«Προκηρύξεις εμπαιγμού»: Διορισμοί στο δημόσιο με πτυχίο Κολεγίου και τριετής αποκλεισμός
Η πρόσφατη έκδοση των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, που αφορά στη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, φέρνει στην επιφάνεια τις αδικίες του νόμου Γαβρόγλου 4589/2019 σε μια σειρά κλάδους, όπως συνέβη και με την προκήρυξη για την Ειδική Αγωγή αναφέρει ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών εκπαιδευτικών περιφερειών Πύργου

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Θέμα 1ο: Προκηρύξεις εμπαιγμού – Τροποποιήσεις άρθρων

Ο νόμος 4589/19 του Γαβρόγλου, ένας νόμος που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις, εφαρμόζεται στο ακέραιο και από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, με τις αποφάσεις της, ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, στηρίζει εκείνους που μοιράζουν ελπίδα με την παροχή μοριοδοτούμενων προγραμμάτων «απόκτησης προσόντων» και επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση, κατασυκοφαντώντας με κάθε ευκαιρία την ίδια, τους εκπαιδευτικούς και τους /τις μαθητές /τριες.

Το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου  “Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας …” φέρνει δύο ρυθμίσεις, οι οποίες τροποποιούν τον νόμο των διορισμών 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄) και δεν αφορούν στους αναπληρωτές, οι οποίοι τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο, ζουν στην αβεβαιότητα, γυρνάνε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αφήνουν πίσω τους οικογένειες και «κυνηγούν» την προϋπηρεσία, η οποία, τελικά, αν και αποκτήθηκε με τόσο κόπο και τόσες θυσίες σε κάθε επίπεδο, απαξιώνεται από την πολιτική ηγεσία.

  • Η μία τροποποιεί το άρθρο 62 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄) επιβάλλοντας τριετή αποκλεισμό σε όσους διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται. 
  • Η άλλη αντικαθιστά την παράγραφο 5 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄)  και σύμφωνα μ’ αυτήν θα γίνονται δεκτά από τον ΑΣΕΠ για διορισμό εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, με το πρόσχημα της συμμόρφωσης της χώρας μας προς το Ενωσιακό Δίκαιο (!), χωρίς επικύρωσή τους από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Οι 2.500 παραιτήσεις αναπληρωτών, από την αρχή της χρονιάς, δείχνουν ότι η απαξίωση της προϋπηρεσίας γιγαντώνει το πρόβλημα και όσο συνεχίζεται ο εμπαιγμός, οι παραιτήσεις θα πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόβλημα στη στελέχωση των σχολείων, το οποίο θα οξυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσο για το Ενωσιακό δίκαιο, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες, είτε το σεβόμαστε συνολικά και το ακολουθούμε, είτε δεν το σεβόμαστε. Επιλεκτικός σεβασμός δεν μπορεί να υπάρχει και κανείς μας δεν πρέπει να τον αποδεχθεί. Να εφαρμοστεί το Ενωσιακό Δίκαιο και η Κοινοτική Οδηγία 1999/70/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους επαναλαμβανόμενα προσλαμβανόμενους συμβασιούχους στην παιδεία. Οι συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποδεικνύουν πως αυτοί προσφέρουν πάγιο και διαρκές έργο και, συνεπώς, ευθύνη της πολιτείας είναι η μονιμοποίησή τους και αυτή προτείνεται ως η μόνη δίκαιη και αποδεκτή λύση.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών που θέλουν να ρίξουν στον Καιάδα όσους υπηρετούν το δημόσιο σχολείο, αφήνοντας έξω από αυτό όσους για χρόνια το υπηρέτησαν πιστά και με βαρύτατο κόστος,

καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να μην δεχτεί την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για το σύνολο των ανοικτών ζητημάτων του κλάδου,

για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ενάντια στην πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.

Θέμα 2ο: Απόφοιτοι μουσικών τμημάτων – “Integrated master

Η πρόσφατη έκδοση των προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, που αφορά στη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, φέρνει στην επιφάνεια τις αδικίες του νόμου Γαβρόγλου 4589/2019 σε μια σειρά κλάδους, όπως συνέβη και με την προκήρυξη για την Ειδική Αγωγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατά τ’ άλλα θα καταργούσε το νόμο Γαβρόγλου, αντί να προβλέψει αυτές τις αδικίες, προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίησή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απόφοιτοι των μουσικών τμημάτων. Στις εν λόγω προκηρύξεις προβλέπεται η μοριοδότηση με 20 μόρια του integrated master για τα τμήματα των Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και ΑΠΘ εκτός των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου  και των Ιωαννίνων. Με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις για την αναγνώριση των πτυχίων των σχολών απόκτησης integrated master για τα συγκεκριμένα τμήματα, παρόλο που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό οι σχετικοί φάκελοι θα εξεταστούν από τη νέα ΑΔΙΠ, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας οι συνάδελφοι αναπληρωτές των τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Ιωαννίνων κινδυνεύουν να χάσουν τη σειρά τους στον πίνακα, εφόσον ξαφνικά θα έχουν 20 μόρια λιγότερα από όλους τους υπόλοιπους αποφοίτους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου στηρίζει το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων Μουσικών αποφοίτους του Ιονίου Πανεπιστημίου και των Ιωαννίνων και ζητά την ΑΜΕΣΗ λύση στο πρόβλημα, που με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, έχει δημιουργηθεί.

Η θέση μας εξακολουθεί να είναι σταθερή και η διεκδίκηση για μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων διαρκής.

Καλούμε τη ΔΟΕ να επιληφθεί του θέματος, απαιτώντας την άμεση λύση του.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα