Thumbnail
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι «περιπέτειες» της ανέγερσής του, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι «περιπέτειες» της ανέγερσής του, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του

«Ειδοποίησις προς το Πανελλήνιον. Εκ της θέσεως του μεγάλου Μουσείου του Πανελληνίου. Ο αρχιφύλαξ των αρχαιοτήτων, Ζήσης Σωτηρίου». Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τον ενθουσιώδη χαρακτηρισμό «Μουσείο του Πανελληνίου», δημοσιεύεται στις 27 Απριλίου 1866 από τον αρχιφύλακα των αρχαιοτήτων Ζήση Σωτηρίου. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συμπαθητικές φυσιογνωμίες αγωνιστών του 1821, γνωστός και ως «Έλλην του Ολύμπου» από τα πατριωτικά φυλλάδια που εξέδιδε μετά την Επανάσταση.

Την ημέρα αυτή, ο ένθερμος πατριώτης, διορισμένος από το 1863 στη θέση από την οποία πρωτοστάτησε στην οικοδομή του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκτός από την έναρξη της εκσκαφής των θεμελίων, ειδοποιεί και για την παραλαβή από την κυβέρνηση του οικοπέδου της Ελένης Τοσίτσα επί της οδού Πατησίων, καθώς και για την εκεί μεταφορά των πρώτων αρχαίων μαρμάρων. Ταυτόχρονα κάνει θερμή παράκληση σε όσους Έλληνες φύλαγαν στα σπίτια τους αρχαία να τα χαρίσουν στο Μουσείο, φροντίζοντας για τον εμπλουτισμό του.

Λίγους μήνες μετά, στις 3 Οκτωβρίου 1866, τίθεται επίσημα ο θεμέλιος λίθος του κεντρικού Μουσείου, μαζί με ένα ασημένιο μετάλλιο διαμέτρου 8 εκατοστών και εγχάρακτο αναμνηστικό επίγραμμα, έργο του γλύπτη Δημήτρη Κόσσου. Στην τελετή, που έγινε με κάθε επισημότητα, παραβρέθηκαν ο βασιλιάς Γεώργιος Α', υπουργοί, βουλευτές, μέλη της Ιεράς Συνόδου, πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου. Μετά από προσπάθειες τριών και πλέον δεκαετιών, το πρώτο βήμα για την ανέγερση του πολυπόθητου «Μουσείου του Πανελληνίου» είχε πραγματωθεί. Ωστόσο, θα πέρναγαν άλλα 23 χρόνια για να ολοκληρωθεί το κτίριο (η δυτική πτέρυγα αρχικά) που θα στέγαζε αρχαιότητες από όλη την επικράτεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταμάταγαν και οι «περιπέτειες» του πιο σημαντικού αρχαιολογικού μουσείου στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Με αφορμή φέτος τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την επέτειο θεμελίωσής του και τους εορτασμούς που έχουν ξεκινήσει στο Μουσείο ήδη από την περσινή χρονιά (με την περιοδική έκθεση «Περιηγητές ?Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια?' Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών 17ος- 19ος αιώνας»), το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει μερικές, μόνο, «στάσεις» στο πλούσιο χρονικό που προηγήθηκε της ανέγερσής του, εποχή που δεν απείχε πολύ από την περίοδο του Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα