Thumbnail
Ο κόσμος στην Κόρινθο το ’χει τούμπανο...

Ο κόσμος στην Κόρινθο το ’χει τούμπανο κι ο Δένδιας με τον Αθανασίου κρυφό καμάρι. Το αχανές στρατόπεδο, που επί δεκαετίες η… μισή Ελλάδα γνώρισε ως το μεγαλύτερο Κέντρο κατάταξης νεοσυλλέκτων της χώρας, γίνεται «κούκλα» και με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζεται να μετατραπεί σε μια «λάιτ φυλακή» για το ελαφρύ οικονομικό έγκλημα.

Όπερ μεθερμηνευόμενο, για όλους όσοι θα συνεχίσουν να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα με τους φόρους, τα τέλη, τα χαράτσια…
Ενάμιση χρόνο τώρα (από τον Αύγουστο του 2012) το στρατόπεδο της Κορίνθου λειτουργεί ως κέντρο κράτησης μεταναστών, εκεί έχουν εκτυλιχθεί τα γνωστά επεισόδια με τους Κορίνθιους παλικαράδες της Χρυσής Αυγής, εκεί έχουν καταγραφεί σε διάφορες φάσεις εξεγέρσεις των αλλοδαπών κρατουμένων, αυτοκτονίες κ.ά. Σήμερα πια δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι η «επίταξη» του στρατοπέδου για τις ανάγκες του Ξένιου Δία του Ν. Δένδια ουσιαστικά είναι μια μεγάλη «πρόβα υπό πραγματικές συνθήκες» για το πώς θα λειτουργήσει ένα νέο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα για το οικονομικό «έγκλημα» στη… λαϊκή του όμως διάσταση.
Κοινωνός των κυβερνητικών προθέσεων, διατυπωμένων από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Χ. Αθανασίου, έχει γίνει ο Δήμος Κορινθίων και ο δήμαρχος Α. Πνευματικός, αν και η εμπλοκή του δήμου στη λειτουργία του στρατοπέδου-φυλακής είναι μικρής κλίμακας (περιορίζεται στην ύδρευση και στην αποκομιδή των απορριμμάτων).
Αυτό τον καιρό τα συνεργεία κατασκευαστικής εταιρείας δουλεύουν πυρετωδώς για την αναμόρφωση των παλαιών στρατιωτικών κτηρίων και τη σταδιακή δημιουργία του νέου κέντρου κράτησης. Η όψη των τεσσάρων κτηρίων, στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στα οποία κρατούνται αυτή τη στιγμή περίπου 650 μετανάστες, θυμίζουν έντονα στρατόπεδο συγκέντρωσης, με το εξωτερικό χοντρό συρματόπλεγμα ύψους τεσσάρων μέτρων να καταλήγει σε κουλουριαστό αγκαθωτό σύρμα. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες σε ακόμη τέσσερα κτήρια.
Διπλές είσοδοι και στη συνέχεια ειδική μαγνητική πύλη για την ανίχνευση αντικειμένων, οδηγούν στο προαύλιο του κάθε κτηρίου, τα παράθυρα του οποίου είναι καγκελόφραχτα, εσωτερικά όμως από τα τζάμια, ώστε να μην προκαλούν το βλέμμα. Δίπλα στις εξωτερικές εισόδους βρίσκονται και τα κουβούκλια των σκοπιών, τις οποίες εκτελούν αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί.

Σαν σαρδέλες
Στα ανακαινισμένα αυτά κτήρια κρατούνται σήμερα οι αλλοδαποί, προκειμένου στον υπόλοιπο χώρο και στα κτήρια του στρατοπέδου να συνεχίζονται οι εργασίες. Οι θάλαμοι (οι παλιοί κοιτώνες του κέντρου κατάταξης) έχουν αναδιαταχθεί και από εκεί που στην αρχική φάση της λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στοιβάζονταν 64 άνθρωποι, τώρα η χωρητικότητα μειώθηκε στους 48. Κι αυτοί χωρισμένοι σε τέσσερις διαφορετικούς μικρότερους θαλάμους των 12.
Οι συνθήκες ωστόσο παραμένουν δύσκολες, για κάποιους αλλοδαπούς μάλιστα τραγικές. Σημάδια ψωρίασης και άλλων δερματικών ασθενειών είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού…
Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στη φυλακή, με τρεις γιατρούς, πέντε νοσηλευτές και τρεις διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ υπάρχουν επίσης κάποιοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και μεταφραστές. Σε νέο θάλαμο επίσης αναπτύσσεται το νοσοκομείο βραχείας νοσηλείας με 12 κρεβάτια και απομένουν κάποιες τελευταίες εργασίες για να λειτουργήσει. Οι ελλείψεις ωστόσο ακόμη και σε στοιχειώδη φάρμακα είναι σημαντικές και συχνά γίνονται εκκλήσεις στην τοπική κοινωνία για ενισχύσεις με… ασπιρίνες, ντεπόν και χάπια για τη διάρροια.
Για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών σήμερα και για τον «χαρακτήρα» της ιδιότυπης αυτής φυλακής είναι συχνές οι δημόσιες καταγγελίες και οι ερωτήσεις στη Βουλή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινό παρονομαστή το γεγονός ότι «οι κατασκευές εγκλεισμού ταιριάζουν σε κανονική φυλακή και αυτό επιβεβαιώνεται για όποιον έχει επισκεφτεί το στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η μέριμνα εξαντλείται στα κιγκλιδώματα και στα συρματοπλέγματα και όχι στις συνθήκες κράτησης και στους όρους ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων».

Ένα πραγματικό κολαστήριο

Το Κέντρο Κράτησης για τους Μετανάστες, οι οποίοι έπεφταν στα… φιλόξενα χέρια του Ξένιου Δία στην Ομόνοια και στα πέριξ του κέντρου της Αθήνας επειδή δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα, ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του πριν από 20 μήνες και στην πρώτη φάση του (τότε που οι επιχειρήσεις-σκούπα ήταν στην ημερήσια διάταξη) βρέθηκε με περισσότερους από 1.200 κρατούμενους. Επρόκειτο για πραγματικό κολαστήριο, με συνθήκες διαβίωσης που παρέπεμπαν στην υποσαχάρια Αφρική. Πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2013, οι εξεγέρσεις των κρατουμένων μεταναστών ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Διαμαρτύρονταν πρώτα και κύρια γιατί βρέθηκαν φυλακισμένοι με μοναδική κατηγορία ότι δεν διέθεταν έγγραφα και βέβαια για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην Κόρινθο.
Σταδιακά υπήρξε αποσυμφόρηση στη φυλακή, αφού περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους είτε επαναπροωθήθηκαν στις χώρες τους (οι περισσότεροι) μέσω των γνωστών «πτήσεων», για την οργάνωση των οποίων την ευθύνη έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, είτε αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού έληξε ο χρόνος που εκ του νόμου υπήρχε δυνατότητα κράτησής τους.
Σήμερα, ωστόσο, η δεύτερη αυτή κατηγορία «αποφυλακισμένων» από την Κόρινθο και από κάθε άλλο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη χώρα δεν υπάρχει, αφού οι διατάξεις του νόμου τροποποιήθηκαν. Τώρα πλέον οι 650 κρατούμενοι της Κορίνθου γνωρίζουν ότι μοναδικός δρόμος για να βγουν από τη φυλακή είναι να συναινέσουν να μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής στην πατρίδα τους. Διαφορετικά η κράτησή τους θα ισχύει επ’ αόριστον… Η αλλαγή αυτή έχει κάνει την κατάσταση πιο δραματική, με μετανάστες που αντιλαμβάνονται πως μοναδική «διέξοδος» είναι η επιστροφή στην κόλαση απ’ όπου προσπάθησαν να φύγουν να επιχειρούν ακόμη και να αυτοκτονήσουν. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δύο αυτοκτονίες και αρκετές απόπειρες.

 

Πηγή: topontiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια