diethnis diagonismos
Ο κορυφαίος ακαδημαϊκός διαγωνισμός Πρόβλεψης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 38,000 συμμετέχοντες, οι οποίοι διαγωνίζονται για χρηματικά έπαθλα 100,000 δολαρίων συνολικά. Οι Google, Walmart, Kaggle, Uber, IIF, MOFC, INSEAD και ΕΜΠ παρέχουν οικονομική ή ακαδημαϊκή υποστήριξη.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το M5, η 5η έκδοση της σειράς M Competitions, αφού έχει προσελκύσει πέραν τον 38,000 συμμετεχόντων, ενώ κορυφαίοι οργανισμοί όπως Google, Walmart, Kaggle, Uber, IIF, MOFC, INSEAD και ΕΜΠ δείχνουν έμπρακτα την στήριξή τους, παρέχοντας οικονομική ή ακαδημαϊκή υποστήριξη.

Το Μ5, ο κορυφαίος διεθνής ακαδημαϊκός διαγωνισμός Πρόβλεψης που ξεκίνησε από τον καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη πριν 38 χρόνια, οδεύει στο τέλος του και καλωσορίζει συμμετοχές από ομάδες από όλο τον κόσμο (ακαδημαϊκές, εταιρικές ή άτομα). Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για συμμετοχή σε ένα από τους πιο δημοφιλείς διαγωνισμούς Πρόβλεψης της εποχής μας, στον οποίο δεκάδες χιλιάδες εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες διαγωνίζονται αυτή τη στιγμή για προσδιορισμό των ακριβέστερων μεθόδων -στατιστικής ή μηχανικής μάθησης (ή υβριδικής)- για διαφορετικούς τύπους περιπτώσεων που απαιτούν εκτιμήσεις προβλέψεων και αβεβαιότητας. Η τελευταία μέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020.

Ο Μ5 διεξάγεται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Κέντρου Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» (Makridakis Open Forecasting Center – MOFC), του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με την υποστήριξη και συνδιοργάνωση κορυφαίων πανεπιστημίων όπως τη Μονάδα Προβλέψεων & Στρατηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (ΕΜΠ), καθώς και του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων και Ανάλυσης Κινδύνων του INSEAD. Μαζί με τις πολλές καινοτομίες, θα υπάρξουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων, με τις εταιρείες-κολοσσούς Google, Walmart και Uber, καθώς και το International Institute of Forecasters (IIF), να στηρίζουν οικονομικά τον φετινό διαγωνισμό.

Ο M5 αποτολμά να προχωρήσει, με την υποστήριξη των νέων παγκόσμιων εταίρων της πρωτοβουλίας, ακόμη μακρύτερα από ότι στους προηγούμενους διαγωνισμούς, εισάγοντας σημαντικές καινοτομίες οι οποίες έλαβαν ήδη ευρεία αποδοχή:                                    

  • Σε πρώτη φάση, η έκδοση αυτή διεξάγει δύο παράλληλες προκλήσεις, με εστίαση στην «Ακρίβεια στην Πρόβλεψη» και (για πρώτη φορά ρητά) στην «Αβεβαιότητα στην Πρόβλεψη», προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συμμετέχουν στην μία ή και στις δύο προκλήσεις και να κριθούν στη βάση ξεχωριστών μετρήσεων αξιολόγησης.
  • Σε συνδυασμό με αυτό, ο M5 περιλαμβάνει επεξηγηματικές και εξωγενείς μεταβλητές για τη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και της εκτίμησης της αβεβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαλείποντα δεδομένα με σποραδικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων μηδενικών.
  • Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι προκλήσεις βασίζονται σε ιεραρχικά, ημερήσια, πραγματικά δεδομένα, τα οποία διέθεσε η πολυεθνική εταιρία λιανικής πώλησης Walmart, ενώ φιλοξενούνται στην Kaggle, τη μεγαλύτερη κοινωνική πλατφόρμα Επιστήμης Δεδομένων και Διαγωνισμών.

Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον για την τελευταία αυτή έκδοση του Διαγωνισμού Πρόβλεψης Μακριδάκη, μεταξύ τόσο της κοινότητας Πρόβλεψης όσο και των κυριότερων συντελεστών του, ήταν φανερός από την αρχή. Δεδομένου του κύρους των M Competitions στην κοινότητα Πρόβλεψης, καθώς και της σημαντικής συμβολής τους στο πέρασμα των χρόνων, αλλάζοντας θεμελιωδώς τον τομέα, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους του είδους του. Ο Addison Howard, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών στην Kaggle, υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο της πλατφόρμας στον M5: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε επίσημα τον φετινό Διαγωνισμό Μακριδάκη. Όπως το περιμέναμε, είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον από την κοινότητα της Kaggle, ενώ η πρόκληση «Ακρίβεια στην Πρόβλεψη» που εκτυλίσσεται τώρα, θα είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής διαγωνισμός που έγινε ποτέ, με βάση τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των M Competitions, που φέρουν το όνομά του, ο καθηγητής Μακριδάκης επεσήμανε: «Ο M5 είναι αναμφίβολα ο μεγαλύτερος, πιο φιλόδοξος και σημαντικότερος όλων των διαγωνισμών πρόβλεψης της σειράς, ανοίγοντας νέους δρόμους για ακαδημαϊκή έρευνα και τον προσδιορισμό υψηλής ποιότητας μεθόδων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο φετινός διαγωνισμός θα καθοδηγήσει ουσιαστικά την πρακτική της Πρόβλεψης με τα ευρήματα και τα συμπεράσματά του». Ο Διευθυντής του MOFC στάθηκε ιδιαίτερα στο εκτόπισμα των φετινών διεθνών συνεργατών του Μ5: «Αυτά τα βήματα έχουν καταστεί δυνατά από τους εξαιρετικούς παγκόσμιους εταίρους μας, τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους. Οι διαγωνισμοί που ξεκίνησα πριν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχουν φτάσει πραγματικά στο αποκορύφωμα της επιρροής και της χρησιμότητάς τους στον τομέα της Πρόβλεψης, με τηv έμπρακτη βοήθεια των Google, Walmart, Kaggle, Uber και IIF».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό Πρόβλεψης M5 ή/και εγγραφές , οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: mofc.unic.ac.cy/m5-competition/.

Σχετικά με το MOFC

Το Κέντρο Ανοικτών Προβλέψεων «Μακριδάκης» (Makridakis Open Forecasting Center – MOFC) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο ιδρύθηκε από τον καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη, είναι ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά κέντρα για την Πρόβλεψη στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το MOFC διεξάγει έρευνες αιχμής σε θέματα προβλέψεων, με στόχο να βοηθήσει οργανισμούς να προβαίνουν σε πιο ακριβείς προβλέψεις για τις ειδικές τους ανάγκες, να εκτιμούν τα επίπεδα αβεβαιότητας και να διαχειρίζονται τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσα από σχετική εκπαίδευση, έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη/κατάρτιση και συμβουλευτική καθοδήγηση. Απώτερος στόχος του Κέντρου είναι η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης, καθώς και της αξίας, των μεθόδων προβλέψεων από τις επιχειρήσεις. Το Κέντρο επίσης υποστηρίζει και συνεργάζεται με τα πρωτοποριακά προγράμματα Επιστήμης Δεδομένων (BSc in Data Science και MSc in Data Science) που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες των προγραμμάτων τα απαιτούμενα εργαλεία και εφαρμογές πρόβλεψης, την ευκαιρία συμμετοχής αλλά και πρόσβαση στα δεδομένα των M Competitions, ενισχύοντας σημαντικά την πρακτική πτυχή των σπουδών τους.

Σχετικά με τους Διαγωνισμούς Πρόβλεψης «Mακριδάκη»

Τα M Competitions είναι το «πνευματικό παιδί» του καθηγητή Σπύρου Μακριδάκη, πρωτοπόρου στον τομέα και, για πολλούς, «πατέρα» της Πρόβλεψης. Η καινοτόμος πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, με τους Διαγωνισμούς Μακριδάκη να διεξάγονται το 1982, το 1993, το 2000, το 2018 και το 2020. Οι πρώτοι τρεις διαγωνισμοί φιλοξενήθηκαν στο INSEAD, ενώ ο M4 διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για το Μέλλον (Institute For the FutureIFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με την υποστήριξη της Μονάδας Προβλέψεων & Στρατηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (ΕΜΠ). Οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και στην εκτίμηση της αβεβαιότητας, καθώς και στην ενημέρωση των επαγγελματιών σχετικά με την πλέον κατάλληλη μέθοδο πρόβλεψης για τις ειδικές τους ανάγκες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξιούχοι
Η ηλικία των συνταξιούχων σε αριθμούς – Η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας
Τα επίσημα στοιχεία  διαψεύδουν και όσους τα τελευταία χρόνια αναληθώς υποστήριζαν ότι δήθεν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βγαίνουν πολύ νωρίτερα...
Η ηλικία των συνταξιούχων σε αριθμούς – Η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας