Επέτειος Πολυτεχνείου - ΟΛΜΕ: Επίκαιρο το μήνυμα - Όλοι στην πορεία
«Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" παραμένει επίκαιρο», σημειώνει η ΟΛΜΕ - Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία καλεί η ΟΛΜΕ, στο πλαίσιο της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" παραμένει επίκαιρο γιατί οι ανατιμήσεις εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, η Παιδεία αντί να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο καθώς το Υπουργείο Παιδείας αποπειράται να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία και η προσπάθεια να φιμωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με απεργοκτόνους νόμους και με τη στέρηση των κεκτημένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου 2021:

Η εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 έμεινε στη μνήμη του λαού σαν την κορύφωση των αγώνων του για να απαλλαχθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Σε μία από τις πιο μελανές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την ανέχεια και τη φτώχεια ενώ η ολιγαρχία συνέχιζε να κερδοσκοπεί. Τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές. Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη ΕΣΑ, τα βασανιστήρια των αγωνιστών της ελευθερίας ήταν καθημερινή ρουτίνα. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες του φασισμού στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Ο λαός οργάνωνε μέρα με τη μέρα την αντίστασή του στη δικτατορία. Το φοιτητικό κίνημα εντάχθηκε σ αυτόν τον αγώνα και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος. Το Φλεβάρη του ‘73, εννιά μήνες πριν από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, γίνεται η πρώτη κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα και μετά από λίγες μέρες η δεύτερη. Η χούντα επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση με επέμβαση της αστυνομίας, με συλλήψεις και βασανισμούς. Ο λαός και οι εργαζόμενοι συμπαρατάσσονται με τη νεολαία και η χούντα απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο.

Το Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο, το οποίο γίνεται στη συνέχεια η βάση μιας παλλαϊκής εξέγερσης. Οργανώνονται στο χώρο και κατασκευάζουν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό, για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας, που λογοκρίνονται αυστηρά από τη χούντα. Η εξέγερση σύντομα εξαπλώνεται και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» και «Κάτω η χούντα» και άλλα, δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα. Η νέα δικτατορία που ακολούθησε και η τραγωδία της Κύπρου, οδήγησαν στο τέλος αυτής της θλιβερής περιόδου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το φοιτητικό και αντιδικτατορικό κίνημα παραμένει και σήμερα ένας από τους φάρους που φωτίζουν τους αγώνες του λαού και της νεολαίας σε κάθε περίοδο. 

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου αποκτούν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια Ελλάδα που: 

• Ταλανίζεται από οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση.

• Χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την απειλή της ανεργίας, και στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.

• Η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από τις πολιτικές που εναρμονίζονται με τα συμφέροντα του Κεφαλαίου, των Τραπεζιτών και των Διεθνών Οργανισμών τους. 

• Το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία» και η  μετανάστευση δεν πρέπει να είναι το μέλλον της νεολαίας μας.

• Το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» βιάζεται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στις επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο γιατί οι ανατιμήσεις εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, η Παιδεία αντί να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο καθώς το Υπουργείο Παιδείας αποπειράται να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία και η προσπάθεια να φιμωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με απεργοκτόνους νόμους και με τη στέρηση των κεκτημένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. 

Το όραμα του κόσμου της εκπαίδευσης για ένα ποιοτικό δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα καλλιεργεί τις πανανθρώπινες αξίες και θα μάχεται με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην ανισότητα, τον αποκλεισμό και το ρατσισμό, θα μας καθοδηγεί πάντα. Θα καθοδηγεί τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών μας, της νεολαίας και του λαού  για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας, δικαιωμάτων και αλληλεγγύης.

Οι αγώνες δεν είναι στείρες ουτοπίες και τα όνειρά μας δεν εκχωρούνται ούτε ξεπουλιούνται σε όσους κερδοσκοπούν σε βάρος μας.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση την Τετάρτη 17/11/21 στις 16.30 στην Πλατ. Κλαυθμώνος, καθώς και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θρανία
Προς ΥΠΑΙΘΑ και Ίδρυμα Ωνάση: οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης 10, 11 και 13, το πρόγραμμα "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" και τα Ωνάσεια σχολεία
«Δυστυχώς, ήδη άρχισαν να επαληθεύονται οι προβλέψεις όσων αντιλήφθηκαν την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας μέσω των "Ωνάσειων Σχολείων»
Προς ΥΠΑΙΘΑ και Ίδρυμα Ωνάση: οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης 10, 11 και 13, το πρόγραμμα "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" και τα Ωνάσεια σχολεία
ekpaideutikoi
Erasmus+: Από την Κέρκυρα στην Μπολόνια: Ένα ταξίδι γνώσης και καινοτομίας στην προσχολική εκπαίδευση
Καινοτόμες παιδαγωγικές μέθοδοι στην προσχολική εκπαίδευση – Συμμετοχή του 1ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας σε πρόγραμμα Erasmus+
Erasmus+: Από την Κέρκυρα στην Μπολόνια: Ένα ταξίδι γνώσης και καινοτομίας στην προσχολική εκπαίδευση
tempi
Τραγωδία στα Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει την ασυνεννοησία στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Nέο ηχητικό ντοκουμέντο με μητέρα επιζώντα να καλεί στο «112»
Τραγωδία στα Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει την ασυνεννοησία στο Κέντρο Επιχειρήσεων