Thumbnail
Τουλάχιστον το 60% των θανάτων από καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου, καθώς και του προκαρκινικού σταδίου (προχωρημένοι πολύποδες). Βασίζεται στην ανάλυση των κοπράνων και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα τεστ, ανιχνεύοντας τη νόσο σε ποσοστό 92%, επιτυχία ανάλογη με αυτή της κολονοσκόπησης. Είναι η πρώτη φορά που ένα τεστ, το οποίο δεν είναι επεμβατικό όπως η κολονοσκόπηση, εμφανίζει τέτοια ποσοστά αποτελεσματικότητας.

Η νέα μέθοδος, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις δυνατότητες εντοπισμού του καρκίνου του εντέρου και μάλιστα με φιλικό τρόπο, χωρίς τις «φασαρίες» της κολονοσκόπησης, αφού οι ασθενείς αρκεί να συλλέξουν το σχετικό δείγμα στο σπίτι τους και να το πάνε για ανάλυση.

Αντίθετα με τα υπάρχοντα τεστ που βασίζονται αποκλειστικά στην ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, το νέο τεστ με την χαρακτηριστική ονομασία «Cologuard» - «Φύλακας του εντέρου», ανιχνεύει τόσο τυχόν αίμα, όσο και τυχόν ανώμαλο DNA, που απελευθερώνουν οι πολύποδες και οι όγκοι του εντέρου και το οποίο καταλήγει στα κόπρανα.
Το τεστ αναπτύχθηκε από την εταιρία Exact Sciences (που έχει τη σχετική εμπορική πατέντα) και την Κλινική Mayo. Η σχετική επιτυχής κλινική δοκιμή του σε περίπου 10.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 85 ετών (χωρίς συμπτώματα καρκίνου), σε 90 αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία, έγινε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Ιμπεριάλε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ινδιάνα, που έκανε και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Αν και η κολονοσκόπηση θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του εντέρου για τυχόν ύποπτους πολύποδες ή άλλους όγκους, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι την αποφεύγουν. Από την άλλη, τα παραδοσιακά ανοσοχημικά τεστ κοπράνων, εκτός του ότι επίσης δεν είναι πολύ δημοφιλή (από τη φύση τους), εμφανίζουν πολλά παραπλανητικά αποτελέσματα (διαγνώσεις τόσο θετικές, όσο και αρνητικές, που είναι λάθος), καθώς κάθε αίμα που υπάρχει στα κόπρανα, δεν προέρχεται κατ’ ανάγκη από πολύποδα ή καρκίνο. Από την άλλη, δεν αιμορραγούν όλοι οι καρκίνοι του εντέρου σε βαθμό που να είναι ανιχνεύσιμοι.
Το νέο τεστ, καθώς είναι και γενετικό, έρχεται να καλύψει όλα τα παραπάνω κενά με μη επεμβατικό τρόπο. Το «Cologuard» εντόπισε το 92,3% των καρκίνων έναντι 73,8% του συμβατικού τεστ κοπράνων. Επίσης το νέο τεστ ανίχνευσε σχεδόν το 70% των προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο έναντι 45% του παραδοσιακού τεστ (πρόκειται συνήθως για προκαρκινικούς πολύποδες μήκους μεγαλύτερου των δύο εκατοστών και για όσους εμφανίζουν υψηλού βαθμού δυσπλασία).
Το νέο τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ενδιάμεσος διαγνωστικός έλεγχος ανάμεσα σε δύο κολονοσκοπήσεις, ώστε υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη αν η επόμενη κολονοσκόπηση πρέπει να επισπευστεί. Προς το παρόν, το τεστ είναι διαθέσιμο μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και δεν πωλείται.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Θεωρείται ο δυνητικά πιο θεραπεύσιμος καρκίνος, παρόλα αυτά στην πράξη ίσως είναι ο λιγότερο θεραπευμένος.
Περίπου εννέα στους δέκα ανθρώπους άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν από αυτή την ηλικία να πραγματοποιηθεί μία πρώτη κολονοσκόπηση, καθώς -αν αυτή γίνει σωστά- μπορεί να αποκαλύψει τυχόν προκαρκινικούς πολύποδες ή αφανείς όγκους σε εξέλιξη. Τουλάχιστον το 60% των θανάτων από καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών έκαναν κολονοσκόπηση.
Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του εντέρου ζουν τουλάχιστον πέντε παραπάνω χρόνια, αν η νόσος τους διαγνωστεί στο αρχικό στάδιό της. Γι’ αυτό, έχει κρίσιμη σημασία να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν έγκαιρα οι επικίνδυνοι προκαρκινικοί πολύποδες στη διάρκεια της κολονοσκόπησης.
 
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φάμελλος - ΣΥΡΙΖΑ
Φάμελλος στην ΟΛΜΕ: «Η δημόσια Παιδεία, αδιαπραγμάτευτη αρχή της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
Σωκράτης Φάμελλος στην ΟΛΜΕ: «Η δημόσια Παιδεία, αδιαπραγμάτευτη αρχή της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
Φάμελλος στην ΟΛΜΕ: «Η δημόσια Παιδεία, αδιαπραγμάτευτη αρχή της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
έρευνα μικροσκόπιο
Πανεπιστημιακοί: Κυβερνητική αδιαφορία για τη στήριξη της έρευνας και τον εθνικό σχεδιασμό της ερευνητικής πολιτικής
Πανεπιστημιακοί για την έρευνα: Πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει πλεύση. Ή η χώρα να αλλάξει κυβέρνηση. Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
Πανεπιστημιακοί: Κυβερνητική αδιαφορία για τη στήριξη της έρευνας και τον εθνικό σχεδιασμό της ερευνητικής πολιτικής
πανεπιστήμιο ιωάνινα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Αργυρόκαστρο
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Αργυρόκαστρο
ekpaideytikoi
Αστυνομικός με πολιτικά πήγε σε σχολείο και έβγαλε  εκπαιδευτικό από το μάθημά της για της επιδώσει κλήση
Κι αφού τα πειθαρχικά και οι διώξεις της υπηρεσίας δεν αρκούν για να κάμψουν τις αντιστάσεις, επιστρατεύονται η αστυνομία, οι εισαγγελείς και τα...
Αστυνομικός με πολιτικά πήγε σε σχολείο και έβγαλε  εκπαιδευτικό από το μάθημά της για της επιδώσει κλήση