Thumbnail
Στους 66 έφτασαν οι νεκροί.

Δύο έως τρεις θανάτους λόγω γρίπης «μετράμε» καθημερινά στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν χάσει τη ζωή τους 66 άνθρωποι. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, αν και είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα, δεν είχαν εμβολιαστεί παρά τις συστάσεις των γιατρών.

Εν τω μεταξύ με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης. Το πρωί της Παρασκευής νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 61 ασθενείς.

Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν σε όλους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία ή σοβαρό νόσημα, να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντι-ιική αγωγή. Αντι-ιικά φάρμακα διατίθενται με ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων. 

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από γρίπη είναι τα 57 έτη. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, διαβήτη, αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα. 
Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να επισκεφθούν το γιατρό τους και να ξεκινήσουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι στη διάθεση των πολιτών. Σημειώνεται ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων διαθέτουν αντι-ιικά φάρμακα.
Ανεπάρκεια εμβολίων για τη γρίπη καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Με τους θανάτους από τη γρίπη να έχουν φθάσει τους 64, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι φέτος έμεινε εκτεθειμένο το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί. «Είναι τραγικό να πεθαίνουν άνθρωποι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ» τονίζουν οι γιατροί.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. 
«Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.
Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.
Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός
 
Δωρεάν αντιικά φάρμακα για τη γρίπη στα φαρμακεία των νοσοκομείων
 
Λόγω έξαρσης των περιστατικών γρίπης των χοίρων H1N1, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα χορηγούν δωρεάν αντι-ιικά φάρμακα. Σε ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas διαβεβαιώνει ότι η διάθεση όλων των μορφών του αντι-ιικού φαρμάκου οσελταμιβίρη (Tamiflu) –καψάκια και σκόνη για πόσιμο εναιώρημα– διεξάγεται απρόσκοπτα μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών. 
Η φετινή επιδημία συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται στην εντατική (59 μέχρι σήμερα) και θανάτων (55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους), ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου και με  χρόνια νοσήματα. 
Για τα άτομα αυτά, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας μειώνει τις επιπλοκές.
«Η άμεση πρόσβαση ασθενών στα αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, θεωρήθηκε ουσιαστικής σημασίας και ως ένα σημαντικότατο όπλο δημόσιας υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση
 
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης»αναφέρει. 
«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος “γλιτώνει” εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει. 
Όπως σημειώνει, «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». 
Να σημειωθεί ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας. 
 
Ασθενείς με γρίπη στο 10% των κλινών ΜΕΘ 
 
Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, «χάνονται» κλίνες εντατικής λόγω γρίπης. Αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος. 
«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» τονίζει ο πνευμονολόγος - εντατικολόγος, καθηγητής κ.Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά». 
 
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υγρασια
Η κίνηση στην κουζίνα που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της υγρασίας στο σπίτι σας
Υπάρχουν ορισμένα κόλπα για να περιορίσετε την υγρασία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας στον χώρο σας.
Η κίνηση στην κουζίνα που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της υγρασίας στο σπίτι σας
ποντος
Χαλβά Ματέν: Ένα χωριό με οικογένειες που μιλούσαν ποντιακά και έφτιαξαν τη ζωή τους κοντά στο μεταλλείο χαλκού
Ο οικισμός υπαγόταν στη μητρόπολη Χαλδίας και Χερροιάνων
Χαλβά Ματέν: Ένα χωριό με οικογένειες που μιλούσαν ποντιακά και έφτιαξαν τη ζωή τους κοντά στο μεταλλείο χαλκού