Thumbnail
Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη βουλή είναι μία κάκιστη πρόταση που έρχεται να αντικαταστήσει μία κάκιστη πραγματικότητα.

- Κατά κοινή ομολογία το λύκειο και κυρίως η Γ΄ Λυκείου αντιμετωπίζονται από τις μαθήτριες και τους μαθητές αλλά και από τους γονείς τους, στην καλύτερη περίπτωση, ως χώρος προπαρασκευής για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κυρίως στη Γ Λυκείου το ενδιαφέρον των παιδιών συγκεντρώνεται μόνο στα 4-5 γνωστικά αντικείμενα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις (τα οποία και κρίνουν την εισαγωγή τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα) αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας. Με το προτεινόμενο «Νέο Λύκειο» η κατάσταση αυτή νομιμοποιείται, με τον εξοβελισμό των μαθημάτων γενικής παιδείας και την υπέρμετρη αύξηση των ωρών στα μαθήματα προσανατολισμού.  

- Οι ιδιαίτερα αυξημένες ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων προσανατολισμού συνοδεύονται από αύξηση της ύλης χωρίς περαιτέρω εμβάθυνση. Έτσι, απλά, συσσωρεύονται πληροφορίες χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αφομοίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνένωση δύο μαθημάτων σε ένα στην περίπτωση του μαθήματος της «Γλώσσας» (Γλώσσα και Λογοτεχνία). Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα Λύκειο ιδιαίτερα απαιτητικό, που όχι μόνο δεν θα περιορίσει την παραπαιδεία αλλά, αντίθετα, θα πλήξει τις/τους μαθήτριες/τες των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. 

- Για μια ακόμη φορά λείπει ο συνολικός σχεδιασμός καθώς το νομοσχέδιο περιορίζεται σε δραματικές αλλαγές στη Γ Λυκείου χωρίς να παρουσιάζει κάποιο σχέδιο σχετικά με το πως θα είναι η Α και η Β λυκείου. 

- Η ψήφιση του νόμου για το «Νέο Λύκειο» γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση για να εφαρμοστεί την αμέσως επόμενη χρονιά σε παιδιά που παρακολούθησαν την Α και η Β λυκείου με ένα άλλο σύστημα στερώντας τα έτσι από βασικές ενότητες γνωστικών αντικειμένων που θα διδασκόντουσαν στη Γ Λυκείου.

- Οι αλλαγές γίνονται πρόχειρα «εκ των ενόντων» με τα ήδη υπάρχοντα βιβλία τα οποία έχουν κριθεί ανεπαρκή, αναχρονιστικά και, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αντιπαιδαγωγικά και με γνώμονα τη διαχείριση του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού.

- Η συμμετοχή του απολυτηρίου στο βαθμό πρόσβασης με τις ειδικού τύπου εξετάσεις θα αυξήσουν τη δυσκολία του και θα αναπαράγει εκπαιδευτικές ανισότητες.

Διεκδικούμε, σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ, «ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης σ’ όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου – ουσιαστική αποδέσμευση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων με ενίσχυση της βασικής γνώσης – απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις και μεταβατικό διάστημα μέχρι να επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση στην Γ/θμια εκπαίδευση με πανελλαδικές εξετάσεις σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων».

Θεωρούμε ότι μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συνολικά και να ξεκινήσει από απλές αλλαγές όπως:

- Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ

- Οι μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί

- Ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

- Η μείωση του αριθμού μαθητριών/τών στο τμήμα

- Η συστηματική λειτουργία αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των μαθητριών/τών.

- Η αναβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και ο σεβασμός στα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΕΛΜΕ Ξάνθης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα