«Βεβαιότατα υπάρχουν αρκετές υποθέσεις, αρκετές μαρτυρίες και πολλά βιβλιογραφικά δεδομένα που μας λένε ότι υπάρχουν δυνατότητες στο εγγύς ή απώτερο μέλλον να κοιτάξουμε και άλλες "περιοχές" και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε την ισχυρή αντιφλεγμονώδη αρχικά, και σε δεύτερη φάση, αντιοξειδωτική δράση των τριών θεραπευτικών βοτάνων, που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το φυσικό προϊόν», τονίζει ο κ. Λιονής.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής «έχουν γίνει πολύ μεγάλες ανακοινώσεις και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο, αλλά υπάρχουν και δημοσιεύσεις αξιοποίησης των αντιφλεγμονωδών δράσεων βιολογικών ουσιών, για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων».
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών και η πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων
Σε ερώτηση για το αν οι ερευνητές θα στρέψουν τώρα τη μελέτη τους προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Λιονής ήταν σαφής: «Είναι μέσα στη σκέψη μας, αλλά προς το παρόν μένουμε στην αξιοποίηση αυτής της καινούργιας τεκμηρίωσης, ως προς την αντιϊκή δράση. Και για αυτό το λόγο η πρώτη μας και άμεση προτεραιότητα είναι να εξετάσουμε, και να δώσουμε και άλλα στοιχεία για την κλινική τους αποτελεσματικότητα, στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού και της γρίπης, και συγχρόνως να δούμε και σε ποιο βαθμό μπορούν να υπάρξουν ενδείξεις, για την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων».
Ο κ. Λιονής είναι ένας εκ των τεσσάρων καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που μετά από πολυετή έρευνα κατάφεραν να αξιοποιήσουν παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές από τη χρήση βοτάνων και να καταλήξουν σε τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία και ανακοίνωσαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Ιολογίας, European Society for Clinical Virology (ESCV), που αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό επιστημονικό φορέα ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη, πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που οφείλονται σε ιούς. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παρουσίαση αποτελεσμάτων κλινικοεργαστηριακών μελετών, που αφορούν στη χρήση φυσικών ιδιοσκευασμάτων με αντιϊκή δράση, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας. Στη διεπιστημονική ομάδα συμμετέχουν επίσης ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς, ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Σουρβίνος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση