Thumbnail
Πλημμύρες, καύσωνες και προσφάτως ένας μεσογειακός κυκλώνας που έπληξε τη χώρα μας. Οι επιπτώσεις των συγκεκριμένων φαινομένων έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε θρηνήσει θύματα από καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και οι επιστήμονες δίνουν προθεσμία έως το 2030 για την κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Θανάσης Αργυρίου, εξηγεί στο CNN Greece κατά πόσο τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, πόσο ανησυχητικά είναι για τους επιστήμονες και πόσο συχνή είναι η εμφάνισή τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αργυρίου, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο, το οποίο να τα συνδέει όλα αυτά απαραιτήτως με την κλιματική αλλαγή. «Τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά δεν μπορεί κανείς να τα συνδέσει με την κλιματική αλλαγή. Η μόνη σύνδεση που θα μπορούσε να γίνει με την κλιματική αλλαγή είναι αν είχε αυξηθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Για να το πει κανείς αυτό πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Δεν έχει περάσει ακόμα ο απαραίτητος αριθμός ετών ώστε να μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο».

«Σημασία έχουν οι αντίκτυποι και αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι η έγκυρη πρόγνωση του συγκεκριμένου φαινομένου (του μεσογειακού κυκλώνα) θεωρώ ότι συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να μην έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων, αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση της Εύβοιας βεβαίως», τονίζει και προσθέτει:

«Θα πρέπει να ξεχωρίσει κανείς ένα πράγμα. Την ένταση των φαινομένων με την κοινωνική τους επίπτωση. Έχουν υπάρξει πολύ ισχυρότερες βροχοπτώσεις  από αυτές της Μάνδρας για παράδειγμα, οι οποίες, όμως συνέβησαν σε περιοχές που η υδρολογία τους και η ανθρώπινη παρέμβαση ήταν τέτοια ώστε δεν είχαμε θύματα».

Σχετικά με την πιθανότητα επανεμφάνισης ενός νέου μεσογειακού κυκλώνα, που θα επηρεάσει τη χώρα μας, ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός, λέγοντας πως κατά την εκτίμησή του, αυτή είναι πολύ μικρή, σε ποσοστό κάτω του 50%. «Η μέχρι τώρα κλιματολογία έχει δείξει μία συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων, 1,5 περίπου το χρόνο. Από αυτή τη μιάμιση φορά το 70% των σχηματισμών αυτών δημιουργείται στη δυτική Μεσόγειο, οπότε δεν επηρεάζει τη δικιά μας περιοχή και μόνο το 30% εμφανίζεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οπότε επηρεάζει και εμάς. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα έλεγα ότι η πιθανότητα είναι μικρή, εκτιμώ κάτω από το 50%».

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου -ο οποίος συμμετείχε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής τη Ατμόσφαιρας, που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου 2018-, η πρόοδος της πληροφορικής και της διαστημικής τεχνολογίας την τελευταία εικοσαετία έχει βοηθήσει πάρα πολύ τη μετεωρολογία, καθώς πλέον υπάρχουν συστήματα καταγραφής των ατμοσφαιρικών συνθηκών που καλύπτουν σχεδόν όλο τον πλανήτη και με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Σε ό,τι αφορά το καμπανάκι των επιστημόνων σχετικά με την κλιματική αλλαγή εάν δεν πετύχουμε τους στόχους για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ο κ. Αργυρίου προειδοποιεί: «Μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή δεν θα εκδηλωθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη με τον ίδιο τρόπο. Σε άλλες περιοχές μπορεί να έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων, σε άλλες περιοχές μπορεί να έχουμε αύξηση, όχι τόσο των βροχοπτώσεων όσο της ραγδαιότητας, δηλαδή του ρυθμού με τον οποίο πέφτει η βροχή».

Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, παραπέμπει στην Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που έχει εκπονηθεί εδώ και μερικά χρόνια υπό την επιστημονική επίβλεψη του ακαδημαϊκού κ. Χρήστου Ζερεφού. «Περιμένουμε αύξηση της ραγδαιότητας των βροχών σε ορισμένες περιοχές. Περιμένουμε να έχουμε και αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πολύ μακροπρόθεσμα βέβαια. Και πιθανόν να δούμε μία σημαντική επίδραση στις αγροτικές καλλιέργειες λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας και της βροχής», αναφέρει, ενώ στα θετικά σημειώνει μία ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, «δεδομένου ότι οι μέρες με σχετικά καλές θερμοκρασίες θα αυξηθούν».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, ο καθηγητής τονίζει ότι «όλες οι χώρες ανεξαιρέτως να υιοθετήσουν πολιτικές μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι δεδομένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι. Είναι κάτι όμως το οποίο πρέπει να γίνει από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως. Δεν είναι δυνατό ορισμένες χώρες να εξαιρούνται. Δεν μπορεί κανείς μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα για παράδειγμα, ή ακόμα μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες να επηρεάσουν το σύστημα αυτό».

Πηγή: CNN Greece

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

plastiko.jpg
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Επιστήμονες από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων στο Ναϊρόμπι στην Κένυα ανακάλυψαν ότι οι προνύμφες του Κενυατικού μικρού...
Κένυα: Ανακαλύφθηκε «πλαστικοφάγο» έντομο
Μια σταγόνα γάλα στον καφέ μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία που δεν
Τι κίνδυνο για την υγεία μπορεί να κρύβει το γάλα στον καφέ;
Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας...
Τι κίνδυνο για την υγεία μπορεί να κρύβει το γάλα στον καφέ;
donti.jpg
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου
Τα στοματικά έλκη που δεν θεραπεύονται εντός τριών εβδομάδων μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος
Οδοντίατρος προειδοποιεί για ένα «επίμονο» σημάδι στο στόμα που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου