Thumbnail
Αντιμέτωποι με την πείνα και σε συνθήκες φτώχειας ζει τεράστιος αριθμός μαθητών στην Αθήνα

Αντιμέτωποι με την πείνα και σε συνθήκες φτώχειας ζει τεράστιος αριθμός μαθητών στην Αθήνα. Το κίνημα των γονιών έχει τονίσει το πρόβλημα εδώ και χρόνια απαιτώντας να δοθεί ένα γεύμα σε κάθε μαθητή, σε όλα τα σχολεία, με την ευθύνη του κράτους και τις υποδομές των δήμων, χωρίς χορηγούς και ΜΚΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα του μαθητικού υποσιτισμού.

Αντί αυτού, το ζήτημα έχει αφεθεί στα χέρια ΜΚΟ, ιδιωτών και ...ευαγών ιδρυμάτων, που βρίσκουν αφορμή να δείξουν «κοινωνικό πρόσωπο» και φιλανθρωπικό έργο μέσα από προγράμματα που δεν απαντούν στο πρόβλημα. Το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο με κύρια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και άλλων ιδρυμάτων και επιχειρηματιών και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας υλοποιεί τέτοιο πρόγραμμα, χτες έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τα 64 σχολεία των πιο ευπαθών περιοχών του Δήμου Αθηναίων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα το σχολικό έτος 2013-2014. Οπως προκύπτει, σχεδόν 25% των οικογενειών πλήττονται από πείνα, ενώ περίπου 60% αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι σε ποσοστό 61% των οικογενειών στα ανωτέρω σχολεία ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε από σύνταξη), ενώ σε ποσοστό 17% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα. Επιπλέον, 11% των παιδιών δεν καλυπτόταν από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και 22% των οικογενειών είχε 3 ή περισσότερα τέκνα. Σε ποσοστό 7% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας βδομάδας, ενώ 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τη χρονική περίοδο που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

Αντίστοιχα ήταν τα δεδομένα και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα. Σε ποσοστό 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε από σύνταξη), ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, φέτος έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές. Από αυτούς σιτίζονται σήμερα οι 15.520, δηλαδή περίπου το 10%. Από τους υπεύθυνους του προγράμματος εκτιμάται ότι από τους μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα περίπου οι μισοί βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και σχεδόν το 60% «κάτω από το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites foitites
Απεργία 9 Απριλίου: Μαθητές και εκπαιδευτικοί στους δρόμους – «Ζούμε Τέμπη καθημερινά»
Απεργία 9 Απριλίου: Διαδηλώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί - Δυναμική συμμετοχή όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην πανελλαδική απεργία
Απεργία 9 Απριλίου: Μαθητές και εκπαιδευτικοί στους δρόμους – «Ζούμε Τέμπη καθημερινά»
xionias k asty
Παγετός, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και επιστροφή της Άνοιξης την Κυριακή των Βαΐων
Παρά τη χειμωνιάτικη «ανάπαυλα», η Μεγάλη Εβδομάδα προβλέπεται ανοιξιάτικη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 20°C από τις αρχές της. Ο καιρός...
Παγετός, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και επιστροφή της Άνοιξης την Κυριακή των Βαΐων
antigrafi
Αυτές τις 2 λέξεις μόνο οι γνώστες γράφουν αλάνθαστα. Εσείς;
Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και πολυδιάστατη, αλλά μερικές φορές οι ομοιοκαταληξίες ή η παρόμοια εκφορά λέξεων μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση...
Αυτές τις 2 λέξεις μόνο οι γνώστες γράφουν αλάνθαστα. Εσείς;