Thumbnail

 

Δραστική όσο και αιφνιδιαστική είναι από χθες το πρωί η αύξηση της συμμετοχής των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην αγορά των φαρμάκων τους!
 
Με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτούν ετησίως από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι τον ΕΟΠΥΥ...
Συγκεκριμένα, από χθες το πρωί ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 780 φαρμακευτικά σκευάσματα στην τιμή αναφοράς τους, η οποία είναι χαμηλότερη από τη λιανική τιμή στην οποία χορηγούνται τα σκευάσματα στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να καλούνται να πληρώνουν τη διαφορά από την τσέπη τους, ακόμη και για φαρμακευτικά σκευάσματα με μηδενική συμμετοχή έως προχθές!
 
Στις περιπτώσεις, μάλιστα, κατά τις οποίες ο θεράπων γιατρός συνταγογραφεί εμπορική ονομασία πρωτοτύπου φαρμακευτικού σκευάσματος και όχι γενοσήμου (αντίγραφο), η διαφορά στις τιμές του πρωτοτύπου με την τιμή αναφοράς του φθηνοτέρου γενοσήμου στην ίδια δραστική ουσία είναι πολύ υψηλή. Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι, με αυτόν τον ύπουλο τρόπο, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων τους αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στο... 60%!
 
Ακόμη, όμως, και εάν ο θεράπων γιατρός συνταγογραφήσει την εμπορική ονομασία του φθηνοτέρου γενοσήμου της δραστικής ουσίας την οποία λαμβάνει ο ασφαλισμένος, ακόμη και τότε ο τελευταίος θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο ποσό από την τσέπη του, αφού, ακόμη και στο φθηνότερο γενόσημο ανά δραστική ουσία, η τιμή αναφοράς είναι χαμηλότερη από τη λιανική τιμή στην οποία θα λάβει το φαρμακευτικό σκεύασμά του από το φαρμακείο!
 
Πρόκειται στην πραγματικότητα για μία προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει περαιτέρω την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και να περισώσει ό,τι προλαβαίνει από τον υπερχρεωμένο και πολύπαθο ΕΟΠΥΥ, με ταυτόχρονη μετακύλιση της διαφοράς, του κόστους δηλαδή, στις τσέπες των ασφαλισμένων...
 
Από την πλευρά του, για "μέτρο που εξοικονομεί περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς", έκανε χθες λόγο σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς... Με άλλα λόγια, δηλαδή, με 150 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους θα χρηματοδοτούν ετησίως τον Οργανισμό οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!
 
Τιμή αναφοράς - Λιανική τιμή: Μερικά παραδείγματα
 
Για παράδειγμα, το φαρμακευτικό σκεύασμα AMBISOME 50 mg (205370101) έχει λιανική τιμή 172,21 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 137,76 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα ARVEKAP 3,7 mg (196080102) έχει λιανική τιμή 154,78 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 140,74 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα BLOONIS 20 mg (286901002) έχει λιανική τιμή 244,57 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 203,14 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα CAMPTO CS 15 ml έχει λιανική τιμή 340,47 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 278,76 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα CASODEX 150 mg (225130202) έχει λιανική τιμή 175,82 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 140,65 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα DEMENTIS 5 mg (282850101) έχει λιανική τιμή 64,54 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 38,89 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα DONEGAL 5 mg (284270101) έχει λιανική τιμή 61,31 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 38,89 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα FLUDARA 50 mg (221540101) έχει λιανική τιμή 342,64 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 280,5 ευρώ, το φαρμακευτικό σκεύασμα GRANULOKINE 5 48MU/0,5ml (201241002) έχει λιανική τιμή 435,74 ευρώ και αποζημιώνεται πλέον στην τιμή αναφοράς του, ήτοι... 367,65 ευρώ!
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις... ένα (1) από τα 780 συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα έχει λιανική τιμή η οποία ισούται με την τιμή αναφοράς του! Πρόκειται για το CIPROFLOXACIN/GENERICS 400 mg/200 ml (266050403), το οποίο αποζημιώνεται πράγματι στην λιανική τιμή του, ήτοι 447,05 ευρώ, η οποία είναι επίσης η τιμή αναφοράς του.
 
Χαμός στα φαρμακεία!
 
Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, σε προστριβές με τους φαρμακοποιούς οδηγήθηκαν από χθες το πρωί δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι προσήλθαν στα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους. Η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχουν προβλέψει καν τι θα γίνει με τις συνταγές οι οποίες εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους θεράποντες γιατρούς και εκτελέσθηκαν χθες ή θα εκτελεσθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες...
 
Σύμφωνα με όσα περιγράφει στην "Α" ο φαρμακοποιός της Αθήνας Γιάννης Παπαδόπουλος, "μας υποχρεώνουν να συγκρουόμαστε με τους ασφαλισμένους! Τι να κάνουν, όμως, οι άνθρωποι όταν, παραδείγματος χάριν, για φαρμακευτικό σκεύασμα με μηδενική συμμετοχή εμείς τους ζητάμε τώρα να μας δώσουν 20 ευρώ;"...
 
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων: "Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι, πάσχοντες από κατάθλιψη, καρκίνο, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς και άλλοι, αναγκάζονται να πληρώσουν, και μάλιστα τεράστια ποσά, ενώ μέχρι σήμερα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νέα αυτή οικονομική επιβάρυνση, η οποία σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυσβάστακτη".
 
 
ΠΙΣ: Οι γιατροί να συνταγογραφούν υπεύθυνα
 
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του: "Οι ιατροί οφείλουν και πρέπει να γράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο εμπιστεύονται και το οποίο υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο την υγεία του κάθε ασφαλισμένου. Οποιαδήποτε αλλαγή του αναγραφομένου φαρμάκου σημαίνει αντιποίηση της ιατρικής ιδιότητας και επισύρει ποινικές ευθύνες. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ιατρικός κόσμος οφείλουν να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν και υλοποιούνται σήμερα έχουν σκοπό να μετακυλίσουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις 'τσέπες' των ασφαλισμένων. Ο ΠΙΣ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής της δραστικής ουσίας".
 
Την αντίδρασή τους στη νέα ρύθμιση, η οποία επιβαρύνει πολλαπλά τους ασφαλισμένους της χώρας, εκφράζουν επίσης με χωριστές ανακοινώσεις τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών (ΙΣΑ) και Πειραιά (ΙΣΠ).
 
Πηγή: Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education.jpg
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ: «Ελιγμοί από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ»
«Ο τρόπος που αντέδρασαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στην παρούσα συνθήκη, κατά την οποία ο νόμος και μια δικαστική απόφαση είναι με το μέρος των...
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ: «Ελιγμοί από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ»
teacher
Διορισμοί εκπαιδευτικών- προσλήψεις αναπληρωτών: Στο φουλ οι μηχανές - "Μια ανάσα" από τις προσκλήσεις
Το υπουργείο θα σπάσει σε δύο φάσεις τους διορισμούς καθώς θέλει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τους διορισμούς και την πρόσκληση...
Διορισμοί εκπαιδευτικών- προσλήψεις αναπληρωτών: Στο φουλ οι μηχανές - "Μια ανάσα" από τις προσκλήσεις