Αναστάτωση προκάλεσαν στη φοιτητική κοινότητα τα προχτεσινά δημοσιεύματα και η χτεσινή δήλωση του υπουργού Παιδείας περί ενεργοποίησης του νόμου - πλαισίου στο σκέλος του που αφορά τη διαγραφή των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα προβλεπόμενα έτη φοίτησης. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός έκανε λόγο για διαγραφή των φοιτητών που έχουν εισαχθεί πριν από το 2006 και τα δημοσιεύματα εμφανίζουν τον αριθμό τους γύρω στους 180.000.
Με σχόλιό της, για τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου απαράδεκτη και τονίζει:
«Μιλάνε προκλητικά για "αιώνιους φοιτητές" την ώρα που χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, αναγκάζονται να επιστρέψουν και να πηγαίνουν στις σχολές τους μόνο για την εξεταστική επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν νοίκια.
Μιλάνε προκλητικά για "αιώνιους φοιτητές" την ώρα που χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους και δεν μπορούν απρόσκοπτα να τις ολοκληρώσουν.
Μιλάνε προκλητικά για "αιώνιους φοιτητές" την ώρα που χιλιάδες φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με απειλές για κατασχέσεις σπιτιών, που τους κόβουν το ρεύμα, το νερό και για να μπορέσουν να σπουδάσουν "ματώνουν".
Η απόφαση του υπουργείου στερεί το δικαίωμα των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Αν η κυβέρνηση θέλει να τελειώνουν όλοι οι φοιτητές και σπουδαστές έγκαιρα τις σπουδές τους, να εξασφαλίσει ότι όλοι θα σπουδάζουν απρόσκοπτα. Οτι όλοι θα έχουν δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, αναλώσιμα, ότι κανείς δεν θα αναγκάζεται να δουλέψει για να σπουδάσει, ότι οι οικογένειες δε θα "στενάζουν" για να σπουδάσουν το παιδί τους!
Να διαγράψουμε την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων που γονατίζει εμάς και τις οικογένειές μας!
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ: Δε θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής να διαγραφεί», καταλήγει το ΜΑΣ.
Τι προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο
Σε συνέχεια του προηγούμενου αντιδραστικού νόμου που για πρώτη φορά πρόβλεψε διαγραφές φοιτητών, ο νόμος 4009/11 ορίζει ότι οι φοιτητές χάνουν «αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών». Δηλαδή, σε μια τετραετή σχολή, οι φοιτητές διαγράφονται στο τέλος του 8ου έτους, για μια πενταετή σχολή στο τέλος του 10ου κ.τ.λ.
Πέρα από αυτό τον γενικό κανόνα, προβλέπει δυο μεταβατικές περιπτώσεις για την εκκαθάριση των μητρώων μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την πρώτη περίπτωση, στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς θα διαγραφούν όσοι φοιτητές είχαν συμπληρώσει κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν τα έτη σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου). Δηλαδή, στις τετραετείς σχολές προβλέπεται να διαγραφούν στο τέλος της χρονιάς όσοι φέτος βρίσκονται στο 11ο έτος και πάνω, στις πενταετείς σχολές όσοι φέτος βρίσκονται στο 13ο έτος και πάνω κ.ο.κ. Σύμφωνα με τη δεύτερη περίπτωση για την εκκαθάριση των μητρώων, προβλέπεται στο τέλος της επόμενης χρονιάς (2014 - 2015) θα διαγραφούν όσοι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2011 - 2012 είχαν συμπληρώσει ν+2 ή παραπάνω έτη σπουδών. Δηλαδή, το 2015 θα διαγραφούν από τις τετραετείς σχολές όσοι τότε θα βρίσκονται στο 9ο έτος και πάνω, από τις πενταετείς σχολές όσοι θα βρίσκονται του χρόνου στο 10ο έτος και πάνω κ.ο.κ.
Παράλληλα, όμως, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις (μαζί και ο γενικός κανόνας περί διαγραφών) προβλέπεται ότι θα ισχύσουν εφόσον δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό στον Οργανισμό του ιδρύματος. Οι Οργανισμοί των ΑΕΙ είναι αυτή την περίοδο υπό διαμόρφωση.
Πάνω σ' αυτό πατάει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας και με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας για το θέμα, λέει ότι πριν εφαρμοστεί όποια ρύθμιση περί διαγραφών «θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη Οργανισμούς των Ιδρυμάτων και ακολούθως στους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους». Παράλληλα προσθέτει ότι για τη διαδικασία αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε Σχολή και Τμήμα. Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δήλωσε ότι στον υπό κατάρτιση Οργανισμό του ιδρύματος έχει προβλέψει τη διάκριση των φοιτητών που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, από εκείνους που ενδιαφέρονται μεν και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά για διάφορους λόγους καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο νόμος προβλέπει ακόμα πως οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα, με αίτησή τους στη γραμματεία της σχολής τους, να διακόψουν τις σπουδές τους για κάποια εξάμηνα και τα εξάμηνα αυτά δε θα υπολογίζονται στη διάρκεια φοίτησής τους.
Πηγή: risospastis.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη