Thumbnail
Για τους Σύρους πρόσφυγες

του Βασίλη Πλατή, φιλόλογου-δρος Ιστορίας Α.Π.Θ.

Μια σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησα πρόσφατα στο ακριτικό Πολύκαστρο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, όπου συνωθούνται χιλιάδες ταλαιπωρημένοι Σύροι -κατά το πλείστον- πρόσφυγες με σκοπό να περάσουν από την Ειδομένη στα Σκόπια με τελικό προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ήταν αρκετή για να ανατρέψει αρκετά από τα αρνητικά στερεότυπα που αναπαράγονται τις τελευταίες μέρες από μικρή -ευτυχώς- μερίδα του τύπου στην Ελλάδα.

            Η παντελής απουσία της ελληνικής πολιτείας αναφορικά με την παροχή στοιχειώδους φροντίδας προς τους πρόσφυγες αναπληρώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την τοπική κοινωνία. Σε μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, η ανθρωπιά περισσεύει. Συνάντησα και συνομίλησα με κατοίκους του Πολυκάστρου που μεταβαίνουν καθημερινά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα για να μοιράσουν τρόφιμα και φάρμακα, να παράσχουν ιατρική φροντίδα όπου υπήρχε ανάγκη και να μετριάσουν τον πόνο των προσφύγων. Οι ίδιοι μιλώντας για τους πρόσφυγες κάνουν λόγο για αξιοπρεπείς στην πλειονότητά τους ανθρώπους, μορφωμένους -οι περισσότεροι γνωρίζουν αγγλικά- που αναζητούν τρόπο διαφυγής από την «κόλαση» του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται στην περιοχή τους.

            Οι παραπάνω μαρτυρίες ασφαλώς αποκρούουν ισχυρισμούς για το «ποιόν» αυτών των ανθρώπων στο σύνολό τους καθώς και για τη συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας απέναντί τους. Αρκετοί έχουν αναφερθεί σε φαινόμενα εκμετάλλευσης ή ακόμη και εξαπάτησης των προσφύγων κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. Προφανώς τέτοιου είδους «κρούσματα» έχουν διαπιστωθεί, είναι όμως ευάριθμα.

            Ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει βιώσει προσφυγιά και διατηρεί ακόμη χαραγμένη ανεξίτηλα τη μνήμη της. Στην περίπτωση μάλιστα του ελληνικού λαού, σημαντικό κομμάτι του υποχρεώθηκε να ξεριζωθεί βίαια από τις πατρογονικές εστίες του ύστερα από τη συνομολόγηση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών, την 30η Ιανουαρίου 1923. Στο νομό Κιλκίς, σε μια περιοχή καθαρά προσφυγική (κατοικείται κυρίως από Πόντιους πρόσφυγες, αλλά και Μικρασιάτες, Ανατολικορωμυλιώτες και άλλους) η συλλογική μνήμη διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται ισχυρά αντανακλαστικά σε περιστάσεις όπως η σημερινή.

            Από την άλλη πλευρά, ο εθελοντισμός φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της.  Η αδυναμία του κράτους να ανακουφίσει τον πόνο των πολιτών και να σταθεί αρωγός στα προβλήματά τους αντισταθμίζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ευαισθησία που επιδεικνύουν αρκετοί συμπολίτες μας. Ίσως είναι κατάλληλη στιγμή η ελληνική κοινωνία να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς στο εσωτερικό της, ώστε να απορροφηθούν κατά το δυνατό οι «κραδασμοί» που προκαλούνται στο κοινωνικό σύνολο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.   

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sholika-vivlia.jpg
Το ρεπορτάζ του alfavita.gr για την εμπλοκή φροντιστηριακού οργανισμού στη συγγραφή σχολικών βιβλίων συζητιέται αύριο Δευτέρα στη Βουλή
Αύριο στη Βουλή συζητιέται επίκαιρη ερώτηση για το πολλαπλό βιβλίο και την εμπλοκή μεγάλου φροντιστηριακού οργανισμού στη συγγραφή.
Το ρεπορτάζ του alfavita.gr για την εμπλοκή φροντιστηριακού οργανισμού στη συγγραφή σχολικών βιβλίων συζητιέται αύριο Δευτέρα στη Βουλή