Thumbnail
Τουρκικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για ρωσικό Sukhoi SU-30

Λάθος χαρακτήρισε η Μόσχα την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρο από ρώσικο μαχητικό που επιχειρεί στη Συρία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργού εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Σήμερα το πρωί, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας προερχόμενο από τη Συρία στις 3 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα την απογείωση δύο τουρκικών F-16 προς αναχαίτιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, τουρκικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για ρωσικό Sukhoi SU-30, που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για μερικές εκατοντάδες μέτρα, στη νότια επαρχία του Γιαϊλανταγί στο Χατάι για δύο λεπτά της ώρας, επιστρέφοντας στον συριακό εναέριο χώρο μετά από μία προειδοποίηση.

Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα της Hurriyet, δύο τουρκικά F-16 παρενοχλήθηκαν από άγνωστης προέλευσης MiG-29 για πέντε λεπτά κατά τη διάρκεια πτήσης περιπολίας στα σύνορα με τη Συρία. 

Ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου αναφέρει πως το MiG διατήρησε «κλειδωμένα» τα τουρκικά μαχητικά για διάστημα 5 λεπτών και 40 δευτερολέπτων. Σημειώνεται πάντως ότι το MiG-29 είναι τύπος που χρησιμοποιείται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Καρλόφ, και διαμαρτυρήθηκε, προειδοποιώντας ότι τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να επαναληφθούν και, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη για οποιοδήποτε «ανεπιθύμητο περιστατικό». 

Παράλληλα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής όποιος και αν είναι αυτός που θα παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινίρλιοφλου, επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ είχε σκοπό να έρθει σε επαφή με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Γερμανό ΥΠΕΞ. Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Αμερικανό, τον Γάλλο, τον Ιταλό και τον Βρετανό ομόλογό του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι σε επαφή με την Άγκυρα για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις ρωσικές επιχειρήσεις υπέρ του καθεστώτος Άσαντ ως μια κίνηση αντίστοιχη του να δένεται κανείς σε ένα πλοίο που βουλιάζει. Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τα περιστατικά «απαράδεκτα», καλώντας έκτακτη συνεδρίαση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Hurriyet, Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι τα τουρκικά ραντάρ «κλείδωσαν», στις 2 Οκτωβρίου, ένα ρωσικό μαχητικό που πραγματοποιούσε βομβαρδισμούς σε ένα συριακό χωριό που βρίσκεται στα σύνορα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα