Σύλλογος ΠΕ Ρεθύμνου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ IANOYAΡΙΟΥ

Θέμα 1ο: «Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου μπλοκάραμε το σεμινάριο της αυτοαξιολόγησης από σχολικό σύμβουλο προς Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση για το μπλοκάρισμα του σεμιναρίου για την αυτοαξιολόγηση του σχολικού συμβούλου της 1ης Περιφέρειας Ρεθύμνου προς τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων. Ακυρώθηκε στην πράξη η πρώτη προσπάθεια για υλοποίηση των σεμιναρίων στο Ρέθυμνο.

«Συνάντηση του Συλλόγου με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Ρεθύμνου»

Σε συνέχεια των αποφάσεων του συλλόγου μας για το ζήτημα της αυτοαξιολόγηση το ΔΣ προχώρησε σε συνάντηση με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων του Ρεθύμνου για συμπόρευση.

Στη συνάντηση βρέθηκαν πολλοί συνάδελφοι Διευθυντές-Προϊστάμενοι Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και έγινε ουσιαστική συζήτηση. Συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις σύμφωνα με τα εξής: α) Υπήρξε από κοινού αντίθεση στην αξιολόγηση και τη συνδεόμενη με αυτή αυτοαξιολόγηση που φέρνει το υπουργείο παιδείας με το ΠΔ 152 του 2013. β) Συζητήθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης ομάδας από μέλη του Συλλόγου μας και ειδικούς για μια ουσιαστική αντιπρόταση για την αξιολόγηση. γ) Θα διακινηθεί κείμενο από το σύλλογό μας για υπογραφή από τους συλλόγους διδασκόντων  δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση και την άρνηση συγκρότησης των ομάδων εργασίας για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης (στα πλαίσια του Ρεθύμνου αρχικά και πρόταση για γενικευμένη εφαρμογή από τη ΔΟΕ). δ) Κλιμάκιο του ΔΣ του Συλλόγου μας, θα βρεθεί στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για να ενημερώσει για την αξιολόγηση, για την αυτοαξιολόγηση και τη συλλογή υπογραφών του παραπάνω κειμένου. ε) Δημιουργία ενημερωτικών κειμένων προς την κοινωνία για την άρνησή μας στην αξιολόγηση που φέρνει το υπουργείο παιδείας και ποια αξιολόγηση προτείνουμε ως κλάδος.

Σήμερα η ΔΟΕ ενισχύει και ενδυναμώνει τις προτάσεις του ΔΣ του Συλλόγου μας και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τη συνάντηση με τους Διευθυντές. Αποφασίστηκε άρνηση της συμμετοχής των συναδέλφων μας στη συγκρότηση των ομάδων για την υλοποίηση της αυτοαξιολόγησης (Σας επισυνάπτουμε την απόφαση της ΔΟΕ). Το κείμενο που θα υπογράψουμε διαμορφώνεται και την επόμενη εβδομάδα θα κοινοποιηθεί σε όλα τα σχολεία του νομού μας.

Καλούμε όλες τις σχολικές μονάδες που θα συνεδριάσουν για αυτό το ζήτημα να μας ενημερώσουν άμεσα, για να βρεθεί αντιπροσωπεία του ΔΣ για πληρέστερη ενημέρωση των συλλόγων διδασκόντων και τη συλλογή των υπογραφών. Είναι σημαντικό να μην συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση σε καμία σχολική μονάδα του Ρεθύμνου.

Παράλληλα καλούμε όλους τους συναδέλφους διευθυντές και προϊστάμενους δημοτικών ή και νηπιαγωγείων να μας ενημερώσουν έγκαιρα, εφόσον κληθούν από οποιοδήποτε σύμβουλο για ενημέρωση σχετικά με την αυτοαξιολόγηση. Σκοπός μας είναι η υλοποίηση των αποφάσεών μας για μπλοκάρισμα όλων των σεμιναρίων. Με την ανάλογη συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Θέμα 2ο: «Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για το ζήτημα της αξιολόγησης»

Σήμερα, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για το ζήτημα της (αυτό)αξιολόγησης. Μετά τη συζήτηση καταλήξαμε ότι υπάρχει κοινός τόπος των δύο σωματείων σε ότι αφορά την αξιολόγηση που έρχεται. Τις αμέσως επόμενες μέρες προγραμματίζουμε από κοινού:

α) ενημερωτική συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης (ανάλυση του υπάρχοντος ΠΔ για την αξιολόγηση και η πρόταση που μπορούν να προβάλουν οι εκπαιδευτικοί),

β) συντονισμός και υποστήριξη στο ζήτημα του μπλοκαρίσματος των σεμιναρίων από τους σχολικούς συμβούλους και

γ) πρόσκληση για περιφερειακή συνάντηση όλων των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Κρήτης για κοινές δράσεις πάνω στο θέμα της αξιολόγησης.

Θέμα 3ο: «Αποστολή σε κάθε σχολική μονάδα το βιβλίο του συναδέλφου Χάρη Στρατιδάκη “Μια μέρα στο σχολείο της ύστερης Κρητικής Πολιτείας-Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα” χορηγίας του Συλλόγου μας»

Σε όλες τις θυρίδες των σχολικών μονάδων του Ρεθύμνου έχει τοποθετηθεί ένα αντίτυπο από το βιβλίο του συναδέλφου Χάρη Στρατιδάκη “Μια μέρα στο σχολείο της ύστερης Κρητικής Πολιτείας-Εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα”, το οποίο αποτελεί χορηγία του Συλλόγου μας. Το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο οδηγό για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                                                         O Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Τρούλης                                                        Γιώργος Σαϊτάκης

Ρέθυμνο 21/01/2014