Παρέμβαση της αναπληρώτριας Αντιγόνης Τρούλη στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Παρέμβαση της Αντιγόνης Τρούλη στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, αναπληρώτριας αντιπροσώπου στο Συνέδριο από το Ηράκλειο Κρήτης, μέλος των Παρεμβάσεων.

Μετά την απόφαση και του Συνέδριου της ΟΛΜΕ να εντάξει κανονικά τους απολυμένους αναπληρωτές στη δύναμη της, παρουσιάζουμε την παρέμβαση της Αντιγόνης Τρούλη, αναπληρώτριας αντιπροσώπου στο Συνέδριο από το Ηράκλειο Κρήτης, μέλος των Παρεμβάσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη εποχή για την εκπαίδευση αλλά και την κοινωνία συνολικά, ίσως την κρισιμότερη μετά την μεταπολίτευση. Η όξυνση και το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού της εποχής μας, η όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού, οδηγεί στην πιο αντιδραστική αναδιάρθρωση και στην εκπαίδευση όπως και στην κοινωνία συνολικά, τόσο στη χώρα μας όσο πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Σε μια αντιδραστική τομή βάθους, όπου αμφισβητούνται βασικές έννοιες που μέχρι τώρα στήριζαν την κοινωνία, όπως η δημόσια παιδεία, η υγεία, η δημοκρατία, η εργασία ιδιαίτερα. Στο ζήτημα της εργασίας επιχειρείται μια πρωτοφανής καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει και οι απολύσεις να έχουν πάρει πλέον μαζικό χαρακτήρα.

Κυβέρνηση, ΕΕ, Τρόικα και ΔΝΤ απαιτούν “ζεστό αίμα απολύσεων” πλάι στο 1.5 εκατομμύριο των ήδη ανέργων, στο όνομα της εξυγίανσης, της αναδιάρθρωσης και του “εξορθολογισμού” του δημόσιου τομέα. Στον κλάδο μας οι πρώτοι μαζικά απολυμένοι είμαστε οι 10.000 αναπληρωτές που με βάση τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν θα ξαναεργαστούμε από το Σεπτέμβριο, αν και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, αν και πολλοί από εμάς δουλεύουμε χρόνια στις εσχατιές της χώρας, διαλύοντας την οικογενειακή μας ζωή, σχέσεις και προγραμματισμούς.

Βέβαια το ζήτημα των απολύσεων δεν αφορά μόνο εμάς. Σχετίζεται με την προωθούμενη αξιολόγηση, που στοχεύει στη χειραγώγηση και σε νέες απολύσεις. Σχετίζεται με το νέο νόμο για τα πειθαρχικά, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, την αύξηση του ωραρίου, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τα νέα προγράμματα σπουδών που προωθεί η Κυβέρνηση κλπ. Οι απολύσεις λοιπόν αποτελούν μία από τις βασικές στοχεύσεις της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης και είναι άρρηκτα δεμένες με το συνολικό στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου για απάντηση στην κρίση, μέσα από τη δημιουργία ενός σχολείου της αγοράς που θα υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα παράγει στενά ειδικευμένους σκλάβους των 300 Ευρώ.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν λοιπόν στο συνδικαλιστικό κίνημα. είναι σοβαρά.

Α) Πώς απαντάμε σ’ αυτήν την επίθεση;

Β) Τι κάνουμε με τους άνεργους;

Γ) Αποδεχόμαστε την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, την κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, καθώς η εργασία είναι το βασικό στοιχείο συγκρότησης των κοινωνιών;.

Είναι προφανές ότι σ’ αυτή την επίθεση μέχρι στιγμής το εκπαιδευτικό κίνημα δεν έχει καταφέρει να δώσει την απάντηση που πρέπει για πολλούς λόγους. Πέρα από τη γενικότερη ανάγκη συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου για την οργάνωση της αντεπίθεσης του εκπαιδευτικού κινήματος (ανασυγκρότηση που περνάει μέσα από την αναγέννηση των σωματείων σε ταξική βάση για τη συνολική οργάνωση ενός εργατικού μετώπου ρήξης και ανατροπής) απαιτείται να δοθεί απάντηση σήμερα σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μπαίνει από τις ίδιες τις κοινωνικές εξελίξεις. Αυτό της οργάνωσης των ανέργων. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των σωματείων, αφού οι απολύσεις είναι πλέον μαζικές. Η ΟΛΜΕ ως ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία του δημοσίου με την απόλυση των 10.000 αναπληρωτών σήμερα και των 8.000 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, καλείται να το αντιμετωπίσει άμεσα. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς μπροστά στην καταστρατήγηση του βασικότερου δικαιώματος του ανθρώπου, του δικαιώματος στην εργασία. Αυτό συγκροτεί κοινωνίες και η αμφισβήτησή του συνιστά όχι μόνο καταστροφή της σημαντικότερης παραγωγικής δύναμης που είναι ο άνθρωπος, αλλά όπως γνωρίζουμε έχει ευρύτερες συνέπειες κοινωνικές και ψυχολογικές. Αν η Κυβέρνηση απολύει 10.000 από το νυν εργατικό δυναμικό που καλύπτει πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης δεν θα πρέπει να τους¨ απολύσει¨ και η ΟΛΜΕ, ούτε να απολέσει τη δύναμη και τη μαχητικότητα αυτού του ζωντανού κομματιού της εκπαίδευσης. Αντίθετα θα πρέπει να το εγκολπώσει, να το οργανώσει και να το στρέψει ενάντια στον κοινό εχθρό, Κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο. Και να τονίσουμε εδώ πως η διαφύλαξη της συλλογικότητας και η γέννηση και ανάπτυξη νέων μορφών της αποτελεί το μόνο αντίδοτο στην απογοήτευση, την απομόνωση και τη μαζική κατάθλιψη που επιχειρούν να επιβάλλουν. Μπροστά στο διαίρει και βασίλευε, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και στην περιθωριοποίηση εμείς πρέπει να δράσουμε αντίστροφα. Να ενώσουμε αντί να διχάσουμε, να συγκροτήσουμε αντί να συμβάλλουμε στη διάλυση.

Προτείνουμε λοιπόν όλοι οι απολυθέντες συνάδελφοι κατά τη φετινή χρονιά αλλά και τα προηγούμενα χρόνια να εξακολουθήσουν να είναι μέλη του σωματείου μέσω του οποίου θα μπορέσουμε με μαζικούς όρους να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στη δουλειά απαιτώντας:

Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας με μόνιμη σχέση σταθερής εργασίας.

Ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της ΕΕ, των μνημονίων, των περικοπών και της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, των τραπεζιτών και των τοκογλύφων.

Ενάντια στην αξιολόγηση, στις συγχωνεύσεις, στο νέο λύκειο της αγοράς, στο πειθαρχικό δίκαιο της καταστολής.

Για μία άλλη εκπαίδευση σε μία άλλη κοινωνία που θα λειτουργεί με βάση τον άνθρωπο και όχι το κέρδος και την αγορά.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, καλούμε το Συνέδριο να αποφασίσει να δεσμεύσει το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί να προχωρήσει σε γενικές συνελεύσεις με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη και με πρόταση για απεργία διάρκειας που θα ξεκινάει το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτέμβρη με αιτήματα όπως είχαν διαμορφωθεί στις συνελεύσεις για την απεργία που δεν υλοποιήθηκε.

Παράλληλα προτείνουμε την οργάνωση μεγάλης πανεκπαιδευτικής συγκέντρωσης για το ζήτημα των απολυμένων στις αρχές Σεπτέμβρη έξω από το Υπουργείο Παιδείας με καθηγητές, γονείς κι άλλα συνδικάτα και με αίτημα αιχμής την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων αναπληρωτών αλλά και μονίμων.

Τέλος συνάδελφοι, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα,να μην ξεχναμε πως εμείς εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια σε μια ισχνή μειοψηφία που ωθεί στην κοινωνική εξαθλίωση  για να εξασφαλίσει τα κέρδη της.. Είναι μια χούφτα και είμαστε χιλιάδες!

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς λοιπόν ας θυμηθούμε τα λόγια του Καζαντζάκη που έλεγε ότι: «Μια καθαρή συνείδηση και μια ανυπότακτη καρδιά βαραίνει πιο πολύ στη ζυγαριά του καιρού και από μιαν αυτοκρατορία».

Τρούλη  Αντιγόνη Αντιπρόσωπος στο  16ο Συνέδριο  της ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αριστερή  Παρέμβαση-Συσπείρωση)

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό