Το επιβάλλει το έθιμο στις Εθνικές επετείους (28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου), την Κυριακή των Βαΐων, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6 Αυγούστου), το τραπέζι να στρώνεται με βακαλάο σκορδαλιά. Στην Πάτρα την λέμε και αλιάδα και οι παλιοί την έφτιαχναν χτυπώντας την πατάτα στο γουδί. Οι λιγότεροι παραδοσιακοί αντικατέστησαν το γουδί με το multi.
Μια παραδοσιακή συνταγή αλιάδας (από το εστιατοριο piato στην Πάτρα):
Τι χρειαζόμαστε (για 4 μερίδες):
4 πατάτες μεγάλες
3-5 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως την προτίμηση)
Χυμός 1 λεμονιού (ή αντίστοιχη ποσότητα ξύδι-ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
1/4 κουταλάκι αλάτι
Ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι κρασιού)
1-2 κομμάτια βακαλάο
Πώς τη φτιάχνουμε:
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε λίγο νερό.
Βράζετε 1-2 κομμάτια βακαλάο.
Καθαρίζετε τις σκελίδες και τις βάζετε στο γουδί (ή στο multi, αν είστε λιγότερο παραδοσιακοί) μαζί με το αλάτι και τον μισό χυμό λεμονιού ( ή ξύδι) και τα πολτοποιείτε, χτυπώντας με το γουδοχέρι (το multi κάνει μόνο του τη δουλειά).
Συνεχίζετε ρίχνοντας στο γουδί (ή στο multi) 1 πατάτα και 3 κουταλιές νερό, από αυτό που βράστε τον βακαλάο και μια λάδι, πολτοποιείτε αδειάζετε το μίγμα σε μπωλ και ρίχνετε και τις υπόλοιπες πατάτες μία-μία με τον ίδιο τρόπο.
Αν το μίγμα είναι πολύ ρευστό αυξήστε το λάδι.
Δοκιμάστε και προσθέστε ανάλογα λεμόνι (ή ξύδι) ή λάδι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση