Να ανασταλεί η κατάργηση 11ου δημοτικού Πύργου και δημοτικού Αγίας Φιλοθέης
Ανακοίνωση από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου

Θέμα: «Αναστολή κατάργησης 11ου Δ. Σχ. Πύργου και Δ. Σχ. Αγίας Φιλοθέης»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, με αφορμή την ένταση και τον αναβρασμό που επικρατεί στη σχολική κοινότητα από τη μεταφορά Ρομά μαθητών, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, να επανεξετάσουν την απόφαση για την κατάργηση του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου (στο οποίο, μάλιστα, διόρισαν και… κοινωνικό λειτουργό(!!!)) και του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Φιλοθέης. 

Η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, να «άρει» τη γκετοποίηση των δύο Δημοτικών Σχολείων που η ίδια είχε δημιουργήσει διαχρονικά, αφού ανεχόταν παράνομες μετεγγραφές, δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Το κράτος πρέπει να πάρει ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για την στήριξη και κοινωνική ένταξη των ρομά, αλλιώς, απλά, μεταφέρει το πρόβλημα σε ολιγοθέσια σχολεία που δε διαθέτουν υποδομές και μάλιστα, υποκρύπτοντας έντονο ταξικό ρατσισμό, καθώς οι μαθητές δεν μοιράστηκαν σε σχολεία που χαρακτηρίζονται ως «ελίτ» από την κοινωνία του Πύργου και τα οποία είναι πλήρη (;;;).

Είναι πιο εύκολο να κατηγορούμε τους γονείς ως ρατσιστές που δε θέλουν τα ρομά παιδιά στα σχολεία των παιδιών τους, από το να κατηγορούμε τόσο τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της  κυβέρνησης και όλων των προκατόχων της, όσο και τη διαχείρισή της από την τοπική διοίκηση, που δεν μπορούν να δώσουν καμιά λύση για το λαό, πολύ περισσότερο για κοινωνικές ομάδες με εθνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουνε μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμη και περιθωριοποίησης, όπως είναι οι Ρομα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των ομάδων απαιτούνται ειδικά μέτρα, κονδύλια, υπηρεσίες, υποδομές για να ενταχθούν ολόπλευρα στην κοινωνία. Αντί να υπάρχει κρατικός σχεδιασμός που θα κάνει τη ζωή τους ευκολότερη, τους έχουν καταδικάσει να αντιμετωπίζονται σαν περιφερόμενα σκουπίδια, να ζουν άστεγοι, μέσα στη βρωμιά, την αμορφωσιά και την ανέχεια, με παντελή έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εμβολιασμών, ενημέρωσης για ζητήματα πρόληψης ασθενειών, σχέσεων των δύο φύλλων, οικογενειακού προγραμματισμού κ.ά. 

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου τονίζει ότι στις σημερινές πιο οξυμένες συνθήκες που δημιουργεί η κρίση για όλο το λαό, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και ο ρατσισμός είναι απαραίτητοι για το σύστημα και τις δυνάμεις που το υπηρετούν, γιατί αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού. Είναι υποκριτικό να μιλάμε για σχολεία - γκέτο όταν, χρόνια τώρα, έχουν γκετοποιήσει τους Ρομά, χωρίς καμιά ουσιαστική μέριμνα για τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης (ρεύμα, νερό, συνθήκες υγιεινής κ.ά.), κατάσταση που εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. 

Αν οι ιθύνοντες θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργείται και δεν περιμένουν τη σχολική διαρροή των μαθητών ρομά να τους δώσει τη λύση, αν νοιάζονται πραγματικά για την εκπαίδευση των παιδιών ρομά, τότε θεωρούμε ότι η μοναδική λύση για την απογκετοποίηση και την ένταξή τους στα σχολεία και στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας είναι να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς, αντιμετώπισή τους όπως:

    • Να ενθαρρυνθούν οι Ρομά για πλήρη, σταθερή απασχόληση με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα.
    • Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ώστε να νομιμοποιηθούν οι Ρομά που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.
    • Να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί, τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο.
    • Εξανθρωπισμός της κατοικίας τους με δρόμους, αποχέτευση, ρεύμα, νερό, σχολεία, ιατρεία, δημόσια μέσα μεταφοράς.
    • Όχι διακρίσεις και ρατσισμός. Σεβασμός στη κουλτούρα και τρόπο ζωής τους.

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει τη φοίτηση όλων των μαθητών στα σχολεία της γειτονιάς τους, χωρίς διακρίσεις!!!
Κανένα παιδί στα Φανάρια!!!Όλα τα παιδιά στα σχολεία!!!

Όχι στη δημιουργία νέων σχολείων - γκέτο!!!

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, να αναστείλει για ένα (1) έτος την κατάργηση του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου και του Δ. Σχ. Φιλοθέης και, στο χρονικό αυτό διάστημα, να διαβουλευτεί με τους Συλλόγους Γονέων και τις τοπικές κοινωνίες και να απορρίψει το ρατσισμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά σε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, χωρίς διακρίσεις!!!


                                                                                Για  το  Δ. Σ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia
Σοκ στη Μεταμόρφωση: Άγρια συμπλοκή μεταξύ νεαρών – 19χρονος τραυματίστηκε στην κοιλιά με κατσαβίδι
Παράλληλα, δύο ακόμη νεαροί, ηλικίας 17 και 19 ετών, υπέστησαν ελαφρότερα τραύματα κατά τη διάρκεια της συμπλοκής
Σοκ στη Μεταμόρφωση: Άγρια συμπλοκή μεταξύ νεαρών – 19χρονος τραυματίστηκε στην κοιλιά με κατσαβίδι
taksi
Ανήλιο: Παραίτηση δασκάλου αφήνει τους μαθητές της Α Δημοτικού εκτός μαθημάτων
Ο δάσκαλος, που παραιτήθηκε για να διοριστεί στο Υπουργείο Εργασίας, είχε γνωστοποιήσει την αποχώρησή του από καιρό, και η κωλυσιεργία των αρμοδίων...
Ανήλιο: Παραίτηση δασκάλου αφήνει τους μαθητές της Α Δημοτικού εκτός μαθημάτων
σχολ
Ωνάσεια σχολεία: Επικίνδυνο βήμα για την εισχώρηση των ιδιωτών στην εκπαιδευτική λειτουργία και το περιεχόμενο
Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, διαχωρίζοντας τους μαθητές με βάση τις κοινωνικοοικονομικές τους συνθήκες και την...
Ωνάσεια σχολεία: Επικίνδυνο βήμα για την εισχώρηση των ιδιωτών στην εκπαιδευτική λειτουργία και το περιεχόμενο