Thumbnail
Σχεδόν το σύνολο των μαθητών του Γυμνασίου 

Σχεδόν το σύνολο των μαθητών του Γυμνασίου (94%) μαθαίνουν μία η κ και περισσότερες ξένες γλώσσες και μάλιστα αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο γι’ αυτόν το σκοπό, περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο μαθητή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΕΘΝΟΣ», έστω και μια ξένη γλώσσα μαθαίνουν 314.700 μαθητές Γυμνασίου στην Ελλάδα, δηλαδή το σύνολο των μαθητών αυτού του επιπέδου. Μάλιστα, το 94% εξ αυτών μαθαίνουν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες, ενώ η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ελλάδα είναι τα αγγλικά (98,1%) και ακολουθούν τα γαλλικά (48.5%).

Η ανάγκη πάντως για την γνώση ξένων γλωσσών είναι διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 18 εκατομμύρια μαθητές Γυμνασίου (ή το 98,6% όλων των μαθητών αυτού του επιπέδου) να σπουδάζουν έστω και μια ξένη γλώσσα. Τη σχολική χρονιά 2014-2015 όλοι ή σχεδόν όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιπέδου Γυμνασίου μαθαίνουν τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες στο Λουξεμβούργο (100%), στη Φινλανδία (98,5%), στην Ιταλία (98,4%), στην Εσθονία (96,3%) και τη Ρουμανία (95,6%). Αντίθετα, λιγότερο από το 10% των μαθητών σπουδάζουν δύο ή περισσότερες γλώσσες στην Ουγγαρία (6,3%), στην Ιρλανδία (7,9%) και την Αυστρία (9,5%).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγαπημένη γλώσσα των νεών είναι τα αγγλικά, τα οποία είναι μακράν η πιο δημοφιλής γλώσσα, με περισσότερους από 17  εκατομμύρια μαθητές (97,3%) να τα σπουδάζουν. Ακολουθούν τα γαλλικά (5 εκατομμύρια ή 33,7%), τα γερμανικά (3 εκατομμύρια μαθητές ή 23,1%) και τα ισπανικά (2 εκατομμύρια μαθητές ή 13,1%).

Το γεγονός ότι οι Έλληνες μαθητές αγαπούν τις ξένες γλώσσες και κατέχουν υψηλά επίπεδα γλωσσομάθεια προκύπτει και από τις ώρες που αφιερώνουν για να τις μάθουν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του  ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος χρόνου που αφιερώνεται για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας στην Ελλάδα για μαθητές από 9 έως 14 ετών ανέρχεται σε 160 ώρες. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται η Αυστραλία, όπου η διδασκαλία των ξένων γλωσσών δεν υπερβαίνει τις 30 ώρες. Στην ίδια υψηλή θέση με την Ελλάδα ως προς τον χρόνο που αφιερώνεται για τις ξένες γλώσσες βρίσκεται μόνο το Βέλγιο και ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Γερμανία κ.α. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμπη
Μ-Λ ΚΚΕ: Πολιτική εκδήλωση για τη διεθνή και εσωτερική κατάσταση, Σάββατο 5/4, 7:00 μμ, Δημαρχείο Υμηττού
Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Κοντοφάκας και Γιώργος Σόφης
Μ-Λ ΚΚΕ: Πολιτική εκδήλωση για τη διεθνή και εσωτερική κατάσταση, Σάββατο 5/4, 7:00 μμ, Δημαρχείο Υμηττού
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Άνοιξαν 205 θέσεις εργασίας σε δύο Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας

Δύο νέες προκηρύξεις του Υπουργείου Πολιτισμού φέρνουν 205 θέσεις εργασίας σε δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας — το Εθνικό Αρχαιολογικό...

Άνοιξαν 205 θέσεις εργασίας σε δύο Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας
παιδι
Καταγγελία-σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτύπησε την 5χρονη κόρη της για... ένα αντισηπτικό και καλλυντικά
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πατέρα του παιδιού, το περιστατικό σημειώθηκε όταν εκείνος επισκέφθηκε το σπίτι όπου διαμένει η ανήλικη με τη μητέρα...
Καταγγελία-σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτύπησε την 5χρονη κόρη της για... ένα αντισηπτικό και καλλυντικά
nipiagogeio
ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις παιδαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε όλη την Ελλάδα

Η προκήρυξη 1ΓΒ/2025 του ΑΣΕΠ, η οποία απεστάλη χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, φέρνει σημαντικές ευκαιρίες για μόνιμες προσλήψεις σε...

ΑΣΕΠ: Μόνιμες θέσεις παιδαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε όλη την Ελλάδα