Το εξαιρετικά υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ανθρώπων της πρωτοπόρου ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε αποδεικνύει η συνεργασία δύο μελών του μικροβιολογικού εργαστηρίου του Δ΄ εργοστασίου της εταιρείας, με τη ΝΑSA.
Οι βιολόγοι Ιωάννης Παπαποστόλου και Δημήτριος Ζησιμόπουλος, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι μέλη της ερευνητικής ομάδας υπό τον καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Γεωργίου, η πρωτότυπη επιστημονική εργασία των οποίων συμβάλλει στην αναζήτηση ζωής στον Άρη.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Κωνσταντίνος Γκρίντζαλης και Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, ενώ η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τη NASA.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications» υπό τον τίτλο «Φωτοχημική παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου σε εδάφη ερήμων».
Ο καθηγητής Γεωργίου και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι τα ορυκτά συστατικά του χώματος της Γης (για παράδειγμα το διοξείδιο του τιτανίου) φωτοδιεγείρονται από την κοσμική ακτινοβολία (κυρίως την υπεριώδη που εκπέμπει ο Ήλιος) και μετατρέπουν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σε ορισμένες τοξικές ενώσεις οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, υπεροξείδιο του υδρογόνου κλπ.).
Το νέο στοιχείο είναι ότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως τέτοιες τοξικές ενώσεις οξυγόνου παράγονται στον άνθρωπο και στους υπόλοιπους έμβιους οργανισμούς οι οποίοι αναπνέουν οξυγόνο. Αυτές οι ενώσεις ευθύνονται για πολλές ασθένειες του ανθρώπου, όπως ο καρκίνος, αλλά και για το γήρας.
Η έρευνα έγινε σε μερικές από τις πιο ακραίες κλιματικά ερήμους της Γης, στην έρημο Ατακάµα στη Χιλή και στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, διότι η ακραία ξηρότητα και η γεωλογική σύστασή τους ομοιάζουν με τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη.
Η εργασία αυτή ανοίγει δρόμους τόσο στο πεδίο των ερευνών για τις γεωχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στις ερήμους της Γης και στους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (π.χ. Άρης), θέτοντας έτσι και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ανίχνευση εξωγήινης ζωής, όσο και για τις πιθανές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στη ζωή μας.
Η μελέτη των τοξικών ενώσεων οξυγόνου αποτελεί πρωτοποριακή κατεύθυνση της μοντέρνας βιοχημείας. Το εργαστήριο του καθηγητή κ. Γεωργίου στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει πρωτοστατήσει διεθνώς στη μελέτη των τοξικών ενώσεων οξυγόνου.
Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέα πεδία αναζήτησης σε άλλες περιοχές της επιστήμης, ιδιαίτερα της αστροβιολογίας, καθώς παρόμοιες τοξικές ενώσεις οξυγόνου αναμένεται να δημιουργούνται στο επιφανειακό χώμα του Άρη.
Σε συνεργασία με τα ερευνητικά εργαστήρια της NASA, η ομάδα του κ. Γεωργίου θα καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη ενός ειδικού οργάνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να «καθίσει» στον Άρη και να μετρήσει επί τόπου την ύπαρξη αυτών των τοξικών μορφών οξυγόνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη