Thumbnail
Πρόσφυγες

Πορεία στο λιμάνι πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, ξεκινώντας από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Φτάνοντας στην Ε2, όπου βρίσκεται ο πρώτος καταυλισμός, αρκετοί πρόσφυγες πλησίασαν, χειροκροτούσαν, καλούσαν και τους υπόλοιπους να μπουν στην πορεία.

Ενθουσιασμός και συγκίνηση επικράτησε στο πολύχρωμο πλήθος που διαδήλωσε κατά μήκος του λιμανιού. Φωνάχτηκαν συνθήματα στα ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, διαβάστηκε πολιτικό κείμενο στις γλώσσες των προσφύγων από τους ίδιους.

Τα συνθήματα αφορούσαν το δικαίωμά τους για συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, το σταμάτημα του πολέμου, αλλά και τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς. Η κραυγή «Stop the War» («Σταματήστε τον πόλεμο») πάνδημη.

Σ’ αυτήν προστέθηκαν συνθήματα κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού, για την αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς οι διαδηλωτές πορεύονταν προς τον καταυλισμό στην Πέτρινη Αποθήκη και εν συνεχεία την πύλη Ε1, πλαισιώνονταν απ’ όλο και περισσότερους πρόσφυγες, όλων των ηλικιών. Τα συναισθήματα των τελευταίων ανάμικτα. Ανάλογα με το πόσο καιρό βρίσκονται στο λιμάνι, με το κατά πόσο ελπίζουν στη συνέχιση του ταξιδιού της προσφυγιάς.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, η προσφυγιά -όπως και κάθε είδους μετανάστευση- είναι καταναγκαστική, δεν είναι επιλογή. Θα προτιμούσαν να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και να γυρίσουν στις πατρίδες τους, στον τόπο τους, μιας και ο μύθος του ευρωπαϊκού παράδεισου πλέον καταρρίπτεται.

Στην πορεία από πλευράς συλλογικοτήτων συμμετείχαν η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ., η ΟΡ.Μ.Α., η Κόντρα, η ΑΤΙΚ, οι αγωνιστές του Λαϊκού Μετώπου από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, η Πορεία, η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στα νότια προάστια.

Στους στόχους των διοργανωτών, η δημιουργία μαζικού λαϊκού κινήματος πραγματικής αλληλεγγύης που θα διεκδικεί από το κράτος, αλλά και θα παλεύει ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τη χρησιμοποίηση της χώρας γι’ αυτές. Ενα κίνημα που θα στοχεύει τον κοινό εχθρό και θα δώσει τη δυνατότητα και στους πρόσφυγες να διεκδικήσουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα