Thumbnail
Πρόκειται για τα άρθρα 26 έως 30 του νομοσχεδίου

Μικρές ή και καθόλου ποινές για εκείνους που στο πλαίσιο διαμαρτυρίας προχωρούν σε καταλήψεις δρόμων και ή και κοινωφελών εγκαταστάσεων (όπως η ΕΡΤ, η ΔΕΗ, κά) προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείο Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προς διαβούλευση. 

Το σκεπτικό του νομοθέτη προβλέπει ότι είναι στην κρίση του δικαστή να αποφασίσει εάν οι καταλήψεις αυτές τελέστηκαν για την προάσπιση «μείζονος κοινωνικού συμφέροντος» - αν και η γενική αυτή έννοια δεν αποσαφηνίζεται στην συγκεκριμένη διάταξη.

Πρόκειται για τα άρθρα 26 έως 30 του νομοσχεδίου, κατά τα οποία ορίζεται ότι κριτήριο για το ύψος της τιμωρίας που θα επιβάλλεται για τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας ή παρακώλυσης συγκοινωνιών είναι ο βαθμός της σημαντικότητάς της. Αν δηλαδή η παρακώλυση αυτή ήταν μικρής διάρκειας ή έκτασης, τότε και η ποινή μπορεί να είναι αναλόγως μικρή. «Αν από την πράξη δεν προέκυψε δυνατότητα κοινού κινδύνου για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, επιβάλλεται φυλάκιση έξι μηνών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ η ίδια ποινή προβλέπεται και στην περίπτωση που η παρεμπόδιση λειτουργίας μιας εγκατάστασης δεν ήταν σημαντική.

Όπως ακόμα αναφέρεται, «το δικαστήριο δύναται να απαλλάξει το δράστη, εφόσον πειστεί ότι ο κίνδυνος που μπορούσε να προκύψει ή προέκυψε ήταν ασήμαντος ή ότι δεν χρειάζεται να επιβληθεί ποινή αν ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος».

Επίσης την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων» που κυρώθηκε με τον ν. 2811 του 2000, προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος την χαρακτήρισε «μαθητικό ιδιώνυμο» τονίζοντας πως οδηγεί ανήλικους μαθητές ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, «μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφυγικά
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Χτύπησαν και «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί 15χρονο μαθητή - Καταγγελία γονέων
Στα Προσφυγικά: ««Ομάδα αστυνομικών της ΔΡΑΣΗ συνέλαβαν τον μαθητή μας Χ.Κ. βίαια και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, χτυπώντας τον, εξυβρίζοντάς τον και...
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Χτύπησαν και «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί 15χρονο μαθητή - Καταγγελία γονέων