ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί διδάσκουν άτυπα και προπτυχιακά μαθήματα -πλην των μεταπτυχιακών, στα οποία εκ του νόμου μπορούν- για να καλύψουν τις ελλείψεις σε προσωπικό. Και αυτό διότι κατά 25%, κατά μέσο όρο, έχει μειωθεί το προσωπικό των μεγάλων ΑΕΙ της χώρας την τελευταία πενταετία, λόγω των συνταξιοδοτήσεων των καθηγητών, αλλά και του υπόλοιπου βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού. Το έλλειμμα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, αφού εάν μία κενή θέση πανεπιστημιακού δεν πληρωθεί, χάνεται η ειδικότητα του διδάσκοντος που αποχωρεί. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τα πανεπιστήμια ουσιαστικά να «γερνούν», καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο διοικητικό προσωπικό, που επλήγη και από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Ειδικότερα, στα τρία μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας –το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ– ο αριθμός των πανεπιστημιακών έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία (λόγω συνταξιοδοτήσεων ή άλλων λόγων) κατά 1.520 άτομα σε σύνολο περίπου 6.000 διδασκόντων. Με βάση τα στοιχεία των ιδρυμάτων, από το ΑΠΘ (μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας, καθώς διαθέτει και πολυτεχνική σχολή) την περίοδο αυτή έχουν αποχωρήσει 666 διδάσκοντες. Στο ΕΜΠ ο αριθμός των μελών ΔΕΠ έχει μειωθεί κατά συνολικά 84 άτομα, ενώ στο ΕΚΠΑ την ίδια περίοδο έχουν αποχωρήσει 770 πανεπιστημιακοί και 70 άτομα που κατείχαν θέσεις εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και επιστημονικών συνεργατών.
Η συνταξιοδότηση
Το πρόβλημα είναι οξύτερο στα μεγαλύτερα και πιο παλιά πανεπιστήμια, αφού το μεγάλο κύμα προσλήψεων πανεπιστημιακών έγινε κατά τη δεκαετία 1975-1985 και άρα πλέον για τους καθηγητές αυτούς ήλθε η στιγμή της συνταξιοδότησης μέσα στην τελευταία πενταετία. Σε αυτούς που αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών πρέπει να προστεθούν και όσοι αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και όσοι αναζήτησαν μία καλύτερη θέση (εν μέσω μειώσεων των απολαβών και ευρύτερα της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας) σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού είναι τόσο ποσοτικό όσο ποιοτικό. «Δεν είναι μόνο οι ανάγκες της διδασκαλίας των προπτυχιακών μαθημάτων. Στο έργο μας περιλαμβάνονται η διδασκαλία στα μεταπτυχιακά μαθήματα, η παρακολούθηση διπλωματικών εργασιών, η υλοποίηση των συνεργασιών με άλλα ιδρύματα» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Τόμπρας, ο οποίος τόνισε ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι όπως το Γυμνάσιο ή το Λύκειο, όπου ένα μάθημα μπορεί να διδαχθεί από άλλο καθηγητή της ίδιας ειδικότητας. Η αποχώρηση ενός πανεπιστημιακού σημαίνει απώλεια της ειδικότητάς του, εάν δεν αναπληρωθεί η θέση. «Μία προσέγγιση είναι να μειώσουμε τα μαθήματα. Ομως, αυτό δεν μπορεί να είναι λύση για ένα πανεπιστήμιο» προσθέτει ο ίδιος.
Ετσι, ορισμένα τμήματα δέχονται την προσφορά συνταξιούχων πανεπιστημιακών για να διδάξουν προπτυχιακά μαθήματα. Χαρακτηριστικά, όπως εξήγησε στην «Κ» η συνταξιοδοτηθείσα αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Σόνια Τσιτήλου, ο τομέας της –Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας– από 8 διδάσκοντες το 2010 θα μείνει με 4 τον προσεχή Αύγουστο. «Πέρυσι δίδαξα άτυπα ένα μάθημα επιλογής, το οποίο επιλέγεται από το 70% με 80% των φοιτητών. Λόγω έλλειψης προσωπικού το μάθημα κινδυνεύει να καταργηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και από φοιτητές» ανέφερε η ίδια. Ανάλογο είναι το πρόβλημα με το διοικητικό έργο, το οποίο μένει πίσω λόγω της μείωσης του προσωπικού, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις καθυστερήσεις στην έκδοση βαθμολογιών και πτυχίων και τις τεχνικές υπηρεσίες. Στο ΑΠΘ την τελευταία πενταετία αποχώρησαν 259 διοικητικοί, στο ΕΜΠ το προσωπικό μειώθηκε στους 428 (προσθέτοντας στο έλλειμμα και τους διαθεσίμους), ενώ στο ΕΚΠΑ αποχώρησαν 469 διοικητικοί υπάλληλοι και 102 σε θέσεις ειδικού τεχνικού προσωπικού.
«Δυστυχώς, όπως λέει η κ. Τσιτήλου, εάν προσθέσουμε το πρόβλημα της καθαριότητας και την έλλειψη φύλαξης, το πανεπιστήμιο αναδύει εικόνα κατάρρευσης».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη