Thumbnail
Μειώσεις των νέων συντάξεων έως και 50%

Μειώσεις των νέων συντάξεων έως και 50%, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, ζητούν τώρα μεταξύ άλλων οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό. Ειδικότερα ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νεα", τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, τα οποία με βάση την πρόταση Κατρούκαλου φέρνουν μειώσεις 30% αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το υπουργείο Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό. Πρόκειται για τα ποσοστά επί των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων με βάση τα οποία υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης. Παράλληλα οι επερχόμενες δραστικές μειώσεις των νέων συντάξεων έχουν προκαλέσει κύμα εξόδου στη σύνταξη. Συγκεκριμένα το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο – ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου, ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά 0 ώστε η τελική σύνταξή να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής από 15% έως 30%.

Όπως επισημαίνει ο Σάββας Ρομπόλης, η πρόσφατη πρόταση για το Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης εντάσσει όλα τα έτη ασφάλισης (μέσος όρος αποδοχών του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου) στους ίδιους συντελεστές των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,80% για τα πρώτα 15 χρόνια και καταλήγουν σε 2% ως ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο εργαζόμενος εισέρχεται στο 40ο έτος ασφάλισης. Έτσι, με αυτό τον τρόπο η πτωτική τάση των συντάξιμων αποδοχών αποτυπώνεται και στο επίπεδο των συντάξεων (αναλογικό τμήμα) το οποίο μειώνεται από -33,24% μέχρι και -49,72%. Αντίστοιχα, τα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 12% μέχρι και 48,7% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του νέου σχεδίου νόμου, ενώ στο ισχύον σύστημα κυμαίνονται από 12% μέχρι 62%. Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται με τον εύληπτο τρόπο ότι το μικρότερο ποσό των συντάξιμων αποδοχών σε συνδυασμό με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε μικρότερα ποσά σύνταξης, ιδιαίτερα για συντάξιμες μέσες αποδοχές υψηλότερες των 1.000 ευρώ. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα