Thumbnail
Απενεργοποιήσεις Αριθμών Φορολογικού Μητρώου 

Σε απενεργοποιήσεις Αριθμών Φορολογικού Μητρώου σε επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών που κλέβουν ΦΠΑ μέσω τριγωνικών εικονικών συναλλαγών θα προχωρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, ανοίγει τον δρόμο στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ να «τραβά την πρίζα» σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε «μαύρη λίστα» άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί.

Στην σχετική απόφαση απαριθμείται πλειάδα περιπτώσεων οι οποίες θα οδηγούν εφεξής σε ακύρωση κάθε δυνατότητας συναλλαγής από την επιχείρηση, μετά τη διαγραφή του ΑΦΜ της.

Έτσι, αν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για έναν χρόνο δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή για έναν χρόνο υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, τότε αυτομάτως το ΑΦΜ της επιχείρησης θα απενεργοποιείται.

Άμεση ακύρωση του ΑΦΜ θα γίνεται όταν διαπιστώνεται πως ο φορολογούμενος δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια εφορία.

Ακύρωση του ΑΦΜ θα επιβάλλεται και όταν διαπιστώνεται πως η επιχείρηση έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά στον ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμός κ.λπ.) ή αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.

Σε ειδικές περιπτώσεις η απόφαση της ΓΓΔΕ προβλέπει έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας 10 ημερών για εξηγήσεις εκ μέρους της επιχείρησης.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα