Thumbnail
Αυστηρό μήνυμα από την κυβέρνηση

Αντιμέτωποι με το νέο νόμο, που σηματοδοτεί το τέλος τής προνομιακής τους σχέσης με την εκτελεστική εξουσία, οι καναλάρχες επιχειρούν να δημιουργήσουν μια "ανθρώπινη ασπίδα" υπέρ των προνομίων τους, προχωρώντας σε δρομολογημένες απολύσεις και εξωφρενικές μειώσεις μισθών.

Η αρχή έγινε στον ANT1 και τον ραδιοφωνικό Alpha, ενώ η έγκαιρη παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και του υπουργείου Εργασίας αποσόβησε ανάλογες εξελίξεις σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας "ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών". Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών σωματείων και εργαζομένων.

Αυστηρό μήνυμα στους καναλάρχες από τους υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππά και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο: "Οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο".

Οι όμηροι της διαπλοκής

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη σημερινή Αυγή, οι καναλάρχες έδεσαν τους εργαζομένους τους μπροστά στην ατμομηχανή, σαν ανθρώπινη ασπίδα, και μ' ένα πρώτο, ενδεικτικό κύμα απολύσεων προειδοποίησαν τους αρμόδιους αλλά και καθέναν που αγωνιά για τη δουλειά του και την επαύριο: Μη μας θίγετε γιατί δεν θιγόμαστε μόνο εμείς. Κρατάμε ομήρους

Η οργανωμένη παραπληροφόρηση, που υπήρξε ανέκαθεν σήμα κατατεθέν της διαπλοκής, παροξυνόταν κατά καιρούς, κυρίως όταν επρόκειτο να θιγούν τα προνόμια των καναλαρχών ή φαινόταν να διαμφισβητούνται θεμελιώδεις όροι του συμβολαίου που είχε ατύπως υπογραφεί. Αυτές προπάντων οι κορυφώσεις, που έπαιρναν τη μορφή ανοιχτής πρόκλησης προς την κοινή νοημοσύνη ολοένα συχνότερα, ξεσήκωναν τη γενική αγανάκτηση και οδήγησαν στη γενική απαξίωση των δελτίων ειδήσεων των ιδιωτικών μέσων.

Έτσι, ένα σύστημα που διαφήμιζε μέσω της πρόκλησης την ισχύ του (και ποιος θα μπορούσε να του αντιταχθεί; αυτό καλούμασταν να πιστέψουμε) κατέληξε να χάσει τη γυαλάδα που του εξασφάλιζαν το λάιφ στάιλ και οι εκπομπές-σκουπίδια στις οποίες εξ αρχής ειδικεύτηκε. Και δίχως τη γυαλάδα, οι προφανείς -θεωρητικά- αυθαιρεσίες καθίστανται επιτέλους και ορατές. Είναι δύσκολο πια να κρυφτούν ο αθέμιτος δανεισμός, η φοροδιαφυγή, η υποστήριξη, έναντι ανταλλαγμάτων, από ένα καταρρέον πολιτικό προσωπικό κι ένα πλέγμα συμφερόντων που δέσμευσε όλη την ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες. Απ' αυτή την άποψη, η κυβέρνηση δεν καινοτομεί, απλώς ορθοτομεί: παραβιάζει τις θύρες που είχαν ανοίξει η γενική κατακραυγή και η απογύμνωση.

Όμως η απογύμνωση ακριβώς αποκάλυψε και τα θεμέλια της κατά καιρούς παραπληροφόρησης: μιαν άλλη παραπληροφόρηση, υπόρρητη, διαρκή, σχετικά με τον ίδιο τον κώδικα αξιών που υιοθέτησαν και προάγουν τα διαπλεκόμενα media. Δεν ήταν για λόγους «αντικειμενικότητας» που αποκαθαιρόταν επί έτη στα πάνελ η Ακροδεξιά, δεν ήταν για λόγους «ανθρωπισμού» που προάγονταν οι υλακές σχετικά με την υγειονομική βόμβα που αποτελούν, εξ ορισμού φυσικά, οι βρομεροί «λαθρομετανάστες». Ένα καθεστώς ψευδωνύμων κυριάρχησε σε όλους τους τομείς, σ' οτιδήποτε αποτελούσε τάχατες «είδηση» - ξεκινώντας από τη λέξη καθ' εαυτήν.

Και ομοίως ψευδώνυμη ήταν η «εργασία» που τα κανάλια αυτά παρείχαν στους εργαζομένους τους - και που θα έπαυε ν' αποτελεί ιερό αγαθό, σαν αυτό των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός φέρ' ειπείν, τη στιγμή που τα προνόμια του εργοδότη θα διακυβεύονταν. Όταν η στιγμή αυτή ήρθε, τα ψευδώνυμα ξόφλησαν. Οι καναλάρχες έδεσαν τους εργαζομένους τους μπροστά στην ατμομηχανή, σαν ανθρώπινη ασπίδα, και μ' ένα πρώτο, ενδεικτικό κύμα απολύσεων προειδοποίησαν τους αρμόδιους αλλά και καθέναν που αγωνιά για τη δουλειά του και την επαύριο: Μη μας θίγετε γιατί δεν θιγόμαστε μόνο εμείς. Κρατάμε ομήρους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία
Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών υποψήφιων για απόσπαση με σκοπό την κάλυψη θέσεων διδακτικού προσωπικού στα Ευρωπαϊκά Σχολεία
Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία
ΕΟΠΠΕΠ
ΕΟΠΠΕΠ: Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις πιστοποίησης Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ για 2.900 αποφοίτους
Τα αποτελέσματα θα είναι στη διάθεση των αποφοίτων που συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα του...
ΕΟΠΠΕΠ: Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις πιστοποίησης Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ για 2.900 αποφοίτους