Thumbnail
Αστυνομική αυθαιρεσία

Ένα άνευ προηγουμένου περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν και χτύπησαν βίαια φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη των ΕΑΑΚ, οι οποίοι και οποίες κατευθύνονταν ειρηνικά προς την πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τακτική δικάσιμο για το πρωί της Δευτέρας, στις 11πμ, έλαβε ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων φοιτητών μετά την απολογία του στον εισαγγελέα το πρωί του Σαββάτου.

Ο φοιτητής πέρασε από την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά δεν αφέθηκε ελεύθερος για το Σαββατοκύριακο, και μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος συνεχίζεται να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου με χτυπηματα στο κεφάλι, μετά τον ξυλοδαρμό του από τους άνδρες των ΜΑΤ, και θα περάσει από τον εισαγγελέα όταν πάρει εξιτήριο.

Οι δύο φοιτητές αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας, της εξύβρισης και της αντίστασης από κοινού, ενώ ένας από τους δύο αντιμετωπίζει και την κατηγορία της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου.

Το πρωί του Σαββάτου κατά την διάρκεια της κατάθεσης στον εισαγγελλέα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Δικηγόρος:  Κατάπτυστη η νομική διαδικασία για τους δύο φοιτητές

Η δικηγόρος των δύο φοιτητών Αρετή Σκουνάκη σε δήλωση της στο alterthess.gr κάνει λόγο για μια κατάπτυστη νομική διαδικασία που ακολούθησε η δικαιοσύνη.

«Ο φοιτητής πέρασε από τον εισαγγελέα χωρίς την παρουσία της δικηγόρου, ενώ ήταν γνωστή η συνήγορος στις αρχές από την δικογραφία, με fast track διαδικασίες. Χωρίς την παρουσία της δικηγόρου κλήθηκε και στην έδρα του αυτόφωρου τριμελούς πλημμελειοδικείου, χωρίς να έχω επικοινωνήσει μαζί του» σημειώνει η κ. Σκουνάκη.

«Δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί του ώστε να έχουμε δύο μάρτυρες ώστε να βεβαιώσουν ότι έχει γνωστή και ορισμένη κατοικία εδώ και τέσσερα χρόνια που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη. Το δικαστήριο διατήρησε την προσωρινή του κράτηση, η οποία σε πλημμελήματα διατηρείται μόνο όταν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και δεν έχει γνωστή και ορισμένη διαμονή.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, θυμίζει μέρες χούντας Σαμαρά, είναι βαρύτατη πρόκληση για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Σαν μπράβοι και μαφιόζοι ένστολοι χτύπησαν τα παιδιά χθες, τα συνέλαβαν με κατασκευασμένα κατηγορητήρια, τα οποία δυστυχώς επικύρωσε με έναν τρόπο η εισαγγελική και δικαστική αρχή» τονίζει η δικηγόρος των δύο φοιτητών.

«Ο σημερινός κατηγορούμενος πριν από 15 μέρες είχε αθωωθεί ομόφωνα από την κατηγορία της δήθεν εξύβρισης αστυνομικών σε περσινή πορεία στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αστυνομικοί που του έκαναν μήνυση πρόκειται να δικαστούν για σωματική βλάβη εναντίον του και για συκοφαντική καταμήνυση. Τα παιδιά έχουν στοχοποιηθεί από ένστολους της ΕΛΑΣ» κατέληξε η κ. Σκουνάκη.

Τα γεγονότα

Δύο φοιτήτριες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και δύο φοιτητές, μέλη των ΕΑΑΚ, συνελήφθησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από αναίτια επίθεση που δέχθηκαν από διμοιρία των ΜΑΤ το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Εγνατία και Μητροπολίτου Γεναδίου βρίσκονται σταθμευμένες διμοιρίες των ΜΑΤ με αφορμή την πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Αγ. Βενιζέλου.

Οι φοιτητές καθώς κατευθύνονταν προς το Άγαλμα Βενιζέλου δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα δύο φοιτήτριες να βρεθούν στο οδόστρωμα και να μεταφερθούν στ Γ.Ν Παπανικολάου, ενώ οι δύο φοιτητές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο ΑΤ της Πλατείας Δημοκρατίας, ο ένας εκ των οποίων τραυματισμένος.

Στη συνέχεια η πορεία αλληλεγγύης στου πρόσφυγες και τους μετανάστες κατευθύνθηκε προς το ΑΤ της Πλ. Δημοκρατίας, όμως οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εγνατία.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο φοιτήτριες που τραυματίστηκαν είναι καλά στην υγεία τους, η μία με 7 ράμματα στο λαιμό, ενώ και μια τρίτη φοιτήτρια που δέχθηκε επίθεση μεταφέρθηκε αργότερα στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τον έναν από τους συλληφθέντες που τραυματίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής έμεινε στο νοσοκομείο κάτω από ισχυρή παρουσία αστυνομικών.

Πηγή: alterthess.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο αιγαιου
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
«Μετονομασία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς μεταβολή του επιστημονικού πεδίου...
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
daskalos
Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
Προκήρυξη – πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση κενών θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
Η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων
φάρμακα
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη
Έλεγχος της ΕΑΔ σε φαρμακείο μετά από καταγγελία για πώληση ληγμένου φαρμακευτικού σκευάσματος για βρέφη
Σοκ σε φαρμακείο της Αθήνας: Πουλούσε ληγμένα σκευάσματα μερικά εκ των οποίων ήταν για βρέφη