Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς ως «αδικαιολόγητους» και επιζήμιους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Σε απάντηση, η ΕΕ εξετάζει την επιβολή αντιμέτρων που θα στοχεύουν σε αμερικανικές εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Google, η Amazon και η Facebook. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» και ότι η Ένωση θα ενεργήσει για να διαφυλάξει τα οικονομικά της συμφέροντα, προστατεύοντας τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της.
Οι ΗΠΑ και το ψηφιακό "μπαζούκα' της ΕΕ
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η πρόεδρος της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλείται: αν ο Λευκός Οίκος δεν υποχωρήσει στις μονομερείς δασμολογικές του επιθέσεις, η απάντηση θα είναι στοχευμένη και ψηφιακή. Όπως δήλωσε, «θα μπορούσαν να επιβληθούν φόροι στα διαφημιστικά έσοδα ψηφιακών υπηρεσιών», δηλαδή στους ίδιους τους κολοσσούς που τροφοδοτούν την ψηφιακή οικονομία των ΗΠΑ: Google, Meta, Amazon και όχι μόνο.
Η κλιμάκωση δεν είναι καινούργια. Οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλαν δασμούς στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, φτάνοντας να φορολογούν έως και το 25% σε βασικά προϊόντα. Εν μέσω αυτής της αντιπαράθεσης, οι Βρυξέλλες προσπαθούν —ίσως μάταια— να διασώσουν το πνεύμα της συνεργασίας, προσφέροντας προσωρινές αναστολές σε αντίποινα. Όμως, όλα δείχνουν πως η υπομονή τελειώνει και το επόμενο βήμα αφορά τα «άυλα» σύνορα του Διαδικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν διαθέτει πλέον έναν ειδικό «μηχανισμό αποτροπής μέτρων εξαναγκασμού», τον οποίο η διεθνής δημοσιογραφία αποκαλεί «μπαζούκα». Το εργαλείο αυτό προβλέπει παγώματα στην πρόσβαση εταιρειών σε ευρωπαϊκές αγορές, ακόμη και παρεμπόδιση επενδύσεων, μια κίνηση που αν συμβεί, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στο ήδη εύθραυστο έδαφος των ευρωατλαντικών σχέσεων.
Η στάση της Ευρώπης δεν είναι απλώς αμυντική, αλλά βαθιά πολιτική. Όπως υπογραμμίζει η φον ντερ Λάιεν, «το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις τεχνολογίες είναι απαραβίαστο». Πίσω από αυτή τη διατύπωση κρύβεται η βαθύτερη αντίληψη ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να παζαρέψει τις αξίες της για χάρη εμπορικών διευκολύνσεων, ειδικά σε θέματα φορολόγησης, ανταγωνισμού και ελέγχου περιεχομένου.
Η φράση της προέδρου της Επιτροπής ότι «ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη μια καλή κρίση», αποκαλύπτει την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική: μετατροπή της σύγκρουσης σε αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό των διεθνών κανόνων του εμπορίου. Το αν αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της Ευρώπης ή αν θα οδηγήσει σε νέα, ανεξέλεγκτα ρήγματα, μένει να φανεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ψηφιακός εμπορικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε.
Η μάχη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τα αντίποινα που απειλούν τις διμερείς σχέσεις
Σε μια προσπάθεια να δοθεί χώρος για διαπραγματεύσεις, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τους προγραμματισμένους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα για 90 ημέρες, ανταποκρινόμενη στην αντίστοιχη κίνηση του Τραμπ. Παρά την αναστολή, η ΕΕ προετοιμάζει πρόσθετα αντίμετρα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τον τεχνολογικό και τον τομέα υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η διαμάχη για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών έχει ενταθεί, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από τις συνομιλίες για την παγκόσμια φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Αυτό έχει οδηγήσει την ΕΕ να εξετάζει την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, κίνηση που πιθανώς θα προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΕ μπορεί να επιλέξει να στοχεύσει τις αμερικανικές ψηφιακές υπηρεσίες ως αντίμετρο στους δασμούς των ΗΠΑ, δεδομένου του σημαντικού εμπορικού ελλείμματος της Ευρώπης στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς ή φόρους στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με αντίποινα, όπως την επιβολή δασμών σε γαλλικά προϊόντα, ως απάντηση στη φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών από τη Γαλλία. Αυτό υποδηλώνει ότι η διαμάχη για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η τρέχουσα εμπορική διαμάχη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αναδεικνύει τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας στην ψηφιακή εποχή. Οι επόμενες κινήσεις και των δύο πλευρών θα καθορίσουν το μέλλον των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων και την ισορροπία δυνάμεων στον τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών.
Τα θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά. Είναι η Ευρώπη έτοιμη να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας; Μπορεί το «ψηφιακό μπαζούκα» να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων, ή θα αποδειχθεί απλώς ένα πολιτικό εργαλείο για την κερδοφόρα κερδοσκοπία της καθυστέρησης, προκειμένου να κερδηθεί περισσότερο έδαφος στις διαπραγματεύσεις;
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ