Το 2015-2016 προβλέπεται να είναι μια τραγική χρονιά για τα ελληνικά σχολεία. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών θα είναι τόσο πολλές, που «θα υπάρξουν σχολεία, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που θα κάνουν αγιασμό με το μισό διδακτικό προσωπικό», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, προσθέτοντας ότι «οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν τον Οκτώβριο. Και καθώς οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά, ακόμη και τον Δεκέμβριο θα έχουμε κενά σε βασικά μαθήματα».
Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία θα πληρώσουν την αδράνεια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για 25.000 κενά σε όλα τα σχολεία, η προθεσμία ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα γίνει ο αγιασμός. Παράλληλα, τα κονδύλια επαρκούν μόλις για 13.000 προσλήψεις. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα κενά; Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για να ζητήσει επιπλέον πιστώσεις. Μάλιστα, χθες στο υπουργείο υπήρξε οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου και τον γ.γ. Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος φέρεται να απείλησε με παραίτηση. Η κόντρα αφορούσε την πρόταση του κ. Χασάπη για επιστροφή στην Ελλάδα των 997 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στην Ελλάδα οι 997 θα καλύψουν κενά. Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν πολύ λιγότερα ολοήμερα σχολεία συγκριτικά με το 2014-15. Πέρυσι στα ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου φοίτησαν περίπου 340.000 μαθητές.
Ειδικότερα, ο πανικός του υπουργείου Παιδείας διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι μόλις 16.000. Αλλωστε, οι αριθμοί δείχνουν άλλα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 12.061 αναπληρωτές. Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι 1.159. Αρα, οι ελλείψεις είναι 13.220. Αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 5.444 αναπληρωτές και οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι 1.527. Αρα, δημιουργούνται 6.971 ελλείψεις, στις οποίες εάν προστεθούν οι 13.220 της πρωτοβάθμιας, φθάνουμε στις 20.191. Ωστόσο, το 2014-15 δεν έγιναν διορισμοί μονίμων και άρα τα κενά από την προηγούμενη χρονιά παραμένουν. Αν προστεθούν τα νέα κενά για το 2015-16 (από ασθένειες κ.ά.), ο αριθμός των ελλείψεων θα εκτιναχθεί στις 25.000. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την πρόσληψη περίπου 13.000 αναπληρωτών και στις δύο βαθμίδες.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες για πρόσληψη των 13.000. Μόλις χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως και 11 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στον αρμόδιο τέως αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη. Και αυτό, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την αρχική εγκύκλιο προσλήψεων, καθώς η δημοσίευση έπρεπε να είναι σύμφωνη με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, που ευνοεί τους αναπληρωτές επιτυχόντες παλαιότερων ΑΣΕΠ από το 2002 έως το 2008. Αλλοι μίλησαν για γκάφα του υπουργείου, άλλοι υπονόησαν σκοπιμότητα. Υστερα από προσφυγή καθηγητών, το ΣτΕ ζήτησε από το υπουργείο να επαναλάβει τη διαδικασία.
Ενδεικτικό της καθυστέρησης στις διαδικασίες είναι ότι πέρυσι μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις, η κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών. Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έγινε η μέτρηση λειτουργικών κενών και υπεραριθμιών και κατόπιν οι αποσπάσεις μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών. «Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, που δεν φρόντισαν να τηρηθεί έγκαιρα το χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η ΟΛΜΕ.
Η προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο μηχανισμός του υπουργείου για την κάλυψη των κενών και ο σάλος που θα προκληθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου φέρεται να είναι οι λόγοι που ο κ. Χασάπης δεν παραιτήθηκε χθες, μετά τον καβγά με την κ. Κιάου. Ο κ. Χασάπης ζήτησε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι 997 αποσπασμένοι σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού λέγοντας ότι κάποιοι παράνομα έχουν μείνει εκτός Ελλάδος για πάνω από 5 χρόνια, ενώ υπάρχουν σχολεία με ελάχιστα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Κιάου δεν θέλησε να υπογράψει, χωρίς να αναζητήσει άλλη ηπιότερη λύση, μια απόφαση που θα προκαλέσει προβλήματα στους εκπαιδευτικούς –κάποιοι έχουν κάνει οικογένειες στη χώρα που υπηρετούν– ενώ θα αποψιλώσει και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Πηγή: Απόστολος Λακασάς - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη