Συνωστισμός φοιτητών αναμένεται στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τις μετεγγραφές.
Είναι ενδεικτικό ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για παιδαγωγικά τμήματα, Φιλολογίας, Πληροφορικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών κ.ά.
Την ίδια στιγμή, οι μετεγγραφές δημιουργούν φοιτητές δύο ταχυτήτων, καθώς θα καθίσουν στα ίδια αμφιθέατρα σπουδαστές που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές έως και σχεδόν 6.000 λιγότερα μόρια. Ως εκ τούτου, οι καθηγητές εκτός από τον μεγάλο όγκο πρόσθετων σπουδαστών που θα κληθούν να εκπαιδεύσουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και φοιτητές με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο.
Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν οι μισοί φοιτητές που εισάγονται στα ανώτατα ιδρύματα μέσω των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, ομογενείς, αθλητές κ.λπ.), άρα και μέσω μετεγγραφών, δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν έως τις 26 Σεπτεμβρίου ενώ στην ίδια προθεσμία θα δηλώσουν εάν επιθυμούν να μετεγγραφούν και σε ποιο τμήμα. Αμέσως μετά οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αιτήσεις για τα τμήματα στα οποία επιθυμούν να μεταπηδήσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Oσοι πάντως, ανήκουν σε οικογένειες τρίτεκνες και πολύτεκνες, δεν χρειάζεται να αγωνιούν, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο νόμος τους δίνει από φέτος το δικαίωμα να μετεγγραφούν χωρίς ποσοτικό περιορισμό σε ίδρυμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Oσοι φοιτητές είναι σε οικογένειες με κατά κεφαλή εισόδημα έως 9.000 ευρώ, μπορούν να διεκδικήσουν μετεγγραφή για το 10% των θέσεων, επί του αρχικού αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα.
Oσον αφορά στις εγγραφές που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ορισμένα ιδρύματα όπως το Πατρών, το Αριστοτέλειο, το Οικονομικό κ.ά., πρωτοτύπησαν και δίνουν τη δυνατότητα στους πρωτοετείς να εγγραφούν ηλεκτρονικά, χωρίς να ταλαιπωρούνται.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την έρευνα του «Εθνους», πολλοί από τους φοιτητές που εισήχθησαν σε αρκετά περιφερειακά τμήματα με χιλιάδες λιγότερα μόρια, θα μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα κεντρικών ΑΕΙ, με βάσεις εισαγωγής ακόμη και πάνω από τα 18.000 μόρια.
Μάλιστα, 15 από αυτά τα οποία εδρεύουν κυρίως στην Αθήνα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά.) θα σηκώσουν το μεγαλύτερο «βάρος» των μετεγγραφών, καθώς τα ομοειδή τμήματα σε όλη τη χώρα φτάνουν τα 80!
Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι δεν μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί το διδακτικό προσωπικό αλλά και οι υποδομές. Και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος όμως έχει παραδεχτεί ότι οι μετεγγραφές θα δημιουργήσουν διπλό πρόβλημα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αφενός θα υπάρχει συνωστισμός φοιτητών στα κεντρικά, ενώ ορισμένα περιφερειακά θα «χάσουν» πολλούς πρωτοετείς φοιτητές. Ο κ. Λοβέρδος έχει τονίσει ότι προσπαθεί να βρει λύση με τους πρυτάνεις και έχει δεσμευτεί ότι θα θέσει το ζήτημα σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ποιοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος, όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013- 2014 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον κατά το έτος 2013 το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλή. Η μεταφορά της θέσης επιτρέπεται μόνο σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, ενώ ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά ποσοστό 10% του αρχικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα. Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν σχετική αίτηση μόνο για ένα αντίστοιχο τμήμα ή σχολή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.
Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά σχολή ή τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω:
- Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του κατά το έτος 2013 κατά αύξουσα κατανομή, και
- σε περίπτωση ίδιου ποσού εισοδήματος, τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.
Για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους και υποψηφίους που εντάσσονται στην κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων οι μετεγγραφές θα πραγματοποιηθούν χωρίς ποσοτικό περιορισμό, δηλαδή θα ικανοποιηθούν όλες.
ΤΑ ΟΜΟΕΙΔΗ ΤΜΗΜΑΤΑ
Φοιτητές δύο ταχυτήτων με διαφορά έως 6.000 μόρια
Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα χαοτικής διαφοράς, όσον αφορά τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής, αποτελεί το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 17.721 μόρια, όταν στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου οι φοιτητές χρειάστηκαν μόλις 11.399, δηλαδή 5.822 λιγότερα μόρια. Συνολικά λειτουργούν 11 πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής, ενώ στην Αθήνα λειτουργούν τρία (ΕΚΠΑ, Οικονομικό και Πανεπιστήμιο Πειραιώς).
Η μεγάλη πλειοψηφία των μετεγγραφέντων φοιτητών, πάντως, οδηγείται συνήθως στο τμήμα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής, καθώς θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερο κύρος. Επίσης ο νόμος δεν προβλέπει ισάριθμη κατανομή των μετεγγραφέντων φοιτητών στις περιπτώσεις που σε μία πόλη λειτουργεί πάνω από ένα αντίστοιχο τμήμα.
Αναφορικά με τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργούν συνολικά 5, με την υψηλότερη βάση εισαγωγής να καταγράφεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι βάσεις στα υπόλοιπα τμήματα είναι κατά πολύ χαμηλότερες, με αποκορύφωμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (11.128 μόρια).
Χαοτικές διαφορές εντοπίζονται μεταξύ και των περιζήτητων σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με βάση εισαγωγής τα 20.354 μόρια, θα δεχθεί μετεγγραφές από 5 τμήματα της περιφέρειας, με τη χαμηλότερη βάση να διαμορφώνεται στο τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (14.917 μόρια), δηλαδή 5.447 λιγότερα από αυτά που χρειάστηκαν όσοι πέρασαν απευθείας στο ΕΜΠ.
Πολλά τα παραδείγματα
Τα παραδείγματα με τις τεράστιες διαφορές μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ είναι πολλά. Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας άνοιξε τις «πύλες» στους φετινούς πρωτοετείς με 16.680 μόρια. Τα υπόλοιπα 8 είχαν σημαντικά χαμηλότερες βάσεις, με το πιο ακραίο παράδειγμα να καταγράφεται στο τμήμα της Ρόδου (13.200).
Η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο στις μετεγγραφές, μεταξύ των αντίστοιχων σχολών, καθώς θα δεχθεί φοιτητές από έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη