Το αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και είναι από τα τρόφιμα που δεν απαιτούν επεξεργασία, συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης και φαίνεται ότι έχει πολλά οφέλη.
Μερικά από τα οφέλη του
Η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και αυξημένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες εμπλουτισμένες με αβοκάντο έχουν θετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλών λιπαρών, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ή μια τυπική δίαιτα, σύμφωνα με το vita4you.gr.
Υγεία της καρδιάς
Η παρουσία του αβοκάντο στη διατροφή έχει αποδείξει ότι μπορεί να τροποποιήσει ορισμένους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως είναι το λιπιδαιμικό προφίλ.
Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στον έλεγχο της καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχει μπορούν να μειώσουν τόσο την ολική χοληστερόλη, όσο και την κακή χοληστερόλη (LDL).
Το όφελος της μείωσης της χοληστερόλης προέρχεται επίσης από την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με ακόρεστα λίπη, τα οποία προάγουν με την σειρά τους την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.
Όραση
Η κατανάλωση αβοκάντο ενισχύει την απορρόφηση των καροτενοειδών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και στα μάτια.
Συγκεκριμένα, συσσωρεύονται στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το αβοκάντο περιέχει MUFA (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), τα οποία ενισχύουν την απορρόφηση των καροτενοειδών.
Πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη
Το αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει σημαντικά τις μεταγευματικές γλυκαιμικές και ινσουλιναιμικές αποκρίσεις.
Διαχείριση βάρους
Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συνεπώς, μια υγιεινή διατροφή αποτελεί συστατικό για τη διαχείριση και απώλεια βάρους.
Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, το αβοκάντο συμβάλλει στην αύξηση κορεσμού και στη μείωση της πείνας, όταν αυτό συμπεριλαμβάνεται στα γεύματα.
Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που πρόσθεσαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν φαγητό τις επόμενες τρεις ώρες.
Δέρμα
Τα έλαια του αβοκάντο χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τις ρυτίδες.
Με την κατανάλωση του, οι καροτινοειδείς ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Παράλληλα, η βιταμίνη Ε που περιέχει, βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη