Τη συνέχιση και το βάθεμα των σκληρών μέτρων για όλο το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα φέρνει στην επιφάνεια σημερινό δημοσίευμα της Real. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρόικα και κυβέρνηση έχουν βάλει στο τραπέζι σενάρια που περιλαμβάνουν εξίσωση του κατώτατου μισθού στον δημόσιο τομέα με τα 586 ευρώ του ιδιωτικού, πίεση για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και απόρριψη των όποιων εναλλακτικών προτάσεων.
Οι ελεγκτές έθεσαν επιτακτικά φίτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, για όσους προσληφθούν από δω και πέρα, στα επίπεδα των 586 ευρώ, που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 900 ευρώ που είναι οι μεικτεςαποδοχέςστο Δημόσιο για τους νεοεισερχόμενους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των 1.200 ευρώ για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Το θέμα των έξτρα αποχωρήσεων για το 2015 το είχαν θέσει και στην προηγούμενη επίσκεψή τους μόνο που αυτή τη φορά εγχείρισαν και συγκεκριμένη πρόταση για 2.000 εξόδους από το Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο της επόμενηςχρονιάς.
Επίσης απαίτησαν να μην αποσυνδεθεί η διαθεσιμότητα από την κινητικότητα στο Δημόσιο. Δηλαδή, και μετά το 2014 όποιος μετακινηθεί να μην πηγαίνει από τη μία υπηρεσία στην άλλη απευθείας αλλά να μεσολαβεί υποχρεωτικά ένα χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας κατά το οποίο θα λαμβάνει το 70% των αποδοχών του. Κανένα από τα τρία μείζονα ζητήματα δεν έκλεισε οριστικά στις ισάριθμες συναντήσεις που έγιναν μεταξύ της τρόικας του Κ. Μητσοτάκη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης μάλιστα, οι δανειστές τούς χαιρέτησαν λέγοντας απλά «θα τα ξαναπούμε», ανανεώνοντας το ραντεβού τουςγια την επόμενη εβδομάδα, μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Για την επέκταση των απολύσεων πέραν των 11.000 που θα γίνουν μέσα στο 2014 και των 4.000 που προηγήθηκαντο 2013 η ελληνική απάντηση ήταν κατηγορηματική. «Ο,τι είχαμε πει θα το κάνουμε, αλλά τίποτα παραπάνω», ήταν ο κοινός παρονομαοτήςαπό την κυβερνητική πλευρά.
Την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, τα πράγματα αγρίεψαν μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και των δανειστών, μετον Πόουλ Τάμσεν του ΔΝΤ και τον Κλάους Μαζόύχ της ΕΚΤ να είναι οι πιο επιθετικοί στη συζήτηση. Ο Ματ Γας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πιο διαλλακτικός. «Εχουμε κάνει πάρα πολλά αυτούςτους μήνες. Εχουμε εκπληρώσει σχεδόν όλους τους στόχους. Δεν μπορείτε να ναρκοθετείτε με τις απαιτήσεις σας το έργο του υπουργείου.
Στο τέλος τέλος δεν υπάρχει καμία περαιτέρω συζήτηση για το θέμα», είπε σε υψηλούς τόνους ο συνήθως Κ. Μητσοτάκης όταν ο Τόμσεν επέμεινε για τις νέες απολύσεις. «Ο,τι είπε ο υπουργός με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση», συμπλήρωσε η Ε. Χριστοφιλοπούλου, για να δείξει ότι και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν ενιαία γραμμή στο θέμα. Στο θέμα της επέκτασης της διαθεσιμότητας η άρνηση ήταν εξίσου κατηγορηματική, με το επιχείρημα ότι καμία αλλαγή στο Δημόσιο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει η καχυποψία ότι το φύλλο μετάταξης σημαίνει διαθεσιμότητα και, άρα, ενδεχομένως απόλυση. Το εγχώριο αντεπιχείρημα ήταν πως η διαθεσιμότητα μπορεί να ισχύει μόνο αν κλείνει κάποιος οργανισμός αλλά όχι αν το πλεονάζον προσωπικό μιας υπηρεσίας χρειάζεται να καλύψει τα κενά μιας άλλης.
Παρά τα κυβερνητικά επιχειρήματα, οι δανειστές δεν διέγραψαν κανένα αίτημα από τη λίστα τους επιμένοντας πιεστικά και στην τρίτη τους νέα απαίτηση, τη μισθολογική εξίσωση των νεοεισερχομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το θέμα, άλλωστε, έθεσαν εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη και στον Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο θα ξανασυναντηθούν μετά το Eurogroup για να το συζητήσουν. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως το δέχεται υπό όρου. Ο πρώτος είναι η μείωση να μην είναι τέτοια, δηλαδή από τα 900 ευρώ (για τον υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να κατρακυλήσει στα 586 ευρώ του ιδιωτικού τομέα, αλλά να συζητήσουν ένα ποσό μείωσης της τάξις των 100 ευρώ.
Ο δεύτερος όρος είναι να γίνουν μισθολογικές αυξήσεις σε στελέχη που έχουν ευθύνη όταν δημόσιο τομέα, ώστε η εφαρμογή του μέτρου να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Διά αυτής της οδού η κυβέρνηση επιχειρεί να περιοριστούν οι τεράστιες αντιδράσεις που θα προκληθούν. Φυσικά, δεν είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα δεχτεί αυτή τη λογική. Και από τη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το «παράθυρο» της μισθολογικής μείωσης για τους νεοεισερχόμενους ως αντιστάθμισμα της άρνησής της για απολύσεις και διαθεσιμότητες κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση. Και το ενδεχόμενο σκέτων μειώσεων, χωρίς καμία αύξηση, είναι ακόμη ανοιχτό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη