.
Ο Γιώργος Στάμου γεννήθηκε το 1947 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του Α.Π.Θ., πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γαλλία (Universite Paris VI, VII & Ecole Normale) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. Διακεκριμένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας,
υπηρέτησε με συνέπεια το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. σε όλες τις καθηγητικές βαθμίδες, ως Λέκτορας (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1986), Αναπληρωτής Καθηγητής (1991), Καθηγητής (1994) και μετά την αφυπηρέτηση του, ως ομότιμος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρωνόταν στην Οικολογία. Περιλάμβαναν θέματα όπως: Εδαφική Βιολογία και Οικολογία, Ιστορία, Μεθοδολογία και Φιλοσοφία της Οικολογίας, Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία, Διδακτική της Οικολογίας και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Για τη μελέτη των παραπάνω ζητημάτων Οικολογίας είχε αναπτύξει καινοτόμα ερευνητικά εργαλεία (μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, δικτυακή ανάλυση).
Ο Γιώργος Στάμου υπηρέτησε την πανεπιστημιακή κοινότητα από διάφορες διοικητικές θέσεις με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), αρχικά ως αντιπρόεδρος (2016) και έπειτα ως πρόεδρος της Διοικούσας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (2019), συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση της δομής και λειτουργίας του νέου ΔΙ.ΠΑ.Ε..
To Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και σύσσωμη η ακαδημαϊκή του κοινότητα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην αναβάθμιση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του. Ο εκλιπών θα μείνει πάντα στη μνήμη μας ως ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με αφοσίωση την επιστήμη».
ΨΗΦΙΣΜΑ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με θλίψη αποχαιρετά τον Γιώργο Στάμου, Ομότιμο Καθηγητή Οικολογίας, του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., που απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από σύντομη, αλλά άνιση μάχη με την ασθένεια.
Ο Γιώργος Στάμου γεννήθηκε το 1947 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του Α.Π.Θ., πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γαλλία (Universite Paris VI, VII & Ecole Normale) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. Διακεκριμένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπηρέτησε με συνέπεια το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. σε όλες τις καθηγητικές βαθμίδες, ως Λέκτορας (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1986), Αναπληρωτής Καθηγητής (1991), Καθηγητής (1994) και μετά την αφυπηρέτηση του, ως ομότιμος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ..
Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρωνόταν στην Οικολογία. Περιελάμβαναν θέματα όπως: Εδαφική Βιολογία και Οικολογία, Ιστορία, Μεθοδολογία και Φιλοσοφία της Οικολογίας, Κοινωνική και Πολιτική Οικολογία, Διδακτική της Οικολογίας και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Για τη μελέτη των παραπάνω ζητημάτων Οικολογίας είχε αναπτύξει καινοτόμα ερευνητικά εργαλεία (μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, δικτυακή ανάλυση).
Ο Γιώργος Στάμου υπηρέτησε την πανεπιστημιακή κοινότητα από διάφορες διοικητικές θέσεις με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στη Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), αρχικά ως αντιπρόεδρος (2016) και έπειτα ως πρόεδρος της Διοικούσας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (2019), συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση της δομής και λειτουργίας του νέου ΔΙ.ΠΑ.Ε..
To Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και σύσσωμη η ακαδημαϊκή του κοινότητα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην αναβάθμιση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του. Ο εκλιπών θα μείνει πάντα στη μνήμη μας ως ένας άνθρωπος που υπηρέτησε με αφοσίωση την επιστήμη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ