Κώστας Ζαφειρόπουλος
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης
Ενα πρωτοφανές για τα ακαδημαϊκά δεδομένα κλίμα εκφοβισμού φαίνεται ότι έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες βάσει όσων καταγγέλλουν επωνύμως αρκετοί καθηγητές και φοιτητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η διοίκηση του νυν πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη, ο οποίος ελέγχεται για πλήθος υποθέσεων που έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η «Εφ.Συν.», στοχοποιεί μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που τόλμησαν δημοσίως να εκφέρουν διαφορετική άποψη, αμφισβητώντας τα έργα και τις ημέρες της σημερινής πρυτανικής αρχής.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια απόπειρα «εξόντωσης», ηθικής και οικονομικής, πολλών διαφωνούντων με το σύστημα εξουσίας που επικρατεί στο ακριτικό πανεπιστήμιο.
Διατάσσονται αλλεπάλληλες ΕΔΕ εναντίον ακαδημαϊκών, καθηγητές παραπέμπονται για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονται στους διαφωνούντες, λογαριασμοί δεσμεύονται, άνθρωποι στέλνονται στους τοπικούς εισαγγελείς, που με τη σειρά τους προθύμως διατάσσουν έρευνες για υποτιθέμενες παρατυπίες.
Την ίδια ώρα, με αποφάσεις του πρύτανη και της επιτροπής ερευνών ματαιώνονται ερευνητικά προγράμματα -εντελώς τυχαία- όσων ασκούν κριτική στη συγκεκριμένη διοίκηση, με αποτέλεσμα να χάνονται οριστικά ευρωπαϊκά κονδύλια χιλιάδων ευρώ και ερευνητές μένουν επί μήνες απλήρωτοι.
Κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν εξαιτίας αυτής της κατάστασης να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ παράλληλα το ΔΠΘ δυσφημείται διεθνώς αντί να διαφημίζεται για σημαντικά επιτεύγματά του.
Οι παραιτήσεις
«Είναι λυπηρά όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει αυτό το ακριτικό πανεπιστήμιο να ζήσει και να λειτουργεί με εμφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Εγώ πλέον δεν μπορώ να κάνω τίποτα, αλλά δεν παραιτούμαι. Ας έχει η κυβέρνηση το πολιτικό θάρρος να εφαρμόσει την πολιτική της» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Οπως μας πληροφορεί ο ίδιος, «από τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω παραιτήσεων κάποιων μελών του. Κατά την προσωπική μου άποψη το προκαλεί ο πρύτανης. Απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί, περνάνε αποφάσεις Συγκλήτου οι οποίες δεν έχουν καν συζητηθεί στη Σύγκλητο».
Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ εξηγεί πως «ενώ δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ο πρύτανης Καραμπίνης αποδέχθηκε τις παραιτήσεις των μελών του Συμβουλίου (πριν καν αυτό συνεδριάσει), με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου να περάσουν στην ίδια τη Σύγκλητο».
Πώς γίνεται όμως κάποιος να ελέγχει τον... εαυτό του; Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, με διεθνή ακαδημαϊκή εμπειρία, δίδαξε επί χρόνια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Northeastern της Βοστόνης και ως επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ.
Ο ίδιος εκλέχθηκε μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος το 2013.
Ο καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης
«Διαπίστωσα ένα ακαδημαϊκό ιστορικό με δεοντολογικές παραβάσεις: τα ίδια πρόσωπα με πολλούς θεσμικούς ρόλους αποφασίζουν σε όλα τα όργανα. Πρυτάνεις τελούν ταυτόχρονα και πρόεδροι σε πολλά τμήματα. Η Σύγκλητος απαρτίζεται από μέλη που είναι ταυτόχρονα και μέλη των εποπτευόμενων οργάνων. Ο πρύτανης ελέγχει τη νομιμότητα οργάνων στα οποία ο ίδιος συμμετέχει και ως μέλος» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Β. Τσαουσίδης.
Πράγματι, στο ΔΠΘ υπήρξε περίοδος όπου δύο αντιπρυτάνεις και ο πρύτανης ήταν πρόεδροι σε τουλάχιστον 12 από τα 17 τμήματα του Πανεπιστημίου.
«Δόθηκε εντολή από τον πρύτανη να ερευνηθούν όλα τα αιτήματα, έγγραφα, ταξίδια, ενέργειες, ερευνητικά έργα, ερευνητικές προτάσεις και διοικητικές αποφάσεις για εμένα ειδικά – να ελεγχθεί όλος ο ακαδημαϊκός μου βίος» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Β. Τσαουσίδης, η ομάδα του οποίου κατάφερε να φέρει στο ΔΠΘ ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια, προσέλαβε 30 ερευνητές, παρέδωσε τη νέα γενιά πρωτοκόλλων διαδικτυακής επικοινωνίας στο Διάστημα (ασχολούνται με δίκτυα υπολογιστών), απένειμε 12 διδακτορικά σε φοιτητές που διαπρέπουν ως καθηγητές και ερευνητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ με τους ίδιους πόρους αγοράστηκε μοναδικός τεχνολογικός εξοπλισμός στο ΔΠΘ.
«Πρόκειται για έργα τα οποία έχουν αυστηρό πλαίσιο ευρωπαϊκού ελέγχου σε τεχνικό επίπεδο από καταξιωμένους επιστήμονες και σε οικονομικό επίπεδο από ορκωτούς λογιστές, πιστοποιημένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά ο πρύτανης δεν τα εμπιστεύτηκε και θέλησε να τα ελέγξουν και δικοί του άνθρωποι, τους οποίους βάφτισε «πραγματογνώμονες», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Β. Τσαουσίδης.
Εφτασε η διοίκηση στο σημείο να του ζητά πίσω ημερομίσθια επειδή δεν ζήτησε άδεια μετακίνησης ακόμα και για τις Κυριακές και τις αργίες.
Γι’ αυτόν τον λόγο του καταλογίστηκαν αυθαίρετα τα αντίστοιχα ημερομίσθια από τον αν. πρύτανη, ο οποίος προέβη σε περαιτέρω ενέργειες στην εφορία ώστε να δεσμευτεί ο λογαριασμός μισθοδοσίας του.
Στη συνέχεια, η διοίκηση ανέστειλε όλα τα ερευνητικά του έργα.
Την ώρα της μάχης
«Για κάθε εντολή διενέργειας ελέγχου έπρεπε να αναβάλλονται οι αποφάσεις που σχετίζονται με τα έργα μου, να μένει απλήρωτο το ερευνητικό προσωπικό, να μην μπορεί κανείς μας να εκτελέσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του πανεπιστημίου. Την κρίσιμη μάλιστα ώρα της μάχης όπου η διεθνής μας ομάδα με εμένα επιστημονικό συντονιστή και συνεργάτες τα Πανεπιστήμια του Cambridge και UCL (Λονδίνο) προσπαθούσε να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι επιστημονικά η λύση που δώσαμε για το διαδίκτυο του μέλλοντος είναι έγκυρη και πλήρης και πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, έρχεται απροκάλυπτα η διοίκηση του ίδιου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, δέκα μέρες πριν από τον προγραμματισμένο ενδιάμεσο λεπτομερή επιστημονικό και λειτουργικό έλεγχο, να στερήσει από τη διεθνή επιστημονική ομάδα τα απαραίτητα πολεμοφόδια».
Πριν από λίγες μέρες τα έργα χάθηκαν οριστικά.
«Υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα που πλέον κάνουν εθελοντισμό. Είμαστε απλήρωτοι από τον Ιούνιο, όλοι μας δεν έχουμε κάποια άλλη πηγή εισοδήματος. Πέρα από το ότι είμαστε απλήρωτοι, τα έξοδα ταξιδιού στο Κέμπριτζ για το ερευνητικό που ματαιώθηκε δεν έχουν πληρωθεί σε κανέναν και τα έχουμε βάλει από την τσέπη μας» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων Γιάννης Κόμνιος.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποφάσισε να φύγει για να δουλέψει στην Αγγλία. Τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας ομάδας, που ακόμα συνεχίζουν το διδακτορικό τους, έχοντας μοναδική πηγή εισοδήματος τα ματαιωμένα ερευνητικά προγράμματα, βρίσκονται στον αέρα, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Πριν από έναν μήνα, ο διευθυντής Τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κλήθηκε από τον πρύτανη Αθ. Καραμπίνη να παραδώσει μέσα σε 48 ώρες όλα τα πρακτικά 7 χρόνων από τις συνεδριάσεις του τομέα.
Οπως επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος, παρότι ήταν σχεδόν ανέφικτο αυτό που του ζητήθηκε, κατάφερε να παραδώσει μέσω κούριερ (γιατί ο πρόεδρος του τμήματος φοβόταν να τα παραλάβει, μην τυχόν βρεθεί εμπλεκόμενος) τα πρακτικά δύο ώρες αργότερα από την υποτιθέμενη εκπνοή της προθεσμίας. Ο πρύτανης πήγε την υπόθεση στον εισαγγελέα και ο ατυχής διευθυντής τομέα κατηγορείται σήμερα ως ύποπτος παραποίησης πρακτικών.
«Αυθαίρετα καθεστώτα»
Σε άλλο εξίσου εξωφρενικό περιστατικό, καθηγητής του Δημοκρίτειου που έκανε το «λάθος» να εκφράσει την επιφύλαξή του για το αν ο πρύτανης μπορεί να ψηφίζει στη γενική συνέλευση ενός τμήματος (ενώ ο νόμος ορίζει ότι συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου) τιμωρήθηκε με ποινή κράτησης ενός μισθού.
Οταν, δε, κατέφυγε στο Συμβούλιο, τιμωρήθηκε από τον πρύτανη με κράτηση δεύτερου μισθού. Για κάποιους ακαδημαϊκούς αυτά δεν συνιστούν νέες ειδήσεις.
Ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης
Ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας, Σπύρος Ραψομανίκης, έχοντας διδάξει σε διάσημα πανεπιστήμια σε Αγγλία, ΗΠΑ και Γερμανία (ήταν επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στον διευθυντή του οποίου απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1995), αντιμετωπίζει τα ίδια και σοβαρότερα προβλήματα εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια στο Δημοκρίτειο.
Στην αναλυτική καταγγελία του προς την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας σημειώνει πως «είναι αδύνατον να λειτουργούμε τα τελευταία 12 έτη πειθαρχικά διωκόμενοι παρανόμως, κάτω από ολοκληρωτικά, αυθαίρετα και μη ελεγχόμενα καθεστώτα, από μια διοίκηση που καταδιώκει όσους δεν προσκυνούν».
«Το 2004 μου σταματούν οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούν σήμερα διοίκηση 13 ερευνητικά προγράμματα με το έτσι θέλω. Εναν χρόνο μετά, το 2005, το ΣτΕ με δικαιώνει με απόφαση αναστολής εκείνων των αποφάσεων, όμως το διατακτικό της απόφασης του ΣτΕ ουδέποτε εφαρμόστηκε από τη διοίκηση του ΔΠΘ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπ. Ραψομανίκης, τον οποίο δικαίωσε εκ νέου και οριστικά το ΣτΕ εννιά χρόνια αργότερα.
Τα προγράμματα είχαν χαθεί φυσικά, αλλά καμία έστω ηθική δικαίωση δεν υπήρξε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.
Απογοητευμένος από τη στάση της διοίκησης, ο καθηγητής Ραψομανίκης, με απολύτως σύννομες ενέργειες (βάσει των νόμων 4009/2011 και 4310/2014), αποφασίζει να δίνει πλέον την οικονομική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων του στο ΕΚΕΤΑ και στο ΑΘΗΝΑ.
Ακριβώς για αυτές του τις αποφάσεις η διοίκηση τον παρέπεμψε πρόσφατα στο πειθαρχικό συμβούλιο των ΑΕΙ, ζητώντας να επιστρέψει στο Δημοκρίτειο χρήματα από τα ευρωπαϊκά έργα που ο ίδιος είχε καταφέρει να αναλάβει.
Οι Αρχές του Πανεπιστημίου ισχυρίζονται μάλιστα ενόρκως στον εισαγγελέα ότι οι αποφάσεις αυτές δήθεν ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.
Επιπλέον, εναντίον του καθηγητή ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κομοτηνής ύστερα από τις καταγγελίες Καραμπίνη.
«Οι χρηστές αρχές του Πανεπιστημίου παραβιάζουν εν γνώσει τους βασικά άρθρα της νομοθεσίας που διέπει ακαδημαϊκές και ερευνητικές ελευθερίες και άρθρα που διέπουν τη συνεργασία των ΑΕΙ με τα ερευνητικά ινστιτούτα. Επίσης δεν αναγνωρίζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος και βασικές ανθρώπινες ελευθερίες» απαντά ο Σπ. Ραψομανίκης.
Ολοι οι ελεγχόμενοι ακαδημαϊκοί έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι κυρίως απόφοιτοι άλλων πανεπιστημίων και συχνά καθηγητές που εργάστηκαν στο εξωτερικό και ήρθαν στο Δημοκρίτειο την τελευταία 15ετία.
Τέλος, όσα μέλη ΔΕΠ παραιτήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν και αυτοί ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλοι επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται πως η «Εφ.Συν.» με πλήθος δημοσιευμάτων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αποκαλύψει και τεκμηριώσει, κυρίως βάσει δημόσιων εγγράφων, πλήθος σκανδάλων στο Δημοκρίτειο που σχετίζονται με τα ίδια πρόσωπα: διαγωνισμοί για τη σίτιση των φοιτητών που κρίνονται άγονοι από τις επιτροπές διαγωνισμών κατέληγαν σε συμβάσεις που δίνονται στον ίδιο διαχρονικό εργολάβο με συνοπτικές διαδικασίες.
Ασκήθηκε δικαίωμα προαίρεσης (παράταση) σε λήξασα σύμβαση σίτισης, ενώ η οδηγία της αρχής δημόσιων συμβάσεων προέβλεπε ρητά ότι σε συμβάσεις που έχουν λήξει δεν ασκείται δικαίωμα προαίρεσης.
Σύζυγος πρύτανη, μέλος ΕΤΕΠ του ΔΠΘ, ήταν συνέταιρος σε εταιρεία φωτοβολταϊκών με τον τέως πρύτανη, ο οποίος με τη σειρά του ήταν συνέταιρος με τον εργολάβο σίτισης και χωριστά με τον έτερο αντιπρύτανη.
Επομένως, στο Πρυτανικό Συμβούλιο που επί χρόνια διοικούσε το Πανεπιστήμιο συνυπήρχαν συνέταιροι σε εταιρείες από το 2007. Μάλιστα, μέλη του Πρυτανικού, συμμετέχοντας ως μέλη των εκλεκτορικών τους σωμάτων, εξέλεγαν καθηγητές άλλους συνέταιρους των εταιρειών τους.
Συγγενείς και φίλοι
Επιπλέον, μια νέα απευθείας ανάθεση έργου με προγραμματική σύμβαση ύψους 615.000 ευρώ δόθηκε μέσω του πρύτανη Καραμπίνη στον... καθηγητή πολιτικό μηχανικό Καραμπίνη («Εφ.Συν.», 27.11.2015, «ΚτΥπ Α.Ε.»: πανεπιστημιακές εργολαβίες για τα... δικά τους παιδιά).
Ενα έργο που όχι μόνο δόθηκε με απευθείας ανάθεση αλλά μετά πήγε (παράνομα) σε εξωτερικούς συνεργάτες, συγγενείς και (πολιτικά) φίλους, παρά τους περιορισμούς της σύμβασης και χωρίς οι περισσότεροι να έχουν τα αντίστοιχα προσόντα.
Μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», τελευταία στιγμή το έργο αναστάλθηκε και υλοποιήθηκε από τον φορέα που το ανέθεσε, ενώ η υπόθεση (υποτίθεται ότι) βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.
Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι σε γνώση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα του πρωθυπουργικού γραφείου, των δύο τελευταίων υπουργών Παιδείας, του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της Εισαγγελίας Διαφθοράς, της Εισαγγελίας Ξάνθης και Ροδόπης, του ΣΔΟΕ (που σταμάτησε πριν από έναν χρόνο τους ελέγχους, χωρίς πόρισμα), του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του Σώματος επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το πόρισμα του οποίου αναμένει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη