Thumbnail
 Η Coca Cola ξέρει… να πληρώνει έρευνες

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το περιοδικό Fortune, ο παγκόσμιος ηγέτης των αναψυκτικών διέθεσε εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια επιστημονική μελέτη εμμέσως προωθεί και υπερασπίζεται το συγκεκριμένο προϊόν. 

Η εταιρεία έθεσε στην υπηρεσία της ερευνητές που υιοθετούν την άποψη ότι η διατροφή δεν επηρεάζει την αύξηση του σωματικού βάρους στο ποσοστό που οι περισσότεροι. Οι μελέτες αυτές προσπαθούν να αποδομήσουν τις ευθύνες των αναψυκτικών με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης για την όλο και περισσότερο αυξανόμενη παχυσαρκία

Η Coca-Cola έχει δώσει περίπου 10 εκατομμύρια λίρες τα τελευταία πέντε χρόνια  σε επιστημονικές έρευνες στην Βρετανία για τους παραπάνω σκοπούς. Όπως αναφέρουν οι times πάνω από 350.000 λίρες έχουν δωθεί σε 27 βρετανούς επιστήμονες.

Όπως γράφει  και στην επίσημη ιστοσελίδα της η εταιρεία, υπάρχουν οκτώ περιπτώσεις Συμβούλων της Βρετανικής Κυβέρνησης για θέματα διατροφής και υγείας που πήραν από την Coca Cola χρήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Βρετανικών Times η Coca Cola έδωσε χρήματα και σε κρατικά ιδρύματα όπως το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (224.769 λίρες), το Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία  (67.300 λίρες). Χρήματα φέρεται να πήραν και δίκτυα ενημέρωσης όπως το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (30.000 λίρες).

Η εταιρεία ξόδεψε 4,8 εκατ. λίρες για να δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (EHI) - ερευνητικό ίδρυμα που ασχολείται με τους «σωστούς τρόπους ενυδάτωσης» και που μεταξύ άλλων έχει προτείνει την κατανάλωση αθλητικών κι ενεργειακών ποτών, σαν αυτά που παράγει η εταιρεία.

Όπως γράφουν οι Times, ο Ρου Μόγκαν, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του EHI, υπήρξε καθηγητής της επιστήμης των σπορ στο Πανεπιστήμιο του Λαφμπόροου, το οποίο έλαβε 1 εκατ. λίρες από την Coca-Cola, τη στιγμή που παρείχε διατροφικές συμβουλές σε κορυφαία αθλητικά σωματεία, ενώ και ο Μόγκαν εργαζόταν ως σύμβουλος με την Coca-Cola.

Σε pay roll της Coca Cola βρισκόταν ο Διευθυντής Τοξικολογίας και Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και καθηγητής στο Imperial College, Alan Boobis, η Carrie Ruxton του τμήματος Προδιαγραφών Τροφίμων Σκωτίας. 

Μεγάλα ποσά ως "δώρα" μεταξύ άλλων έλαβε ο Stuart Biddle του LoughBorough University ο οποίος το 2010 ήταν πρόεδρος σε ομάδα του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας σχετικά με την παχυσαρκία, καθώς και ο καθηγητής Ken fox στο Μπρίστολ που κατείχε αντίστοιχη θέση με τον πρώτο κατά το 2009.

Από την πλευρά της, η Coca-Cola δήλωσε σε ανακοίνωσή της πως επιθυμεί να ακολουθεί «κανόνες απόλυτης διαφάνειας σε ό,τι αφορά στα επιστημονικά προγράμματα που χρηματοδοτεί» και ότι «βασίζεται στην επιστημονική έρευνα για να παίρνει αποφάσεις για τα προϊόντα της».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iep_1.jpg
ΙΕΠ: Πρόσκληση για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας ως διοικητικό προσωπικό
Αιτήσεις μονίμων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων από σήμερα 01/07/2024 και ώρα 14:00 έως τις 10/07/2024 και ώρα 14:00
ΙΕΠ: Πρόσκληση για αποσπάσεις τετραετούς διάρκειας ως διοικητικό προσωπικό
ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής βίας
Για τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των τετραμελών ομάδων δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού των 116...
ΙΕΠ: Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικής βίας