Thumbnail
Game of Thrones

Το προτελευταίο επεισόδιο της 5ης σεζόν του Game of Thrones θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά, στενάχωρα και ανατρεπτικά επεισόδια της σειράς και σίγουρα θα μπει στην top5 λίστα με αυτά που έκαναν έξαλλο το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, μαζί με τον Ματωμένο Γάμο, το βιασμό της Sansa και το θάνατο του Oberyn.

*Ακολουθούν σπόιλερ για το 9ο επεισόδιο της 5ης σεζόν Game of Thrones*

Στο «The Dance of Dragons» είδαμε να συμβαίνει μπροστά στα έντρομα μάτια μας ο θάνατος ενός από τους πιο γλυκούς, αθώους και αξιαγάπητους χαρακτήρες των Επτά Βασιλείων και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι στο σύμπαν του George R.R. Martin. Ο Stannis ξεγέλασε και πρόδωσε την κόρη του, παραδίδοντάς τη στη Melisandre για να προσφέρει το βασιλικό της αίμα ως θυσία στον Θεό του Φωτός. Ο ίδιος και η παθητική γυναίκα του απλά παρακολουθούσαν όσο οι φλόγες τύλιγαν τη Shireen που ούρλιαζε ζητώντας βοήθεια από τους γονείς της. Ξεκάθαρα από τις πιο επίπονες σκηνές που έχει χρειαστεί να παρακολουθήσουμε και στους πέντε κύκλους του GoT, ακόμα και αν η κάμερα δεν ήταν στραμμένη στη φωτιά.

Τόσο οι φαν της σειράς όσο και οι κριτικοί εξέφρασαν την οργή και την απελπισία τους για αυτόν τον οδυνηρό θάνατο, με πολλούς να διερωτώνται κατά πόσο το επεισόδιο τράβηξε την υπόθεση από τα μαλλιά και το παράκανε -ειδικά αν σκεφτούμε πως, λίγο πριν τη σκηνή με το κάψιμο της Shirren, είχαμε δει τον Meryn Trant να ζητά από την τσατσά του οίκου ανοχής μια εξαιρετικά μικρή κοπέλα για να κάνει τη δουλειά του. Οι βιασμοί, οι δολοφονίες, η αιμομιξία, τα βασανιστήρια, ο ευνουχισμός και η παιδεραστία δεν είναι καινούργια χόμπι στο Game of Thrones, ο σκληρός θάνατος ενός μικρού κοριτσιού, όμως, από τους ίδιους του τους γονείς σήμανε το συναγερμό πως το πράγμα έχει αρχίσει να ξεφεύγει.

shireen

Ο Dan Weiss, ένας εκ των δύο δημιουργών της σειράς, μίλησε στο Entertainment Weekly για την απόφασή τους να σκοτώσουν τη Shireen (η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι ακόμα ζωντανή στα βιβλία).

«Απαίσια πράγματα συμβαίνουν συνέχεια στους ανθρώπους αυτής της σειράς και το συγκεκριμένο ήταν αυτό που θεωρήσαμε πως ήταν εξ ολοκλήρου δικαιολογημένο -από αφηγηματικής άποψης» είπε ο Weiss στο EW. Ο σεναριογράφος συνέχισε λέγοντας πως η σκηνή «έπρεπε να είναι τόσο φρικτή» για τους θεατές.

Γιατί όμως το Game of Thrones επιμένει να υποβάλλει το κοινό του σε τέτοια οδυνηρά περιστατικά βίας εναντίων αγαπημένων χαρακτήρων; Φαίνεται πως οι δημιουργοί θέλουν να υπάρχουν τέτοιες σκηνές ώστε να εγείρουν ερωτήματα ηθικής στον κόσμο.

Ο Weiss ξέρει μεν πως οι φαν του GoT θα επηρεαστούν από την απώλεια ενός αγαπημένου τους χαρακτήρα, ταυτόχρονα όμως τον ενδιαφέρει το γιατί δεν αντιδρούμε τόσο έντονα όταν σκοτώνεται ένας χαρακτήρας που δε γνωρίζουμε καλά. «Οπότε, αντί να πούμε “Πώς μπορείς και το κάνεις αυτό σε κάποιον που ξέρεις και νοιάζεσαι;” τότε ίσως όταν συμβαίνει σε κάποιον που δε γνωρίζουμε τόσο καλά, τότε ίσως να μας επηρεάσει περισσότερο», λέει ο Weiss. Αντί να ανησυχούμε μόνο για αυτούς με τους οποίους έχουμε δεθεί συναισθηματικά, ίσως το GoT να θέλει να μας προκαλέσει ως θεατές, ζητώντας μας να νιώσουμε συμπόνοια για τις μεγαλύτερες τραγωδίες που δεν μας αφορούν άμεσα.

shireen

Μπορεί να μη συμφωνείτε με την άποψη του Weiss, ή με το σενάριο της σειράς όσο απομακρύνεται από την ιστορία των βιβλίων, δεν μπορείτε όμως να διαφωνήσετε στο ότι το Game of Thrones δεν νοιάζεται (ούτε νοιάστηκε ποτέ) να είναι ευχάριστο απέναντι στους θεατές του. Η σειρά έχει αποδείξει αμέτρητες φορές πως δε δίνει σημασία στις οργισμένες αντιδράσεις και συνεχίζει ακλόνητη το στόχο της: να απεικονίζει συνεχώς τη διαφθορά στην οποία θα υποπέσει ο άνθρωπος όταν διψά για δόξα και δύναμη. Είναι διασκεδαστικό να το βλέπεις; Όχι ιδιαίτερα. Και ο θάνατος ενός παιδιού μπορεί να κάνει την εμφάνιση των δράκων πολύ λιγότερο συναρπαστική, όπως διαπιστώσαμε όλοι τη Δευτέρα που μας πέρασε.

shireen

Ωστόσο, ο Weiss και ο συν-δημιουργός της σειράς, David Benioff, εξακολουθούν να θέλουν να μας πιέζουν, για να μας αναγκάζουν να εξετάζουμε συνεχώς τις δικές μας συναισθηματικές αντιδράσεις απέναντι στο κακό, αλλά και για να μας αποδείξουν πως δεν είναι όλες οι ιστορίες ευχάριστες προς παρακολούθηση -ειδικά αυτές που αντικατοπτρίζουν τη φρίκη μιας συγκεκριμένης περιόδου. Δεν υπερασπιζόμαστε απαραίτητα την τακτική του GoT, είναι όμως ενδιαφέρον να παρατηρείς και να αναλύεις το πώς οι φαν εξακολουθούν να βλέπουν μια σειρά που τους ενοχλεί και πότε ακριβώς θεωρούμε ως κοινό πως ξεπερνιούνται τα όρια.

Μέχρι και ο Liam Cunningham, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Ser Davos Seaworth, δεν θεώρησε πως το συγκεκριμένο επεισόδιο ξεπέρασε τα όρια. Παρότι ο Ser Davos δεν έχει μάθει ακόμα τι συνέβη στη Shireen, ο Cunningham είπε στους New York Times πρόσφατα πως «έμεινε έκπληκτος» όταν διάβασε τη σκηνή στο σενάριο. «Πιστεύω πως θα υπάρξουν αντιδράσεις μετά τη Shireen» είπε ο ηθοποιός. «Είναι μια δύσκολη σειρά. Ένας από τους λόγους που τόσος κόσμος την αγαπά και τη σέβεται είναι πως δεν επιλέγει τον εύκολο δρόμο. Πραγματικά σου πετά πράγματα κατάμουτρα».

Όπως και ο Weiss, έτσι και ο Cunningham είπε πως η συγκεκριμένη σκηνή «έπρεπε να είναι φρικτή» και υπενθύμισε στους φαν πως έτσι λειτουργεί το Game of Thrones. Τώρα, το αν θέλεις να βλέπεις μια σειρά που επιμένει να σου διαλύει τη ψυχολογία κατ' εξακολούθηση, αυτό είναι καθαρά και μόνο δική σου επιλογή.

Αναδημοσίευση από Huffingtonpost.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα