Thumbnail
Στο επίκεντρο του Euro Working Group θα βρεθεί την Παρασκευή 

Στο επίκεντρο του Euro Working Group θα βρεθεί την Παρασκευή η πρόταση της Ελληνική κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αλλά και η συνολική πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του real.gr, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργος Χουλιαράκης ενδέχεται να κληθεί να δώσει διευκρινίσεις από ορισμένα κράτη μέλη που έχουν αντιρρήσεις για βάθος και το εύρος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ως προς της διατήρηση του εφάπαξ, των εξαιρέσεων από τα όρια συνταξιοδότησης, της διατήρηση των υψηλών συντάξεων, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και γενικών διαφόρων σημείων του «σχεδίου Κατρούγκαλου».

Στο μικροσκόπιο θα τεθεί όμως και από τους ειδικούς τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πηγή της Ουάσιγκτον, αυτό που βασικά ενδιαφέρει το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητας της ελληνικής πρότασης. Το Ταμείο δεν ενημέρωσε για τις θέσεις του και εκπρόσωπος του είπε στο «ΕΘΝΟΣ» ότι δεν σχολιάζει σε καμία περίπτωση ούτε το θέμα του σχεδίου νόμου ούτε τις πληροφορίες για κάθοδο της κ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά στο γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ κανένας από τους θεσμούς, ούτε καν το ΔΝΤ δε ζητά μείωση των χαμηλών συντάξεων.

Καλά πληροφορημένη πηγή της Κομισιόν εξηγούσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες πως οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι δύο:

• Ο στόχος για βιωσιμότητα 30 ετών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές προβλέψεις (δηλαδή ύψος ΑΕΠ, ανάπτυξη, επίπεδο απασχόλησης, πληθωρισμό και έλλειμμα) και

• Ο στόχος για ετήσια εξοικονόμηση κατά 1% του ΑΕΠ, στόχος δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς η ελληνική ετήσια δαπάνη για συντάξεις είναι εξαιρετικά υψηλή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βασικές ενστάσεις των κρατών μελών, που ενδεχομένως να εκφραστούν, ευκαιρίας δοθείσης στο EWG, είναι:

• Η διατήρηση του θεσμού του εφάπαξ που δεν υπάρχει αλλού στην ευρωζώνη και δεν συνάδει με τις εισφορές,

• Η διατήρηση υψηλών συντάξεων, μέσω της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, στους νυν ασφαλισμένους του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ευγενών ταμείων, ποσά που έχουν τεράστια επίπτωση στη δαπάνη του προϋπολογισμού για συντάξεις,

• Η αργή προσαρμογή προς τα πάνω των ορίων ηλικίας, σε αντίθεση με τη συμφωνία του καλοκαιριού και

• Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για τη χρηματοδότηση των αλλαγών, κάτι που θα φέρει αύξηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.  

Όπως και να έχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποκτά καθοριστικό ρόλο τόσο για την ισορροπία με τους δανειστές όσο και για το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ήδη υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις σε σχέση με μια σειρά από διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και μια ενδεχόμενη περαιτέρω «σκλήρυνση»  των όρων του θα προκαλέσει ακόμα και κυβερνητική αστάθεια.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA metaptixiaka
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος