Thumbnail
Άποψη

Διάβασα πρόσφατα μια αφίσα στο διαδίκτυο η οποία είχε ένα σύνθημα για τη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Περιέγραφε τη μεγάλη διαφορά αυτών των δυο εννοιών και δράσεων. Έλεγε χαρακτηριστικά, ότι η φιλανθρωπία είναι μια κάθετη γραμμή  ενώ η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Η κάθετη γραμμή παραπέμπει στη διαφορά των θέσεων μεταξύ των ανθρώπων, την κορυφή και τον πάτο. Η οριζόντια από την άλλη έχει την ικανότητα να κρατάει στο ίδιο ύψος όλους τους ανθρώπους, από την αρχή μέχρι το τέλος. Τι ωραίος παραλληλισμός! Η αλήθεια είναι ότι τη ζήλεψα πολύ αυτήν τη σκέψη.

Καιρό με προβλημάτιζε αυτό το θέμα .Τελευταία, οι φιλανθρωπίες έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια και προσπαθούν να καλύψουν διάφορες ‘τρύπες’ και κενά του συστήματος και της κοινωνίας μας. Αυτός ο παραλληλισμός καρφώθηκε στο μυαλό μου. Άρχισα να φαντάζομαι ανθρώπους να κάθονται ο ένας πάνω στον άλλον στην κάθετη γραμμή. Σκέφτηκα ότι στην κάθετη γραμμή και να θέλεις να δεις τον ‘από κάτω’ σου δεν μπορείς, τον έχεις προσπεράσει αφού πρώτα τον πάτησες για να ανέβεις. Στέκεσαι πάνω από τον άλλον και πετάς ότι  περισσεύει από τις ‘τσέπες’ σου αποκαλώντας αυτήν την πράξη ‘βοήθεια’. Η κάθετη πορεία μου φέρνει στη σκέψη μια επικίνδυνη σκάλα, που πρέπει να προσέξεις να μην ‘πέσεις’ από τη θέση σου γιατί θα έχεις άσχημη  πτώση.

Οι διαδρομές αυτές είναι τόσο διαφορετικές. Η κάθετη διαδρομή έρχεται από τα ‘πάνω’ προς τα ‘κάτω’ ενώ η οριζόντια ακολουθεί άλλη κατεύθυνση. Στην οριζόντια γραμμή μπορείς να τους δεις όλους γιατί είναι δίπλα σου. Μπορείς να τους αντικρίσεις κατάματα, είναι όλοι στο ίδιο ύψος. Και αυτό που θέλεις να δώσεις και να προσφέρεις το κάνεις χέρι με χέρι, δεν το πετάς κάτω και όποιος το πιάσει. Η οριζόντια  , μοιάζει στο σαν ένας δρόμος ‘ομαλός’ που τον βαδίζεις μαζί με τους διπλανούς σου, όλοι σε μια κοινή πορεία. Αυτός ο οριζόντιος δρόμος έχει συμπαράσταση, είναι δίκαιος , όλοι τον περπατούν με το ίδιο βήμα, δεν βιάζονται ποιος θα βγει πρώτος γιατί δεν υπάρχει ‘κορυφή’ .

Είναι όμως και κάτι ακόμη που διαφέρει ανάμεσα σε αυτές τις δυο έννοιες, η πραγματική αλληλεγγύη δεν έχει  διαχωρισμό πομπού και δέκτη ενώ η φιλανθρωπία έχει. Όταν υπάρχει αλληλεγγύη είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών που την εκφράζουν, να δεις που  ‘χωράει’ και φυσική στο θέμα! Είναι λοιπόν, σαν τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα που λέει πως όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Είναι μια δύναμη η αλληλεγγύη που όταν δρα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί άλλη μια τέτοια  ολόιδια από την άλλη πλευρά, κι έτσι κρατάει ‘σφιχτά’ τα σώματα στα οποία ασκείται .Η αλληλεγγύη έχει  ενότητα , πάει από τον έναν στον άλλον και πάλι ανάποδα, και γι’ αυτό όταν υπάρχει ούτε τελειώνει ούτε χάνεται.

Όσο περισσότερο έρχονται τα μαθηματικά στο μυαλό μου σκέφτομαι ότι η αλληλεγγύη έχει κι άλλη  ιδιότητα , μπορεί και να πολλαπλασιάζει. Πολλαπλασιάζει το συναίσθημα, την βοήθεια , τη δράση και τη σκέψη. Η φιλανθρωπία από την άλλη με την κάθετη γραμμή  τα διαιρεί όλα αυτά και γι αυτό κάποια στιγμή το αποτέλεσμα γίνεται μηδενικό.

Η θεωρία λένε ότι καθορίζει την πράξη, αν γινόταν λοιπόν θα ήθελα να καταργηθεί η κάθετη γραμμή, η κάθετη σκέψη και η ‘διαίρεση’ των ανθρώπων. Ονειρεύομαι ένα  καινούργιο ‘θεώρημα’ που θα έχει να κάνει μόνο με την οριζόντια γραμμή, και ο τύπος του θα εφαρμόζεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο  άλλωστε ότι έχει αποτέλεσματα αφού ακολουθεί τους ‘νόμους’  της αλληλεγγύης. Αυτός ο ‘τύπος’ θα φέρει το δίκαιο, το αληθινό και το ανθρώπινο. Μεχρι τότε μπορούμε να την χαράξουμε εμείς αυτην τη γραμμή, να πάμε να σταθούμε πάνω της, να τη μεγαλώσουμε και να την ακολουθήσουμε.

Υ.Γ: Αφιερωμένο σε όσους πάνε κόντρα στον καιρό και παραμένουν ακόμη «άνθρωποι».

Ιωσηφίδου Κυριακή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων - Κινήσεων - Συσπειρώσεων Τάσου Γκαραγκάνη  και Βιολέττας Πατέλη για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την...
Για τη συνάντηση του ΔΣ της  ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
texniti noimisini
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
Σαρώνει στους νέους εκπαιδευτικούς το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό εκπαιδευτικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Χιλιάδες οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος νέων...
Νέοι εκπαιδευτικοί: Πανελλήνια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση Τεχνητής Νοημοσύνης
viasmos.jpg
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας
«Στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ό,τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο… Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός»
Ασέλγεια σε 12χρονη αθλήτρια: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον προπονητή ιστιοπλοΐας