Thumbnail
Θεωρεί πως δεν έχει κλείσει ο κύκλος τους και υπάρχει ακόμη αγορά

 

Θεωρεί πως δεν έχει κλείσει ο κύκλος τους και υπάρχει ακόμη αγορά
 
Tου Κωστα Δεληγιαννη
 
Καθώς το software και το hardware των tablet PC βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράσουν μία «ταμπλέτα» απ’ ό,τι ένα συμβατικό PC. H Google ωστόσο, μία από τις εταιρείες που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των tablet, φαίνεται να πιστεύει πως τα notebook έχουν ακόμη λόγο ύπαρξης. Ετσι, δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα Chromebook, τους φορητούς υπολογιστές οι οποίοι βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Chrome OS που λανσάρισε η ίδια το 2011.
 
Αντίθετα, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε μαζί με τη Samsung ένα νέο Chromebook με ελκυστικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ακόμη ελκυστικότερη τιμή, κοστίζοντας στις ΗΠΑ μόλις 249 δολάρια. Το Samsung Chromebook, όπως ονομάζεται, προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο στην Αμερική και την Αγγλία.
 
Εχει μέγεθος 11,6 ίντσες και είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας που χρησιμοποιεί επεξεργαστή ανεπτυγμένο για smartphone και tablet PC – πιο συγκεκριμένα, τον διπύρηνο επεξεργαστή Exynos 5 της Samsung. Κατά συνέπεια, είναι πολύ ελαφρύς και λεπτός, με το βάρος και το πάχος του να μην ξεπερνούν τα 1.100 γραμμάρια και τα 17,5 χιλιοστά αντίστοιχα. Επιπλέον, έχει μεγάλη αυτονομία, που σύμφωνα με την Google φτάνει τις εξίμισι ώρες, και αρκετά καλές επιδόσεις, αναπαράγοντας για παράδειγμα βίντεο υψηλής ευκρίνειας.
 
Ο υπολογιστής είναι επίσης εφοδιασμένος με οθόνη ανάλυσης 1366x768 pixel, μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις, μία θύρα USB 3.0, μία USB 2.0, όπως και με θύρα HDMI για σύνδεση με τηλεόραση. Η σύνδεση στο Ιντερνετ γίνεται αποκλειστικά μέσω δικτύων Wi-Fi, αν και σύντομα θα κυκλοφορήσει μία παραλλαγή του Chromebook, ακριβότερη κατά 80 δολάρια, που θα διαθέτει και δέκτη 3G. Αν και διαθέτει υποδοχή για κάρτες SD, το νέο μοντέλο έχει σκληρό δίσκο SSD με αρκετά μικρή χωρητικότητα, μόλις 16 GB, όπως και τα προηγούμενα notebook.
 
Και αυτό γιατί το λειτουργικό σύστημα Chrome OS αναπτύχθηκε με τη λογική ότι ο κάτοχος ενός Chromebook δεν θα χρειάζεται συχνά να φυλάσσει τα αρχεία του στον υπολογιστή. Αντίθετα, αξιοποιώντας τη σύνδεσή του στο web και τις τεχνολογίες του «υπολογιστικού νέφους», θα τα αποθηκεύει σε έναν «διαδικτυακό σκληρό δίσκο» – μάλιστα, με την αγορά του υπολογιστή, η Google προσφέρει έναν «άυλο αποθηκευτικό χώρο» 100 GB δωρεάν για 2 χρόνια. Ακόμη και οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιεί, οι οποίες είναι ουσιαστικά οι εφαρμογές που διατίθενται για τον φυλλομετρητή Chrome της Google, κατά κανόνα θα «τρέχουν» απευθείας στο Ιντερνετ.
 
Αυτή η λογική σημαίνει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως γρήγορος χρόνος εκκίνησης (μικρότερο από 10 δευτερόλεπτα) και ενισχυμένη ασφάλεια. Παράλληλα, το νέο notebook έρχεται σε μια εποχή που το «οικοσύστημα» της Google έχει βελτιωθεί σημαντικά: από τις χιλιάδες εφαρμογές για τον Chrome και το Chrome OS, σήμερα περισσότερες από 900 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ.
 
Με αποτέλεσμα να καλύπτουν και με το παραπάνω τις βασικές ανάγκες του χρήστη, στην περίπτωση που το Chromebook δεν έχει πρόσβαση στο Web. Επίσης, εδώ και μερικούς μήνες η Google έχει αλλάξει εκ βάθρων το γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού, το οποίο πλέον διαθέτει επιφάνεια εργασίας, διαχειριστή παραθύρων (windows manager) και μπάρα εργασιών, μοιάζοντας έτσι περισσότερο με τα λειτουργικά συστήματα των συμβατικών netbook.
 
Βέβαια το Chrome OS, και κατά συνέπεια το νέο Chromebook, εξακολουθεί να έχει περιορισμούς, με έναν από τους κυριότερους το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει πολύ δημοφιλή προγράμματα που υπάρχουν για τα υπόλοιπα λειτουργικά – για παράδειγμα το Skype, με συνέπεια οι βιντεοκλήσεις να γίνονται μέσω της υπηρεσίας «Hangouts» του Google+, η οποία είναι προεγκατεστημένη στο μηχάνημα, όπως και πολλές ακόμη εφαρμογές της Google.
 
Παρά το γεγονός όμως ότι οι δυνατότητές του δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές ενός συμβατικού λάπτοπ Windows ή ενός MacBook, δεν παύει να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους χρειάζονται έναν φορητό υπολογιστή για βασικές λειτουργίες, όπως το «σερφάρισμα» στο Ιντερνετ και η δημιουργία κειμένων, ή για την εκπαίδευση.
 
Στην Ελλάδα το Nexus 7
 
Παράλληλα με το λανσάρισμα του Samsung Chromebook, η Google έχει ήδη έτοιμες τις επόμενες κινήσεις της για το λειτουργικό σύστημα Android και τις «έξυπνες» φορητές συσκευές που το χρησιμοποιούν, τις οποίες θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου. Παρόλο που η πρόσκληση δεν αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα, στη συνέντευξη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του τέταρτου κατά σειρά κινητού τηλεφώνου Nexus.
 
Τα ίδια δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το Nexus 4 κατασκευάζεται από την LG, έχει μέγεθος 4,7 ίντσες και τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon S4 Pro της Qualcomm.
 
Αλλες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης το Nexus 10, ένα tablet PC 10 ιντσών, που θα συνδυάζει τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά με τη σχετικά φθηνή τιμή.
 
Ειδικά για την Ελλάδα, πάντως, ίσως η πιο σημαντική είδηση είναι ότι από τις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει στη χώρα μας η εμπορική διάθεση του Nexus 7, της 7 ιντσών ταμπλέτας στην οποία για πρώτη φορά η Google εφάρμοσε με επιτυχία την παραπάνω συνταγή.
 
Την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα εξασφάλισε η εταιρεία Westenet, ενώ η συσκευή θα είναι διαθέσιμη από τα δίκτυα καταστημάτων Cyta, Κωτσόβολος, Media–Markt, Multirama, Public, Wind, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα τεχνολογίας.
 
Το μοντέλο που θα παρουσιαστεί έχει μνήμη 16 GB, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 269 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα