Thumbnail
«Πουλούν» ως… διορθώσεις τις φοροαπαλλαγές

Μετά την οργή που προκάλεσαν τα δυσβάσταχτα χαράτσια για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η κυβέρνηση «πουλά» ως διορθώσεις τις φοροαπαλλαγές που ήδη προβλέπονται από τον νόμο.

Με επικοινωνιακά «τεχνάσματα» προσπαθεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τις αντιδράσεις των πολιτών για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Ωστόσο, οι διορθώσεις που ανακοινώνονται δεν είναι παρά θεσμοποιημένες ελαφρύνσεις τις οποίες υπό προϋποθέσεις δικαιούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, οι πολύτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, για τους οποίους ο νόμος προβλέπει έκπτωση 50% στον φόρο.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει μέρος των προβλημάτων για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σφάλματα των φορολογουμένων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες (Δευτέρα) επισημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από την εφορία, μπορούν να διορθώσουν σφάλματα και να καλύψουν παραλείψεις στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.
Διευκρινίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις των φορολογουμένων θα κατατεθούν «χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω».
 
Οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται με βάση τις διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ
 
Στον εφαρμοζόμενο Ενιαίο Φόρο για τα ακίνητα προβλέπονται οι εξής εφαρμογές:
 
     Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής. Η παραπάνω έκπτωση παρέχεται υπό τρεις προϋποθέσεις:
 
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί
 
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και
 
- Ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
    Απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τρίτεκνοι-πολύτεκνοι με συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ το προηγούμενο φορολογικό έτος, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί, εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις (η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ. και να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία).
     Πλήρης απαλλαγή υπό τις ίδιες προϋποθέσεις ισχύει αν ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
    Αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος 10 ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής, υπό τρεις προϋποθέσεις:
 
- Ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου
 
- Ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, να έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος και
 
- Το νομικό πρόσωπο να μην έχει ή να μην ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
 
* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη 5 Αυγούστου:
Διευκόλυνση… με το αζημίωτο: εξόφληση σε 12 δόσεις και 8,76% επιτόκιο!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus
Erasmus+: Στην Λισαβόνα εκπαιδευτικοί του Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο για δεύτερη χρονιά,έχοντας λάβει την τιμητική Διαπίστευση Erasmus+ στη Σχολική Εκπαίδευση για την περίοδο 2021-2027 από το...
Erasmus+: Στην Λισαβόνα εκπαιδευτικοί του Ειδικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
foto_education_pencils_molivia.jpg
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ετοιμάζονται νέοι πίνακες ΑΣΕΠ για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ανοίγουν νέοι πίνακες ΑΣΕΠ στη Γενική
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ετοιμάζονται νέοι πίνακες ΑΣΕΠ για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση