Thumbnail
Α Σύλλογος Αθηνών ΠΕ

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: [email protected], Ζωγράφου

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

Οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9/5 στις 2.00 μμ., καλούμε και τους άλλους Συλλόγους.

Με το νέο ν/σχ για την Ειδική Αγωγή συνεχίζεται η πολυεπίπεδη αποδόμηση της ειδικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες εφαρμογές σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής (αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με εκπαιδευτικούς που «απασχολούνται επωφελούμενοι» με 5μηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας, απουσία μόνιμων διορισμών, ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών σε θεραπείες μαθητών με αναπηρίες, ιατρικοποίηση του χώρου με όσα αυτό συνεπάγεται και επικράτηση δομών με εργασιακή ρευστότητα και θολές αρμοδιότητες). Το υπουργείο επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες του για την λειψή έως ανύπαρκτη ειδική αγωγή στις πλάτες των εκπαιδευτικών και προσπαθεί να «επιλύσει» τις επιπτώσεις πολιτικών επιλογών που χάρισαν χρήμα σε ημέτερους και μη κερδοσκόπους (προγράμματα 400 ωρών, «επιμορφώσεις» μέσω πολυδιαφημιζόμενων ΕΣΠΑ, κ.α.). Προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τμήματα εργαζομένων στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενο την ανάγκη για εργασία, σε πολιτικό τοπίο απολύσεων και συρρίκνωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιδιώκοντας να κρατήσει μια υποτιθέμενη διαβούλευση στα όρια ασφαλούς για το ίδιο αντιπαράθεσης.

Αναλυτικά :

1. Ονομάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων με μεταπτυχιακά-διδακτορικά ή μετεκπαίδευση σε ΠΕ 60.50 ή ΠΕ 70.50. Ταυτόχρονα οι κενές οργανικές μετονομάζονται σε ΠΕ61 και ΠΕ71. Οι κενές οργανικές ΠΕ61 – ΠΕ71 θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ από εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ71 (εάν και όταν γίνει ΑΣΕΠ) οι οποίοι είναι απόφοιτοι τμημάτων Ειδικής Αγωγής (π.χ. Βόλου-Μακεδονίας). Η αυθαίρετη μετονομασία των μονίμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης με τον κωδικό ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 αποτελεί από τη μια δημιουργία δεξαμενής πιθανών μελλοντικών απολύσεων, από την άλλη μοχλό πίεσης για «μεταφορά προσωπικού» στη γενική εκπαίδευση υπό το φόβο μιας πιθανής απόλυσης, γεγονός που εξυπηρετεί την  κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, λόγω μη διορισμών. Τα κενά της ειδικής εκπαίδευσης από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα διευρύνουν τον αριθμό των εργαζόμενων με ΕΣΠΑ, θα «κλείσουν» τμήματα ένταξης τυπικά (αν δεν έχουν λειτουργήσει για κάποια χρόνια λόγω μη στελέχωσής τους)  ή άτυπα (λόγω μη πρόσληψης αναπληρωτών) και θα διευκολύνουν τη μετατόπιση της εκπαίδευσης των μαθητών ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις, προπαγανδίζοντας μια «ανάπηρη ενταξιακή πολιτική». Αυτό που στο τέλος θα μείνει είναι είτε η πιθανότητα ενός επερχόμενου «ξαφνικού θανάτου» των τμημάτων ένταξης, είτε η «χρέωση» της εκπαίδευσης των μαθητών ΑμΕΑ στις γενικές τάξεις με τις ελάχιστες των προϋποθέσεων, ακόμα και για τις ομάδες εκείνες των μαθητών που μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από το γενικό σχολείο.

Από την άλλη οι πολλαπλοί πίνακες αναπληρωτών με τα αυθαίρετα διαφορετικά κριτήρια προσλήψεων στοχεύουν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ποντάρουν στη δημιουργία στεγανών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εργαζόμενους.

2. Η παράλληλη στήριξη χορηγείται σε όποιο σχολείο δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης. Χορηγείται ένας εκπαιδευτικός ανά σχολείο ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών που την έχουν ανάγκη. Αποτέλεσμα: το σχολείο πρέπει να βρει μια λύση για το πώς θα μοιράσει τον εκπαιδευτικό στους μαθητές ή να πληρώσουν οι γονείς εκπαιδευτικό για το παιδί τους. Ο μαθητής για να πάρει παράλληλη στήριξη πρέπει να μπορεί να παρακολουθήσει τουλάχιστον τις μισές ώρες μόνος του. Αυτό φυσικά είναι ΑΔΥΝΑΤΟ!!! Παράλληλη στήριξη δίνουμε σε μαθητές που δε μπορούν να μείνουν καθόλου μόνοι τους ! Επίσης, το σχολείο (όπως είπαμε και παραπάνω) δεν θα έχει και Τμήμα Ένταξης ! Αποτέλεσμα: είτε το ΚΕΔΔΥ δε θα δίνει παράλληλη στήριξη και ο μαθητής θα πηγαίνει σε ειδικό σχολείο (το οποίο δεν έχει έτσι κι αλλιώς τόσες θέσεις) ή το σχολείο θα καλείται  να βρει μια λύση ή οι γονείς να πληρώσουν εκπαιδευτικό για το παιδί τους. Ο περιφερειακός διευθυντής μπορεί να ζητήσει από ένα ΚΕΔΔΥ (π.χ. από τη Α’ Αθήνας) να «πάρει πίσω» ένα μέρος των παράλληλων που έχει προτείνει γιατί κρίνει ότι είναι πολλές (!!!). Άρα η παράλληλη στήριξη δεν χορηγείται με βάση τις ανάγκες των μαθητών αλλά με βάση τις «επιθυμίες» του περιφερειακού διευθυντή. Αποτέλεσμα: αναγκάζεται το σχολείο να βρει μια λύση για να βοηθήσει τα παιδιά.

3. Το σχέδιο νόμου εντείνει την αξιολόγηση μέσα ΚΑΙ από την υποβολή τρίμηνων εκθέσεων από τα ΚΕΔΔΥ στις περιφερειακές διευθύνσεις. Η αποτύπωση των στοιχείων της ΕΑΕ, το my school της ΕΑΕ στοχεύει στον ασφυκτικό έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση των δομών, τη μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών και τον εύκολο προγραμματισμό για κλείσιμο δομών και σχολείων. Ιδιαίτερα σοβαρή θεωρείται η παράμετρος «μεταφοράς» ιατρικού εργαλείου στο χώρο της εκπαίδευσης για την κατηγοριοποίηση και την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης μαθητών ΑμΕΑ. Το ICF («χάρακας υγείας και αναπηρίας») είναι καθαρά ιατρικό εργαλείο ακατάλληλο για την ανάπτυξη κοινωνικής ή εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο όμως προτείνεται να αποτελεί το βασικό εργαλείο (για το οποίο απαιτείται «εκπαίδευση», άρα νέα ΕΣΠΑ και νέο φαγοπότι) για τα ΚΕΔΔΥ και τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα. Το ICF θα λειτουργήσει ως «χάρακας υγείας και αναπηρίας» και θα αφυδατώσει ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συνδυασμό δε με τα υπόλοιπα μέτρα (υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, ξήλωμα δομών ειδικής και γενικής παιδείας, ξήλωμα δημόσιων δομών υγείας, αυτοαξιολόγηση σχολείου και εκπαιδευτικών) υλοποιεί τους στόχους ΕΕ- κυβέρνησης και κεφαλαίου για να αποκτήσει το δημόσιο σχολείο χαρακτηριστικά της αγοράς.

4. Στο σχέδιο νόμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην ειδική εκπαίδευση και υιοθετείται σταθερά η αντίληψη πως τα αναλυτικά προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης μπορούν μέσα από «διαφοροποιήσεις» να αποτελέσουν οδηγούς προγραμμάτων για τους μαθητές ΑμΕΑ, θεωρώντας πως τα προγράμματα σπουδών είναι εκείνα που παρουσιάζουν αναπηρίες και όχι οι μαθητές. Η μη αποδοχή της αναπηρίας ως πραγματικού γεγονότος, που δευτερογενώς επιβαρύνεται και από τους ταξικά προσδιορισμένους κοινωνικούς φραγμούς, οδηγεί στην υποβάθμιση της ανάγκης για κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και πλαίσια και στοχεύει στην «εξεύρεση λύσης» για το μαθητικό αυτό πληθυσμό που θα είναι όσο το δυνατόν «φθηνότερη» για το κράτος. Η αντίληψη αυτή δεν υπερασπίζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντίθετα οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους και στην έξοδό τους από το σχολείο. Αλήθεια για ποιο Καθολικό Σχεδιασμό για Μάθηση μιλάνε όταν οι αλλαγές που εφαρμόζονται στο σύνολο της Π.Ε. και ιδιαίτερα στη Δ.Ε. μετατρέπουν το σχολείο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο; Η ευθύνη μετατοπίζεται από την πολιτεία και το κεντρικό κράτος στον εκπαιδευτικό. Αυτός θα επιλέξει, θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει το διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα, θα αξιολογήσει τον μαθητή και στο τέλος θα αξιολογηθεί και αυτός κατά πόσο πέτυχε τους στόχους που τέθηκαν.

5. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι τα σχολεία που λειτουργούν σε νοσοκομεία ως ειδικά σχολεία, εξέλιξη τουλάχιστον αρνητική, αφού, με βάση και τα στοιχεία, οι μαθητές που νοσηλεύονται σε αυτά τα σχολεία προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από σχολεία γενικής αγωγής στα οποία και θα επιστρέψουν μετά τη νοσηλεία τους. Αναλυτικά για αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη ο Σύλλογός μας αναφέρεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση διεκδικώντας τα σχολεία των νοσοκομείων να μην μετατραπούν σε ειδικά σχολεία.
 

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο νόμου έκτρωμα μια πρέπει να είναι η απαίτησή μας: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.

Παράλληλα χρειάζεται να παλέψουμε για:

-          Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του ΥΠΑΙΘ.

-          Διαχειριστικό έλεγχο ιδιωτικών μονάδων ειδικής εκπ/σης και μετατροπή τους σε δημόσιες.

-          Γενναία αύξηση των δαπανών για: Την έγκαιρη παρέμβαση, την ειδική εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, την αυτόνομη διαβίωση-την προστατευμένη εργασία. Η πολιτική της πρόληψης πρέπει να ξεκινά από τη γέννηση των παιδιών. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη της ειδικής εκπαίδευσης.

-          Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ίδρυση δημόσιων ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ΑμΕΑ. Πλούσιος εξοπλισμός, εποπτικό υλικό στα υφιστάμενα και τα υπό ίδρυση ειδικά σχολεία.

-          Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης. Στήριξή  με αναγκαία μέτρα με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, επαναπροσδιορισμός περιεχομένου και μεθόδων διδασκαλίας, και μέσα (κατάλληλη υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, πλούσιος εξοπλισμός, εκπαιδευτικό-εποπτικό υλικό, σύγχρονα μέσα τεχνολογίας-κατάλληλο εκπαιδευτικό λογισμικό, κ.α.).

-          Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών. Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία.  Κατάργηση της ωρομισθίας, της αναπλήρωσης με μειωμένο ωράριο και του θεσμού του αναπληρωτή από ΕΣΠΑ.

-          Στελέχωση των ειδικών σχολείων με απαραίτητες ειδικότητες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.) με μόνιμη σχέση εργασίας.

-          Κατοχύρωση παιδαγωγικής εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωση τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται  τα σχολεία  και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες μέσα στα σχολεία. Διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.

-          Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), διεύρυνση του ρόλου τους με μονάδες αυτόνομης διαβίωσης, προστατευμένα εργαστήρια, νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους. Ειδική εκπαίδευση εφόρου ζωής για τα άτομα με βαριές, πολλαπλές αναπηρίες και ίδρυση κέντρων αυτόνομης διαβίωσης.

-          Επαναλειτουργία των διδασκαλείων, καθιέρωση του θεσμού της μετεκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής και στη β/βάθμια εκπαίδευση, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ, αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.

-          Κατάργηση των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, ν.4115/2013 άρθρο 39 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατροποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς και ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα στο χώρο της ειδικής αγωγής.

-          Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη – υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.


Θέμα : «Ενδεχόμενη μετονομασία των σχολείων που στεγάζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε ειδικά σχολεία με βάση το νέο ν/σχ για την ειδική αγωγή»

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων που στεγάζονται στα νοσοκομεία, το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών ΠΕ, αφού έλαβε υπόψη του :

-          Το ν/σχ για την ειδική αγωγή που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Τα σχολεία που στεγάζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα μετονομάζονται σε ειδικά σχολεία» (αρθρ. 6, π. 4Β΄)

-          Τα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού των Δημοτικών Σχολείων Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» για το τρέχον σχολικό έτος από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014, από τα οποία προκύπτει ότι στο μεν πρώτο φοίτησαν 394 μαθητές εκ των οποίων τρεις (3) προέρχονται από ειδικά σχολεία, στο δε δεύτερο σχολείο φοίτησαν 273 μαθητές εκ των οποίων τρεις (3) προέρχονται από ειδικά σχολεία.

-          Την τεκμηριωμένη άποψη των συναδέλφων – μελών του Συλλόγου μας που υπηρετούν στα συγκεκριμένα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Διαπιστώνει ότι :

1.            Η μετονομασία των συγκεκριμένων σχολείων είναι λανθασμένη και επομένως η ονομασία τους πρέπει να παραμείνει ως έχει, αφού πρόκειται για Σχολεία Γενικής Αγωγής, δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μαθητές, προέρχονται από Σχολεία Γενικής Αγωγής και επιστρέφουν σε αυτά.

2.            Έργο των διδασκόντων αυτών των σχολικών μονάδων, είναι η παροχή μιας εκπαίδευσης γενικής παιδείας, με σκοπό τη διατήρηση της εκπαιδευτικής συνέχειας των παιδιών, έτσι ώστε οι νοσηλευόμενοι μαθητές να μην αποκόπτονται από τη σχολική ύλη. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ενός κλίματος ψυχολογικής σταθερότητας που συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωσή τους.

3.            Η ίδρυση των Σχολείων στα Νοσοκομεία, εναρμονίζεται πλήρως με τη Διεθνή Σύμβαση (η οποία κυρώθηκε στην Ελλάδα στις 3 Δεκεμβρίου του 1992) για τα δικαιώματα του παιδιού, σύμφωνα με την οποία όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

4.            Ενδεχόμενη μετονομασία των σχολείων αυτών σε ειδικά θα έχει ως αποτέλεσμα τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό των νοσηλευόμενων μαθητών σε μαθητές με ειδικές ανάγκες και τη διδασκαλία τους με βάση τα αναλυτικά προγράμματα της ειδικής και όχι της γενικής αγωγής.

5.            Στα σχολεία αυτά προσφέρεται προσωρινή φιλοξενία και σε ανηλίκους που τελούν υπό εισαγγελική εντολή χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας.

6.            Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών λειτουργούν οι ανάλογες ιατρικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

7.            Δεν έχει διατυπωθεί επίσημα κανένα τεκμηριωμένο αίτημα ούτε έχει προηγηθεί κάποια εστιασμένη μελέτη.

Με βάση όλα τα παραπάνω :

·                     Διεκδικούμε τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων των νοσοκομείων με το υπάρχον καθεστώς. Ταυτόχρονα διεκδικούμε επιπλέον, το διορισμό σε αυτά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης)  με βάση τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού των νοσοκομείων όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία των σχολείων.

·                     Καλούμε τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου να μην προχωρήσουν στη μετονομασία των σχολείων που λειτουργούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα σε ειδικά σχολεία.

·                     Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει άμεσα ανάλογη θέση και να προχωρήσει στις αντίστοιχες ενέργειες/δράσεις προκειμένου να υπερασπίσει τη φυσιογνωμία των συγκεκριμένων σχολείων.

Επισημαίνουμε ότι η θέση μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης, ήδη δημοσιευμένης, τοποθέτησής μας για το ν/σχ που αφορά την ειδική αγωγή.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                      Η Γ. Γραμματέας

Μαριόλης Δημήτρης  Τουανζόγλου Αργυρώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα