Η ανάγκη επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς νέα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι αποδοχές των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται πλέον κάτω από εκείνες συναδέλφων τους σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που μέχρι πρόσφατα είχαν χαμηλότερο επίπεδο μισθών. Παράλληλα, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που επίσης πέρασαν περίοδο οικονομικών περιορισμών, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση, ενώ η Ιρλανδία έχει καταφέρει να ανακάμψει, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στην κατάταξη της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.
Οικονομική πίεση και επιβίωση
Οι περικοπές που επιβλήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 40%, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες. Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι η υποβάθμιση των μισθών δεν ήταν προσωρινό μέτρο, αλλά μια στρατηγική επιλογή που διατηρείται μέχρι σήμερα, καθηλώνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους σε χαμηλά επίπεδα εισοδημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με μισθούς της τάξης των 780 ευρώ αδυνατούν να καλύψουν το κόστος διαβίωσης, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές όπου τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους. Αντίστοιχα, νοσηλευτές και γιατροί αρνούνται διορισμούς σε περιοχές μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή παραιτούνται, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος ζωής.
Το αίτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού
Η επαναφορά των «δώρων» εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει σημαντικά τους δημοσίους υπαλλήλους και θα δώσει ώθηση στην οικονομία, καθώς ένα σημαντικό μέρος των ποσών αυτών θα επιστρέψει στο κράτος μέσω φόρων και εισφορών. Το συνολικό κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 2,1 δισ. ευρώ ετησίως, με ένα ποσοστό 30-40% να αναμένεται να ανακυκλωθεί στην αγορά, ενισχύοντας την κατανάλωση και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη.
Το αίτημα της ΑΔΕΔΥ έχει βρει στήριξη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και από επαγγελματικούς φορείς, όπως οι εμποροβιοτέχνες, που εκτιμούν ότι μια αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά.
Κυβερνητική στάση και κοινωνικές αντιδράσεις
Παρά τη στήριξη που λαμβάνει το αίτημα, η κυβέρνηση συνεχίζει να το απορρίπτει, με συνδικαλιστές να την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό» για να αποτρέψει την υλοποίησή του, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας.
Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, επιμένει ότι η αύξηση των μισθών είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες εργαζόμενους και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας, θεσμοθετώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση